Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amazon neemt filmbedrijf MGM over voor 8,45 miljard dollar
#1
Amazon wil MGM overnemen voor 8,45 miljard dollar. De bedrijven zijn het daar onderling over eens geworden. Met de overname krijgt Amazon het media-archief van Metro-Goldwyn-Mayer in handen; dat bestaat uit zo'n 4000 films en 17.000 tv-series.

Volgens Amazon is de catalogus van MGM een goede aanvulling op die van Amazon Studios, dat zich vooral op series heeft gericht. Het bedrijf noemt onder andere James Bond, Robocop, Rocky, Silence of the Lambs, Stargate en Tomb Raider als films die het met de overname in handen krijgt. Verder gaat het om tv-series waaronder Fargo, The Handmaid's Tale en Vikings.

Amazon zegt te zullen helpen bij het 'behouden van het erfgoed' van MGM en klanten breder toegang te zullen geven tot bestaand werk. Ook zegt Amazon dat MGM na de overname moet blijven doen wat het al doet: 'geweldige verhalen vertellen'. Het ligt voor de hand dat Amazon het aanbod van MGM wil toevoegen aan zijn streamingdienst Prime Video, maar daarover zegt het bedrijf nog niets concreet. De overname moet nog goedgekeurd worden door regelgevende instanties.

De rechten voor de James Bond-films zijn overigens niet volledig in handen van MGM. De helft van de rechten zijn in handen van EON Productions, een bedrijf dat is opgericht door James Bond-filmregisseur Albert R. Broccoli en nog altijd in handen is van zijn nakomelingen. Dat bedrijf staat er bekend om een starre houding te hebben ten opzichte van de James Bond-franchise. De familie zou vooral interesse hebben in het uitbrengen van bioscoopfilms en niet veel zien in streaming of bijvoorbeeld een serie. Het is daarmee de vraag hoeveel vrijheid Amazon krijgt om nieuwe projecten rondom de James Bond-franchise te starten.
Antwoord
#2
Met de overname van MGM zet Amazon een nieuwe belangrijke stap in de markt van streamingdiensten. De content wordt namelijk toegevoegd aan de eigen streamingdienst Prime Video. Amazon deelt aan concurrenten binnen deze markt op meerdere fronten een klap uit. Zo was Netflix lang in de race voor de overname van MGM maar kon het niet opbieden tegen het financieel kapitaalkrachtige Amazon. Maar ook voor andere streamingdiensten en lineaire tv-zenders heeft de aankoop van MGM door Amazon gevolgen.

James Bond wordt exclusief

Het contentaanbod van MGM bestaat uit ruim vierduizend films waarvan de filmreeks James Bond natuurlijk het bekendst is. Maar in het aanbod zitten bekende titels als Robocop, Rocky, Silence of the Lambs, Tomb Raider, Fargo en The Handmaid’s Tale. Deze titels zullen na afloop van eventuele lopende rechtenovereenkomsten niet meer bij andere streamingdiensten maar alleen bij Amazon Prime Video te zien zijn.
Voor lineaire zenders van bijvoorbeeld NPO betekent de overname dat ook de rechten van lineaire vertoning van MGM-films van de markt gaat verdwijnen.

Slechte ontwikkeling

Het aantal films en series waarvan de rechten nog vrij op de markt te koop blijven, wordt door het van de markt afhalen van MGM-content schaarser. Dit zorgt voor prijsopdrijving wat zich uiteindelijk kan vertalen in hogere aankoopkosten van contentrechten. Een ontwikkeling die tot meerdere gevolgen – zoals prijsverhoging van abonnementen – voor consumenten kan leiden. Met MGM in handen kan Amazon Prime Video de concurrentie met streaminggiganten als Disney+ en het nieuwe fusiebedrijf van WarnerMedia en Discovery beter aan. Deze concurrenten bezitten namelijk ook eigen filmstudio’s en tv-zenders waarvan films en series als eigen exclusieve content binnen de streamingdienst aangeboden kunnen worden. Hierdoor wordt de concurrentiedruk op Netflix (wereldwijd) groter.
Antwoord
#3
Neem je eigen media in handen en koop blu-ray/4K blu-ray, dat kan niemand van je afnemen als het thuis bij jou ligt. Ok, niet alle content komt op blu-ray uit, spijtig, maar zie dat de mensen het overzichtelijk in goede Bitstream kunnen bekijken.
Eigen content van de steamingdiensten is goed maar kwaliteit gaat hier ook naar omlaag om dat er te veel rommel in het content komt. Blijkbaar is voor de jeugd binchen zonder na te denken, als het allemaal maar beweegt op het iPad.
Antwoord