belgacom, base, mobistar betalen geen taks waalse gsm-mast
#1
Belgacom en Mobistar willen geen taks op waalse gsm-masten betalen

Telecombedrijven Belgacom, Mobistar en Base gaan de taks op gsm-masten in Wallonië aanvechten, die eind vorig jaar werd goedgekeurd. Ze spannen elk een aparte procedure aan voor het Grondwettelijk Hof.
De krant L’Echo berichtte vrijdag op zijn website dat Belgacom naar het Grondwettelijk Hof trekt om het Waals decreet aan te vechten, wat het bedrijf bevestigde aan Belga. Mobistar kondigde bij de voorstelling van zijn resultaten aan gerechtelijke stappen te zullen ondernemen. “Die worden vandaag of maandag bevestigd”, aldus de woordvoerster vrijdag.

Base van zijn kant zegt “ten laatste maandag” de procedure te zullen inleiden.

De telecomsector trok eerder al aan de alarmbel over de taks. Zo stuurde het Gsm Operators Forum (GOF) in december vorig jaar nog een brief naar de Waalse parlementsleden om het voorstel aan te klagen. De taks bedraagt 8.000 euro per jaar per antenne, bestemd voor het Waals gewest. Maar daarnaast maakt het decreet het mogelijk dat ook gemeenten en provincies nog extra taksen heffen. “Dit betekent voor de gsm-sector in België een kost van 72 miljoen euro”, berekende de GOF. De taks is volgens hen nefast voor de consument én voor de economische wereld. Hij komt ongelegen, nu er massaal geïnvesteerd moet worden in 4G - supersnel mobiel internet van de vierde generatie.

Base, Belgacom en Mobistar vechten het decreet aan voor het Grondwettelijk Hof. Volgens de historische operator is de taks overdreven hoog. “Voor een site met zes antennes, komt alleen al de Waalse taks overeen met bijna driekwart van de jaarlijkse operationele kosten”. Belgacom vindt de taks ook onrechtvaardig en discriminerend. Het telecombedrijf wijst erop dat voor andere masten zoals die van Electrabel, de NMBS of het Astrid-netwerk, het decreet niet van toepassing is.

Noch Belgacom, noch Mobistar heeft de taks al betaald. “We zijn dat ook niet van plan, want vechten het juridisch aan”, luidt het bij Belgacom.
Antwoord
#2
Europees Hof oordeelt over provinciale belasting zendmasten
vrijdag 5 september 2014

De provinciale belasting op zendmasten is niet in strijd met het EU-recht. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie. De Belgische operators Mobistar en Proximus (Belgacom) hadden het hof van beroep van Antwerpen gevraagd om zich te buigen over de belasting die Antwerpen tussen 2005 en 2008 heeft doorgevoerd op zendmasten.

Het Antwerpse hof speelde de vraag door naar het Europees Hof. Volgens dit Hof betreft de Europese machtigingsrichtlijn de voorwaarden voor het verkrijgen van vergunningen door operatoren en het gebruik van bijvoorbeeld radiofrequenties en nummers. De provinciale belasting wordt niet geheven op het verlenen van vergunningen en valt dus buiten de werkingssfeer van de richtlijn, zo stelt het Hof.

Inmiddels heeft ook Wallonië een belasting doorgevoerd op zendmasten. Belgacom voert bij het Constitutioneel Hof een procedure tegen deze in december 2013 ingevoerde belasting. Mobistar en Base zouden volgens berichtgeving van L'Echo in juni van dit jaar eenzelfde stap overwegen.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)