Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Met ultra hd satelliet deze zomer.
#1
Ultra HD vooralsnog zeer exclusief

We schreven er in deze editie al uitgebreid over: 4K of Ultra HD, een technologie waarvoor Samsung het meest spraakmakende toestel op de markt heeft gebracht. Het is de BBC die deze technologie als één van de grote broadcasters als eerste omarmt. Helaas verlopen de eerste tests niet via het bekende freesat-platform waarop de BBC in Nederland en België is te ontvangen, maar via speciale verbindingen middels streaming. Op die manier wil de BBC drie WK-wedstrijden in Ultra High Definition gaan uitzenden. Dit is een beeldresolutie die vier keer hoger ligt dan 1080p en wordt ook daarom wel 4K genoemd. De BBC behoudt de test met Ultra HD vooralsnog wel voor aan een beperkt publiek op besloten en geselecteerde locaties, maar deze proef kan wel de weg vrijmaken voor het uitzenden in Ultra HD in de toekomst. De BBC moet weliswaar rekening houden met opgelegde bezuinigingen, maar staat altijd open voor nieuwe technologieën. Ook 3D werd door de BBC omarmd maar dit is voorlopig in de ijskast gezet, nu blijkt dat het uitzenden van 3D nog niet echt wil aanslaan. De grootste uitdaging van UHDTV is om dit te gaan aanleveren via bestaande breedbandcapaciteit aan huis omdat 20 Mbps/s al snel een vereiste is. 4K wordt nu dan ook vooral toegepast door leveranciers van streaming video zoals Netflix. Hiervoor zijn landen met snel internet, zoals dus Nederland, bij uitstek geschikt. De testsignalen voor de BBC komen via de satelliet, maar dan gaat het om de aanvoer van die signalen uit Brazilië en het lokaliseren van die feeds is een grote uitdaging, als ze al niet gecodeerd zijn. Het gaat de BBC er vooral om de mogelijkheden voor de toekomst van Ultra HD te onderzoeken. De test is een vervolg op eerdere tests in samenwerking met de Japanse omroep NHK. Ook Sky Digital heeft al vergelijkbare tests uitgevoerd. Zijn er dan al wel reguliere zenders die Ultra HD via de satelliet uitzenden en voor de Nederlandse en Vlaamse kijker te vinden zijn? Ja, die zijn er en de gelukkigen in bezit van geschikte apparatuur doen er daarom goed aan deze eens op te zoeken. Hiervoor zijn wel de wat meer geavanceerde ontvangstinstallaties vereist. Er is via de Hispasat een ongecodeerd Ultra HD testkanaal te vinden en ook via de Astra 1, Astra 4 en Hotbird (Eutelsat) zijn er Ultra HD testkanalen. Wel is het lastig om daarvoor geschikte ontvangstapparatuur te vinden. Er is een satelliettuner met HEVC nodig en daarvan zijn er nog heel weinig. Met de Samsung UE65HU8500 kon met de laatst uitgebrachte firmware zonder problemen naar dit Eutelsat Ultra HD-testkanaal gekeken worden. Een uitgebreide review van dit toestel is ook elders in deze editie van de nieuwsbrief te vinden.
Antwoord
#2
Uitpakparty Samsung UE65HU8500: gebogen Ultra HD satelliettelevisie

Het WK voetbal is voor televisiefabrikanten een goed podium om nieuwe technieken op de markt te brengen. Deze zomer willen fabrikanten Ultra HD aan de consument verkopen. Samsung gaat bij enkele modellen net een stap verder dan de concurrentie. Het Koreaanse bedrijf brengt de gebogen Ultra HD-televisie op de markt.

De UE65HU8500 is het topmodel van Samsung en heeft met een adviesprijs van 4999 euro een stevig prijskaartje. Dat moet ook bij Samsung tot nadenken hebben geleid want op dit moment geeft het bedrijf de consument een cashback van vijfhonderd euro bij aankoop van een gebogen – ook wel curved genoemd – televisie. Men krijgt dan wel uitgebreide mogelijkheden voor het uitgegeven geld. Zo beschikt de televisie of een ingebouwde DVB-T/T2 en DVB-C multituner. Ook zijn er twee DVB-S2 satelliettuners aanwezig. Handig voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen klanten is dat de televisie fastscanzenderlijsten ondersteunt.

Ander belangrijkpunt is dat deze Samsung-televisie de nieuwe compressietechniek HEVC/H.265 goed verwerkt. De satellietkijker kan hierdoor naar de via diverse satellieten beschikbare Ultra HD-demokanalen kijken. Natuurlijk is Ultra HD-content nog ver te zoeken, maar via internet kan met een abonnement op de all you can watch-dienst Netflix naar afleveringen van de tv-serie House of Cards in Ultra HD worden gekeken. Samsung levert daarnaast optioneel een Ultra HD-pack. Dit is een interactieve harde schijf waarop bij aanschaf – prijs rond de 350 euro – vijf volledige films in HD-kwaliteit te vinden zijn. Dit aanbod wordt periodiek uitgebreid. Nieuwe films worden via internet gedownload en op de harde schijf opgeslagen. Uiteindelijk worden veertig films via dit Ultra HD-pack aan de koper geleverd.

De vraag is natuurlijk of de aankoop van een Ultra HD-televisie op dit moment wel noodzakelijk is. Dat is natuurlijk de eigen keuze van de consument. Wil men echter een televisie in de duurdere prijsklasse kopen dan is het goed om de Ultra HD-televisie in de keuzemogelijkheden mee te nemen. Ondanks dat er nog bar weinig Ultra HD-content is, heeft deze televisie ook voor het bekijken van Full HD-content enkele positieve verrassingen. Omdat de pixeldichtheid door de gebruikte beeldresolutie van 3840 x 2180 dichter is, wordt ook bij HD-beelden een beter beeld op het televisiescherm weergegeven. Ook bij het bekijken van SD-kanalen levert dit een beter beeld voor de kijker op.
Een ander geluid dat hoorbaar is, is dat men op dit moment een Ultra HD-televisie van de eerste of tweede generatie koopt tegen een hoge verkoopprijs. Dat is natuurlijk waar. Alleen heeft Samsung een manier gevonden om het vooroordeel op dit punt technisch weg te nemen. Samsung maakt bij de UE65HU8500 gebruik van de zogenaamde One Connect-box. Dit een rechthoekig apparaat waarin alle aansluitpunten – onder meer antenne-aansluitingen, HDMI en USB – bij elkaar komen. Dat heeft niet alleen als voordeel dat er vanuit de achterzijde van de televisie slechts twee kabels komen: de stroomdraad en de One Connect-draad. In de One Connect-box zit ook de meeste hardware – zoals geheugen, processor en firmware – van het televisietoestel. De One Connect-box geldt bij deze televisie dan ook als Evolution Kit. De komende vijf jaar brengt Samsung voor deze Ultra HD-televisie jaarlijks een nieuwe One Connect-box op de markt. Daarmee kan de koper voor enkele honderden euro’s per jaar het televisietoestel hardwarematig opwaarderen. Op deze manier wil Samsung de drempel voor kopers die bang zijn op een te vroeg tijdstip een Ultra HD-televisie te kopen wegnemen.

Wat natuurlijk niet met het vernieuwen van een One Connect-box verbeterd kan worden is het beeldscherm. Samsung gebruikt in deze televisie een 100Hz LED-beeldscherm. Het beeldscherm staat garant voor een strak en helder beeld. Het enige wat als minpunt opgemerkt kan worden, is de lichtweerkaatsing. Als de televisie uit staat en hij is geplaatst op een plek met veel lichtinval dan is het beeldscherm een grote spiegel. In gebruik is dit gelukkig veel minder maar is het soms zichtbaar. En dan het gebogen scherm. Hiervoor betaal je als consument rond de vijfhonderd euro extra. Zeker wanneer de kijkafstand kort is, dan is de toegevoegde waarde van het gebogen scherm zichtbaar. Voor gamers is het echt ideaal. Het gebogen scherm zorgt er met een korte kijkafstand voor dat je als het ware in het scherm gezogen wordt. Het gebogen scherm komt ook meer tot zijn recht bij deze 65 inch-uitvoering van de HU8500. Er is ook een 55 inch-variant maar dan is het gebogen scherm minder effectief. Het heeft ook een groot nadeel. Bij een kijkhoek groter dan 45 graden werd kijken minder plezierig dan bij het traditionele vlakke beeldscherm.

De Samsung U8500 heeft een adviesverkoopprijs van 4999 euro en werd door Samsung Nederland voor deze review beschikbaar gesteld.
Antwoord
#3
Nu mag het beeld nog zo groot en mooi zijn maar meer dan 180 duizend oude belgische frank voor een televisie vind ik eerlijk gezegd toch te veel vinden.
Antwoord
#4
jij hebt toch ook mooie.
in Carrefour verleden week samsung 75 inch voor 2999. heb spijt niet genomen.
Antwoord
#5
(08-06-2014, 15:22)Dimira schreef: Nu mag het beeld nog zo groot en mooi zijn maar meer dan 180 duizend oude belgische frank voor een televisie vind ik eerlijk gezegd toch te veel vinden.

nee,dat is te groot voor mij ik denk dat ik het hier moeilijk kan zetten.En ik vind dat een tv langer dan ander half jaar moet kunnen mee gaan want jz zal zien binnen enkele jaren is er iets nieuw op de markt en dan kan je blijven kopen en ik kan dit niet.
Antwoord
#6
on topic please Wink
Antwoord
#7
die ultra hd zelfs op sat zal nog beetje toekomst zijn en content niet voor dadelijk als ik dat zo overal lees
Antwoord
#8
in de uk al veel gebruikt geweest bij sky voor de voetbal en sky deutsland gaat ook een kanaal starten binnenkort.
dus zeker al enkele beschikbaar.
maar vrees dat mensen geen dure ontvanger en tv voor dit gaan kopen.
is zoals met 3D tvs die ze aan de straatstenen amper kwijt geraken en noodgedwongen de prijzen moeten laten zakken.
Antwoord
#9
ik denk het ook master de zenders zenden nog geen fullhd content laat staan 4k. voor master wel intressant met zijn skyzenders
Antwoord
#10
ULTRA HD: KLASSE MET EEN CURVE

SAMSUNG UE65HU85000

Fabrikanten brengen rond grote sportevenementen graag nieuwe technieken op de markt. Het WK voetbal moet Ultra HD een zetje geven.

Samsung grijpt het WK voetbal aan om Ultra HD onder de aandacht te brengen. De consument kan kiezen tussen het traditionele vlakke of een gebogen beeldscherm. Het Koreaanse bedrijf is het eerste die deze 'curved' beeldschermen op de consumentenmarkt brengt.

Voor zo'n gebogen beeldscherm moet wel extra worden betaald: het prijsverschil is enkele honderden euro’s ten opzichte van een vlakke Ultra HD-televisie. Volgens Samsung blijkt uit de verkoopcijfers dat de helft van de kopers van een Ultra HD-televisie voor een gebogen beeldscherm kiest.

Het idee van een gebogen beeldscherm is even wennen. Als we de UE65HU85000 uit de doos bevrijden, blijkt dat de kromming reuze meevalt. Wat ons tegenvalt is dat het beeldscherm op het eerste gezicht veel licht reflecteert: soms is het of we in een zwarte spiegel kijken. Later blijkt dat we daar bij het tv-kijken vrijwel geen last van hebben.

Het is prettig als er minimaal vier sterke handen aanwezig zijn bij het uitpakken van de televisie. Door zijn 65 inch beeldscherm – wat overeenkomt met 165 centimeter – is het scherm moeilijk door één persoon beet te pakken. Ook is het scherm met bijna 26 kilo aardig zwaar.

Wie denkt dat een gebogen scherm niet aan de muur opgehangen kan worden, heeft het mis. Met normale muurbeugels is dat gewoon mogelijk. Voor het plaatsen op een kast levert Samsung een televisievoet mee die doet denken aan de standaard van een computermonitor en ruim vijf kilo weegt. Smaken verschillen natuurlijk, maar naar onze mening heeft Samsung in het verleden mooiere televisievoeten geleverd bij zijn high-end televisietoestellen. Samsung zegt voor de nieuwe vorm gekozen te hebben om een zwevend effect aan de televisie te geven.

De eerste ingebruikname verloopt soepel, maar vergt wel wat tijd. Met een tienstappenplan kunnen we de televisie naar onze eigen wensen instellen. Als eerste zien we de mogelijkheid om via de ingebouwde Wi-Fi verbinding te maken tussen de televisie en onze router – en dus het internet. Hoewel we in onze test goede ervaringen hebben met deze Wi-Fi verbinding, gaat zeker bij Ultra HD-streaming onze voorkeur uit naar een bekabelde internetaansluiting.

Bij de eerste installatie worden onder meer de zenderlijsten van tv-aanbieders automatisch ingeladen. De HU8500 beschikt over een drietal tuners. Eén is een gecombineerde kabel/Digitenne tuner, de andere twee zijn voor satellietontvangst. Door gecombineerd gebruik van de tuners kunnen we dus – via een externe harde schijf – meerdere programma’s van verschillende uitzendplatforms opnemen en gelijktijdig naar een andere zender kijken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de persoonlijke configuratie. Daarnaast is het pauzeren van live uitgezonden tv-programma’s via timeshifting mogelijk.

Voor de satellietkijker de aanwezige twin tuner prettig, en daarnaast worden de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen ondersteund. Tevens kunnen we een satelliettuner automatisch naar zenders laten zoeken. Puntje van kritiek: in het menu is het instellen van een eigen DiSEqC-configuratie voor multisat-schotelopstellingen moeilijk te vinden. Ook is het een hele klus om een handmatige zoekopdracht voor een bepaalde transponder te geven.

Voor de gecodeerde satellietzenders binnen het CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-zenderpakket kunnen we alle gangbare CI-modules gebruiken. Bij kabeltelevisie is het mogelijk om naast digitale tv-kanalen ook nog naar analoge tv te kijken. Omdat de televisie CI+ door Ziggo en UPC gecertificeerd is, kan men in heel Nederland zonder problemen naar gecodeerde kabelzenders kijken. Ook bij Digitenne konden we geen ontvangst- of gebruiksproblemen ontdekken.

Sterk punt van de HU8500 is het One Connect-systeem. Bij de meeste platte televisies is het een hele klus om de bekabeling van en naar de televisie onzichtbaar weg te werken. Samsung heeft hiervoor de One Connect-box bedacht. Met een klein kabeltje wordt deze aansluitdoos aan de televisie gekoppeld. Dat heeft effectief tot gevolg dat er nog slechts twee kabels naar de televisie lopen: de One Connect-kabel en de stroomkabel. Alle verdere aansluitmogelijkheden zijn aanwezig op de One Connect-box, die we onzichtbaar onder het televisiescherm plaatsen.

Naast de eerder genoemde tuner-aansluitingen zijn er drie USB-aansluitingen – waarvan één USB 3.0 – en vier HDMI-ingangen beschikbaar. Deze zijn allemaal versie 2.0. Verder kunnen we via twee meegeleverde verloopkabels scart en component aansluiten, en is er een optische digitale geluidsuitgang. Wat jammer is, is dat er slechts één CI-slot op de One Connect-box aanwezig is. Bij hybride ontvangst zijn twee CI-sloten eigenlijk noodzakelijk. De One Connect-box meet 30 x 10 x 3cm.

Ultra HD is natuurlijk nieuw. Eerdere ervaringen met HDTV hebben de consument geleerd dat vroeg instappen niet alleen duur is, maar dat later kan blijken dat de eerste of tweede generatie toestellen nog niet over alle mogelijkheden beschikken. Om de koudwatervrees voor instappers weg te nemen heeft Samsung de Evolution Kit bedacht.

Sinds 2012 is de Evolution Kit beschikbaar voor de duurdere modellen Samsung-televisies. Ook de HU8500 beschikt over deze mogelijkheid, waarbij Samsung bepaalde hardware-onderdelen zoals processor, geheugen en aansluitmogelijkheden kan verbeteren. In het geval van de HU8500 is de One Connect-box de Evolution Kit. Volgend jaar kan de koper van deze televisie voor enkele honderden euro’s een nieuwe One Connect-box kopen om de televisie naar nieuwe hardwarenormen op te waarderen. Gedeeltelijk - omdat via deze manier natuurlijk niet alle technische specificaties kunnen worden aangepast. Zo blijft het beeldscherm zelf ongewijzigd.

Over het beeldscherm gesproken: wat is Ultra HD eigenlijk? Bij een Ultra HD-televisie wordt een beeldscherm met de resolutie 3840 x 2180 pixels gebruikt. Dat zijn vier keer zoveel beeldpunten als bij Full HD. Dat levert een strak plaatje op waarbij alle details op het scherm zichtbaar zijn. Jammer genoeg is er op dit moment nog maar weinig Ultra HD-content beschikbaar. Samsung biedt voor 349 euro wel een Ultra HD-pack aan: een externe harde schijf waarop vijf films in Ultra HD-kwaliteit te bekijken zijn. In de komende tijd kan de kijker via dit pack meer films in deze beeldkwaliteit downloaden. Uiteindelijk krijgt men op deze manier de beschikking over totaal veertig films.

Verder kunnen we via de satelliet naar enkele Ultra HD-demokanalen kijken. Met de laatst verschenen firmware zijn deze demokanalen direct via de satelliettuner van de HU8500 te zien. Dit komt omdat de tv de nieuwe compressiestandaard HEVC – ook wel H.265 genoemd – ondersteunt. Met een abonnement op Netflix kunnen we de serie House of Cards in Ultra HD bekijken. Een vergelijking tussen HD en Ultra HD bij deze serie brengt de toegevoegde waarde van Ultra HD haarscherp in beeld.

Toch blijft het de vraag of dit wel het juiste moment is om een Ultra HD televisie te kopen. Voor wie een toekomstzekere televisie in het duurdere segment zoekt, is het antwoord een volmondig ja. Want hoewel er er nog niet veel Ultra HD-content is, biedt de HU8500 grote voordelen. Een Ultra HD-beeldscherm heeft een grotere pixeldichtheid, waardoor ook Full HD scherper kan worden weergegeven dan bij een gewone HD-televisie. Bij de 4K-upscaling kunnen we helaas niet veel aan de beeldinstellingen veranderen.

En dan het gebogen scherm. Zeker wanneer de kijkafstand kort is, heeft een gebogen scherm duidelijk toegevoegde waarde. Je wordt als het ware in het beeldscherm gezogen. Zeker bij gaming is dit een opwindende ervaring. Op grotere kijkafstand wordt het effect minder. De HU8500 is ook in een versie van 55 inch versie verkrijgbaar, maar bij het 65 inch model is het effect van het gebogen scherm het grootst.

Het gebogen scherm heeft ook een nadeel. Als je recht voor de televisie zitten zijn er geen problemen met reflectie, maar bij een kijkhoek van meer dan 45 graden wordt kijken minder plezierig omdat de beeldreflectie dan toeneemt, zeker op plekken met veel lichtinval. Samsung maakt bij de HU8500 gebruik van een 100Hz Ultra HD-beeldscherm.

Wat opvalt bij de HU8500 is de goede geluidskwaliteit. Platte televisie staan bekend om hun mindere geluidskwaliteit, maar de HU8500 is een uitzondering. Het volume is behoorlijk groot, met een aanvaardbaar laagbereik. Maar ook bij deze televisie is het aan te bevelen om een goede Home Cinema Set te gebruiken voor de beste geluidservaring bij films, series en games.

Samsung biedt nog veel meer mogelijkheden bij deze televisie. Zo is er de mogelijkheid voor uitgebreide picture in picture, waarbij zelfs gelijktijdig twee zenders in gesplitst beeld bekeken kunnen worden. Verder kunnen we het beeldscherm delen tussen een tv-zender en aanvullende informatie, zoals surfen op het internet. De twee meegeleverde afstandsbedieningen komen daarbij goed van pas. Vooral de kleinere Smart Touch Control-afstandsbediening is een aanrader. Daarnaast worden twee 3D-brillen meegeleverd. Hoewel Samsung 3D niet meer actief onder de aandacht brengt, is 3D wel beschikbaar op dit toestel.

Natuurlijk biedt de HU8500 Smart TV internettelevisie. Via apps krijgen we toegang tot interactieve content. Uitgesteld kijken kan direct via de televisie met apps als Uitzending Gemist, RTL XL en SBS KIJK. Maar ook all you can watch-diensten zijn of komen beschikbaar. Nu is er al Netflix kijken, en in de toekomst worden ook Videoland Unlimited en de gezamenlijke dienst NLziet van NPO, RTL en SBS verwacht. In totaal zijn via de Samsung Smart TV-appstore meer dan honderd apps gratis te downloaden. Voor betaaldiensten als Netflix is vervolgens wel een abonnement nodig.

Daarnaast is de HU8500 geschikt voor HbbTV. Via satelliet, internet en enkele kleinere kabelaanbieders geeft een druk op de rode toets van de afstandsbediening toegang tot deze interactieve dienst van de NPO. Wie via satelliet kijkt, kan ook bij veel Duitse en Franse zenders van de HbbTV-dienst gebruik maken.

Voor de voetballiefhebber is het goed om te weten dat de WK-wedstrijden via de voetbalmodus in de HU8500 in perfecte beeldkwaliteit kunnen worden bekeken. In deze modus worden de beeld- en geluidsinstellingen – volgens het inzicht van Samsung – geoptimaliseerd voor weergave van een voetbalwedstrijd. Net als bij 4K-upscaling kan de gebruiker in de voetbalmodus weinig aan de instellingen veranderen. Samsung heeft echter laten weten dit in toekomstige firmware wordt aangepast.

De Ultra HD-televisie is ook voor het bekijken van Full HD content een aanrader. Of het gebogen beeldscherm toegevoegde waarde heeft is afhankelijk van de kijksituatie. Is die optimaal, dan is het gebogen scherm een aanrader.


VERBRUIK EN OPSTART De Samsung UE65HU8500 verbruikt in stand-by 0,3 watt. In volledig bedrijf kan het verbruik oplopen tot 290 watt oplopen. Gemiddeld gebruik is ongeveer 200 watt.

FIRMWARE We hebben de Samsung UE65HU8500 getest met firmwareversie 1123. Het testmodel werd beschikbaar gesteld door Samsung Nederland.
Antwoord