Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
België veilt 5g-radiofrequenties op zijn vroegst in 2020
#1
In België dreigt de uitrol van het snelle 5g-netwerk vertraging op te lopen. Het dossier zit vast bij het Overlegcomité dat de telecomwet moet aanpassen. In De Tijd noemt minister van Telecom De Backer 2020 ‘het meest optimistische scenario’ voor de veiling van de 5g-radiofrequenties.

Die veiling was oorspronkelijk gepland voor dit jaar, maar dat is volgens de minister niet meer haalbaar. De federale regering had de veiling voor 5g-frequenties bij het zomerakkoord vorig jaar al goedgekeurd, maar het dossier zit nu geblokkeerd bij het zogeheten Overlegcomité. Daar stemmen de federale overheid en de Belgische deelstaten hun beleid op elkaar af.

Het wachten is op een akkoord van de deelstaten over de noodzakelijke aanpassing van de telecomwet. Pogingen om tot dat akkoord te komen mislukten tot nu toe. Er is onenigheid over de verdeling van de inkomsten uit de veiling, waarmee volgens de krant De Tijd een bedrag van 680 miljoen euro is gemoeid.

Ook de komst van een vierde mobiele operator in België zorgt voor verdeeldheid bij de overleggende partijen. In februari zou er nieuw overleg plaatsvinden, maar met nieuwe verkiezingen in aantocht is de kans groot dat de veiling opschuift naar midden of zelfs eind 2020. "Ik roep iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen dit dossier te deblokkeren", aldus minister van Telecom Philippe De Backer.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#2
Dat nr 4 en 5 operator maar rap komen
Antwoord
#3
(19-01-2019, 22:31)natte schreef: Dat nr 4 en 5 operator maar rap komen

ze stellen het uit dus zal niet zo snel komen, het eerste 5G toestel dat uitkomt is van Samsung de 10 dacht ik of is het de 9 die dit jaar uitkomt, die komen elk jaar met een nieuwe uit en mensen trappen er telkens in om die te kopen.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#4
Vodaphone bv
Antwoord
#5
(20-01-2019, 18:41)natte schreef: Vodophone bv

Wat heeft vodaphone hiermee te maken, die zitten niet in belgie
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#6
orange vroeger ook niet hee. zie holland wacht maar er komen wel buitenlanders naar belgie
Antwoord
#7
Het Vlaamse bedrijfsleven is volgens dagblad De Tijd zwaar ontgoocheld over het zeer waarschijnlijke uitstel van de veiling van 5G-frequenties. Uit een rondgang van De Tijd langs een aantal bedrijven blijkt dat men de kansen die 5G biedt - naast hogere snelheden en meer capaciteit ook zaken zoals lagere latency en meer intelligentie in het netwerk - node gaat missen als er één tot twee jaar uitstel komt.

Reden voor het uitstel van de veilingen is gebrek aan overeenkomst tussen de federale regering en die van de regio's over verdeling van de inkomsten uit de veiling van spectrumlicenties. Telecomminister Philippe De Backer laat in een verklaring weten boos te zijn over het feit dat een 'ordinaire centenkwestie' België op achterstand gaat zetten.

Gisteren bleek al dat een vergadering van het Overlegcomité, het overlegorgaan van de Belgische federale overheid en deelstaten, geen overeenstemming bracht over de geplande Belgische 5G-veiling. Die overeenstemming was nodig om de frequentieveiling voor 5G-spectrum eind 2019, begin 2020 te houden - vergelijkbaar met de planning in Nederland. De deelstaten moesten ook goedkeuring geven omdat zij bevoegdheid hebben op het gebied van media. “Dit is bijzonder kortzichtig”, stelt de minister in een reactie.

Nutteloos tijdsverlies

Volgens Christian Leysen, voorzitter van de logistieke groep Ahlers, benadeelt België benadeelt zijn bedrijven tegenover het buitenland met 'dit nutteloos tijdsverlies door een interne centenkwestie.’ Hij geeft in De Tijd aan aan dat 5G-technologie bijvoorbeeld noodzakelijk is voor de komst van zelfrijdende voertuigen - een voorbeeld uit zijn eigen sector. Maar het dataverkeer zal de komende jaren hoe dan ook sterk toenemen. "Voor die exponentiële groei heb je extra digitale wegen nodig."

Andere voorbeelden waar 5G kan zorgen voor kostenbesparingen of economische groei komen uit de bouwsector (met sensors traceren welk bouwmateriaal zich waar bevindt) of de medische sector (chirurgie op afstand voor betere inzet van schaarse medische professionals en expertise). Bij dit laatste voorbeeld - in China opereerde onlangs een chirurg in een proef met succes een varken met een robotarm op 50 kilometer afstand - is een minimale latency heel belangrijk. Verder kan 5G veel kansen bieden voor de gamingsector.

Breekpunt opbrengstverdeling

Zoals aangegeven, was het breekpunt voor overeenstemming de verdeling van de verwachte opbrengst (EUR 650-700 miljoen). Bij vorige veilingen werd steeds een 80/20 verdeelsleutel gehanteerd. De deelstaten zouden nu een groter deel willen. “Ik had voorgesteld om groen licht te geven voor de veiling en de discussie over de verdeling achteraf te doen. Maar dat kon niet. Nu riskeren we twee jaar te verliezen”, aldus een boze minister De Backer bij Belga. “Dit is bijzonder jammer en kortzichtig. Vanwege een ordinaire centenkwestie blokkeert men de economische toestand van ons land. Dit zet een rem op nieuwe diensten en innovatie door start-ups.”

Doordat het Overlegcomité niet tot een akkoord is kunnen komen, is de kans zeer klein geworden dat er voor de Belgische verkiezingen nog wijzigingen kunnen worden doorgevoerd in de telecomwet die nodig zijn om een 5G-frequentieveiling te organiseren. Belgische kabinetsformaties hebben het imago notoir lang te kunnen duren. De formatie van de huidige regering duurde bijna 5 maanden (139 dagen).
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#8
Belgie gaat onder aan de politiek
Antwoord
#9
Telenet heeft opgeroepen tot kalmte over de vermeende vertraging bij het veilen van het 5G-spectrum. Het bedrijf wijst er in een blogpost op dat spectrum niet het enige is dat nodig is. Dat komt er wel en de operators zullen de frequenties bemachtigen, stelt Micha Berger, CTO van Telenet. Minstens zo belangrijk is dat er aanzienlijke investeringen in kern- en radionetwerken en de eerste 5G-apparaten nodig zijn, zo is zijn betoog. Telenet is van plan om 5G pas in 2020 te testen en een commerciële uitrol zal in 2021 beginnen.

De blogpost is een reactie op recente berichten in de media dat de 5G-veiling vertraging oploopt en dat telecomgebruikersgroep Beltug waarschuwt voor een achterstand van de Belgische digitale economie.

Berger zegt dat de bezorgdheid onder politici en bedrijven ongegrond is en roept op tot meer nuance in het debat. Operators investeren nu al in voorbereidingen voor 5G en deze zijn niet afhankelijk van het spectrum, zegt Berger. Spectrum zal worden gekocht, maar dit is niet het meest kritieke element van de nieuwe mobiele netwerken. Belangrijker zijn de hoge investeringen die nodig zijn in kernnetwerken en radioantennes. 5G vereist nieuwe hardware en software via het kernnetwerk, evenals aanzienlijk meer antennes. Dit alles moet nog worden verworven en geïntegreerd in het netwerk en zal ook afhankelijk zijn van de Belgische regelgeving inzake radio-emissies en plaatselijke vergunningsprocedures, zegt hij.

Nog jaren nodig voor producten voor eindgebruik

Bovendien zijn er op dit moment nog geen 5G-toestellen en devices, vervolgt Berger. Het zal nog jaren duren voor die toestellen tegen aanvaardbare prijzen op de markt zullen komen. Hetzelfde geldt voor zelfrijdende auto’s, waarbij het ook nog eens jaren van ontwikkeling en testen duurt.

Wat het spectrum betreft zou de overheid kunnen overwegen om 5G-frequenties afzonderlijk te veilen, in plaats van het huidige verkoopplan waarbij ook 2G-, 3G- en 4G-frequenties worden geveild, aldus Berger. Deze oplossing is door de technologie-industriegroep Agoria voorgesteld aan de regering en wordt ondersteund door de drie mobiele operators. Bovendien kunnen operators al 5G-testfrequenties aanvragen totdat de veiling wordt gehouden, merkte de CTO op.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#10
allee ze gaan het weer vertragen. weg met die ceo en vrije concurrentie aub
Antwoord