Meer re­gu­le­ring voor Te­le­net en Proximus
#1
Na een nieu­we markt­ana­ly­se leg­gen de te­le­com- en me­dia­waak­hon­den de grote ope­ra­to­ren extra re­gels op om hun net­wer­ken nog meer open te tel­len voor al­ter­na­tie­ve ope­ra­to­ren als Oran­ge. Al wordt be­paal­de re­gu­le­ring ook ver­soe­peld.

De Bel­gi­sche markt van breed­band­in­ter­net en di­gi­ta­le te­le­vi­sie ver­toont te wei­nig con­cur­ren­tie, wat ne­fast is voor de prij­zen die con­su­men­ten voor hun te­le­com­bun­dels be­ta­len. Zo be­slui­ten te­le­com­waak­hond BIPT en de drie ge­wes­te­lij­ke me­dia­re­gu­la­to­ren na een markt­ana­ly­se waar zowat twin­tig eco­no­mis­ten, in­ge­ni­eurs en ju­ris­ten tweeënhalf jaar aan werk­ten.

Proximus PROX +0.43%, Te­le­net TNET -0.02% en Voo heb­ben meer dan 99 pro­cent van de bun­del­markt (met breed­band en tv) - vorig jaar goed voor 3,06 mil­joen bun­dels - in han­den. Te­ge­lij­ker­tijd ver­lie­zen klei­ne­re ope­ra­to­ren als Oran­ge OBEL -0.67% jaar na jaar klan­ten. En stier­ven te­le­vi­sie­dien­sten als Mo­bis­tar TV (via sa­tel­liet), Snow (van Base), Billi en Wee­pee TV een stil­le dood.

Vaste te­le­fo­nie

'Zon­der re­gu­le­ring is het voor nieu­we spe­lers on­mo­ge­lijk om ac­tief te wor­den in België', stelt BIPT-be­stuur­der Axel Des­medt. En dus zet­ten de te­le­com- en me­dia­waak­hon­den de re­gu­le­ring van 2011 on­ver­min­derd ver­der. De net­wer­ken van Proximus, Te­le­net en Voo moe­ten open­blij­ven voor an­de­re ope­ra­to­ren om dien­sten aan te bie­den.

Daar­naast zijn er vol­gens de re­gu­la­to­ren extra re­gels nodig om te voor­ko­men dat Proximus en Te­le­net met een duo­po­lie de con­cur­ren­tie lam leg­gen. Zo moet Te­le­net naast breed­band­in­ter­net en di­gi­ta­le te­le­vi­sie voort­aan ook vaste te­le­fo­nie door­ver­ko­pen. Nu is dat niet het geval waar­door Oran­ge geen bun­del kan aan­bie­den met een vaste lijn, ter­wijl heel wat ge­zin­nen nog al­tijd een vaste lijn wil­len.

Proximus moet van de re­gu­la­to­ren ook zijn snel­le glas­ve­zel­ver­bin­din­gen open­stel­len voor con­cur­ren­ten. Zoals de ope­ra­tor dat van­daag al moet doen voor de voor­gan­ger, de klas­sie­ke ko­per­lij­nen. 'Glas­ve­zel ver­vangt op ter­mijn koper. Het is dan ook lo­gisch dat we de lijn door­trek­ken', stelt Des­medt.

Nieu­we ta­rie­ven

Ook de prijs waar­te­gen Oran­ge en an­de­re ope­ra­to­ren de kabel van Te­le­net en Voo kun­nen huren voor hun dien­sten wij­zigt. Van de hui­di­ge 're­tailmi­nus' (re­tail­prijs van de ver­huur­der minus een per­cen­ta­ge) naar een 'bil­lij­ke' prijs. De ver­huur­der mag een marge op zijn kos­ten aan­re­ke­nen. Dat moet er voor zor­gen dat de ka­belaars blij­ven in­ves­te­ren in hun net­wer­ken. Dat prij­zen­mo­del geldt ook voor de glas­ve­zel van Proximus.

Het nieu­we model is goed nieuws voor Oran­ge dat van de 're­tailmi­nus' afwou, omdat zijn ta­rie­ven au­to­ma­tisch gel­inkt waren aan de re­tail­prij­zen van Te­le­net. Waar­door de ope­ra­tor geen winst maakt op zijn breed­band- en te­le­vi­sie-aan­bod.

In­du­strie­zo­nes

Op de za­ke­lij­ke markt ge­niet Proximus (voor­dien Belga­com) al jaar en dag van een al­leen­heer­schap­pij. Het is dan ook lo­gisch dat de ope­ra­tor ook daar zijn net­werk moe­ten open­stel­len voor con­cur­ren­ten. Daar­en­bo­ven komen er voort­aan extra 'ser­vi­ce level agree­ments' (SLA's) die de kwa­li­teit van de dienst moe­ten waar­bor­gen.

Ver­der moe­ten de con­cur­ren­ten via hun eigen sys­te­men kun­nen vast­stel­len dat er pro­ble­men zijn met hun dien­sten. Van­daag moe­ten ze daar­voor via Proximus pas­se­ren. En de voor­ma­li­ge mo­no­po­list moet in in­du­strie­zo­nes zijn snel­ste in­ter­net­ver­bin­din­gen aan­bie­den aan con­cur­ren­ten.

Ver­soe­pe­ling

De nieu­we re­gu­le­ring bevat ook en­ke­le ver­soe­pe­lin­gen voor Proximus en Te­le­net. Ze wor­den een flin­ke af­bouw van de re­gu­le­ring be­loofd als ze samen met Oran­ge of een an­de­re con­cur­rent co-in­ves­te­ren in een net­werk. Of als ze in­ves­te­ren in een zone waar slechts één ope­ra­tor ac­tief is of in de zo­ge­naam­de witte zones - die voor­na­me­lijk in Wal­lo­nië lig­gen - waar van­daag nog geen snel in­ter­net (min­der dan 30 Mbps) be­schik­baar is. Die witte zones zijn goed voor 300.000 huis­hou­dens.

Re­ac­ties

Alle te­le­com­ope­ra­to­ren krij­gen tot 15 sep­tem­ber om te re­a­ge­ren op de ont­werp­be­slui­ten van de re­gu­la­to­ren. Ver­vol­gens gaan de voor­stel­len naar de Bel­gi­sche con­cur­ren­tie­waak­hond en de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie. De ope­ra­to­ren kun­nen bij het nieu­we 'Mark­ten­hof', dat alle rechts­za­ken tegen de markt­re­gu­la­to­ren be­han­delt, be­roep aan­te­ke­nen.

Uit de eer­ste re­ac­tie van Proximus blijkt dat het over­heids­be­drijf heel wat op­mer­kin­gen zal heb­ben. 'In plaats van meer re­gel­ge­ving heeft ons land min­der re­gu­le­ring en meer aan­moe­di­ging van in­ves­te­rin­gen in snel­le­re net­wer­ken nodig om een di­gi­ta­le kam­pi­oen te blij­ven.' De ope­ra­tor voegt eraan toe dat zijn glas­ve­zel­net­werk van­daag al toe­gan­ke­lijk is voor con­cur­ren­ten via een groot­han­dels­aan­bod, 'zon­der dat de re­gel­ge­ving ons daar­toe ver­plicht'.

Te­le­net doet nog geen uit­spra­ken. Het ka­bel­be­drijf wil eerst de ont­werp­be­slui­ten gron­dig be­stu­de­ren.

Oran­ge re­a­geert na­tuur­lijk po­si­tief. Het ver­wel­komt de in­ten­tie van de re­gu­la­to­ren om de vaste markt con­cur­ren­tiëler te maken. 'Het komt er nu op aan de voor­stel­len zo snel mo­ge­lijk uit te voe­ren.' Met de nieu­we be­re­ke­ning van de groot­han­dels­prijs op­pert de ope­ra­tor dat de huur­prijs van Te­le­net en Voo met 10 euro per klant per maand kan zak­ken.
Antwoord
#2
Dominique Leroy, de CEO van Proximus spreekt opvallend dreigende taal over de geplande miljarden investering in het supersnelle glasvezelnetwerk.

Ze dreigt de investering niet meer te doen als de regelgeving zodanig verandert dat de terugverdien periode veel langer wordt. Als Proximus Orange zou moeten toelaten tot het geplande, dure glasvezel netwerk, zoals het BIPT vraagt, kan het prijskaartje fors doen oplopen.


(Deeltje van het uitgebreide interview in De Tijd)
Antwoord
#3
(13-07-2017, 16:20)natte schreef:
(12-07-2017, 20:24)zorro123 schreef: Dominique Leroy, de CEO van Proximus spreekt opvallend dreigende taal over de geplande miljarden investering in het supersnelle glasvezelnetwerk.

Ze dreigt de investering niet meer te doen als de regelgeving zodanig verandert dat de terugverdien periode veel langer wordt. Als Proximus Orange zou moeten toelaten tot het geplande, dure glasvezel netwerk, zoals het BIPT vraagt, kan het prijskaartje fors doen oplopen.


(Deeltje van het uitgebreide interview in De Tijd)
Groot gelijk orange zijn parasieten

Zijn momenteel wel de goedkoopste via het telenet netwerk,
De telenet installateur vroeg me dat zelf wie de goedkoopste is lol.
Je ziet dat sommige enkel installatie doen en niks meer,buitenbedrijven he Wink
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)