Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oorlog tussen Liberty & Telenet
#1
Op korte termijn komt meer duidelijkheid over het overnamebod dat het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global op Telenet heeft gedaan. De handel aandelen Telenet is opgeschort.

De handel in aandelen Telenet op de Euronext Brussel is door de Belgische toezichthouder FSMA tot maandagochtend 29 oktober 2012 stilgelegd. Als aanleiding geeft FSMA dat Telenet over informatie beschikt waarvan de toezichthouder vindt dat deze gepubliceerd moet worden.
Overnamebod
Hoofdaandeelhouder Liberty Global liet in september weten dat men overweegt Telenet van de beurs te halen. Het Amerikaanse mediabedrijf wil 35 euro voor alle op de beurs uitstaande aandelen Telenet geven. Beursanalisten vinden dit bod overigens te karig. Mede gezien de waardering van het aandeel Ziggo en gelet op de hoge verwachtingen bij Telenet vinden zij een overnamebod van 40 euro per aandeel meer op zijn plaats.

Telenet-aandeelhouders naar Ziggo
Investeerders uit Amerika en het Verenigd Koninkrijk die nu nog een groot belang in Telenet hebben, zijn volgens dagblad De Telegraaf geïnteresseerd in aandelen in het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo. Hieruit blijkt dat deze investeerders serieus met de mogelijkheid rekening houden dat Liberty Global Telenet daadwerkelijk van de Belgische beurs haalt.

Geschreven door: Jarco Kriek
Antwoord
#2
Citaat:BRUSSEL - Liberty Global verklaart de onafhankelijke bestuurders van Telenet de oorlog omdat die het overnamebod van Liberty op Telenet zouden saboteren.

Het is oorlog tussen het management, de onafhankelijke bestuurders van Telenet en hoofdaandeelhouder Liberty Global. Liberty wil 35 euro per aandeel betalen om Telenet volledig binnen te halen. Maar de Mechelaars vinden de prijs te laag. Ze voelen zich daarin gesterkt door de zakenbank Lazard die zegt dat Telenet minstens 37 euro tot 42 euro waard is.

Lazard baseert zich daarvoor onder meer op de nieuwe versie van Telenets zakenplan. Dat plan is een stuk optimistischer dan voorheen als gevolg van het recent succes van Telenet zijn blitzkrieg in de mobiele telefonie met de formules King en Kong.

Liberty is woedend dat de onafhankelijke bestuurders het meer optimistisch zakenplan hebben doorgespeeld aan Lazard. De onafhankelijke bestuurders wilden dan weer volgens kenners vermijden dat Liberty bij zijn bod voorkennis zou hebben tegenover gewone beleggers.

Liberty Global ziet dit als een oorlogsdaad en weigert de biedprijs te verhogen. ‘We gaan door met ons bod van 35 euro per aandeel’, luidt het. Dat heeft wellicht weinig zin, want tot aan de schorsing van het aandeel woensdagavond noteerde Telenet al boven de biedprijs. Na de vrijgave van de fairness opinion van Lazard en de managementupdate, zal de koers wellicht hoog blijven.

Het bod van Liberty lijkt dus te mislukken nog voor het start. En gewoon aandelen blijven inkopen op de markt, is voorlopig riskant. Liberty mag de komende twaalf maanden geen aandelen kopen tegen een prijs boven de 35 euro per aandeel zonder verplicht te worden alle aandelen op te kopen tegen de hoogste prijs waartegen het een aandeel inkocht. De Amerikanen staan dus voorlopig met de rug tegen de muur.

De Amerikanen lijden hoe dan ook gezichtsverlies. Eerst maakten ze bekend een ‘tender’ op aandelen-Telenet te zullen uitbrengen, in september veranderden ze plotseling het geweer van schouder door voor een uitkoopbod te gaan. Ondertussen worden ze ook nog eens ingehaald door het succes van Telenets nieuwe mobiele strategie.

Kabelspecialist Liberty Global gelooft niet in mobiele telefonie en herhaalde dat gisteren nog eens in zijn communiqué. Specialisten zeggen echter dat de scherpe mobiele telecomprijzen ook een gunstig effect hebben op de verkoop van kabelabonnementen voor televisie en internet.

De open oorlog tussen de hoofdaandeelhouder en onafhankelijke bestuurders is ongezien sinds de slag om Cobepa en Glaverbel. Toch ziet het ernaar uit dat de vier onafhankelijke bestuurders van Telenet (voorzitter Frank Donck, Alex Brabers van Gimv, Julien De Wilde van Nyrstar en Michel Delloye, ex-RTL), het verzet liever discreter hadden gehouden.

De toezichthouder FSMA vond dat zowel het rapport van Lazard als het nieuwe zakenplan koersgevoelige informatie was en eiste dat die informatie publiek gemaakt werd. Uiteindelijk heeft het vijf dagen lang (waarvan drie beursdagen) geduurd vooraleer de communicatie er kwam. Waarnemers begrepen niet dat de FSMA niet korter op de bal speelde. Telenet en Liberty hadden aanvankelijk twee beursdagen gevraagd om te landen. Gisterenochtend moest de FSMA vaststellen dat er nog altijd geen sprake was van een landing en voerde men de druk op.

Telenet maakte gisteren nog in een apart communiqué bekend dat het in 2013 een groei verwacht van de bedrijfsopbrengsten met 10 tot 11 procent en van de bedrijfskasstroom van 7 tot 8 procent. ‘Beduidend meer dan de consensus van analisten’, luidde het. Eerder vonden ook ING en Petercam dat het bod van Liberty Global te laag is. Steeds meer waarnemers twijfelen eraan dat de ceo van Telenet, Duco Sickinghe, bij Telenet aan de slag blijft. Sickinghe is overigens zelf aandeelhouder van Telenet en heeft belang bij een correcte biedprijs. Liberty laat ten slotte de voorwaarde vallen dat het minstens 95 procent van de aandelen-Telenet wil. Of dat veel zal uithalen, is maar de vraag.

Citaat:Liberty Global en Telenet verschillen van mening over de waarde van het aandeel Telenet. Dit heeft de Belgische kabelaanbieder in een persbericht laten weten. Het aandeel Telenet is volgens een berekening van onafhankelijk expert Lazard tussen de 37 en 42 euro waard.

In het kader van de Belgische overnamewetgeving was Telenet verplicht om na het openbare bod van Liberty Global op alle uitstaande aandelen een analyse van de aandelenwaarde te laten uitvoeren. Liberty Global heeft een meerderheidsbelang van ruim 50 procent in Telenet en wil nu alle overige uitstaande gewone en andere aandelen overnemen.

Liberty Global biedt 35 euro per gewoon aandeel. Volgens Lazard is het aandeel onder meer hoger gewaardeerd dan het bod van 35 euro omdat Telenet zijn verwachtingen voor heel 2012 na het bod naar boven heeft bijgesteld. Verder heeft Lazard de waarde van het aandeel Telenet vergeleken met dat van branchegenoten zoals Ziggo en Virgin Media en bij de waarde van het aandeel Telenet een premie van 20 procent gezet op basis van verrichtingen van de bestuurders van de onderneming. De handel in aandelen Telenet is donderdag 25 oktober opgeschort in afwachting van een reactie van Telenet op het aanbod van Liberty Global.

Liberty Global zou ernstige bedenkingen hebben bij de hogere waardering van het aandeel Telenet. Volgens LGI, dat zich mede baseert op een analyse van Morgan Stanley, is het aandeel Telenet 28 tot 35 euro waard. De bestuurders van Telenet hebben aan de directie van de kabelaanbieder laten weten dat zij het aanbod van Liberty Global te laag vinden.
Antwoord
#3
engelse tekst:
Liberty Global is not prepared to raise its price for Belgian operator Telenet because it believes it has already made a full offer, according to Reuters.

Finance director Charles Bracken told a conference in Barcelona organised by Morgan Stanley: “We think it’s a very full and fair offer, it’s a company that we control already so there is no take up premium. So we’re not prepared to raise our price and I think, if there’s any expectation of that, then we should put it to bed because it’s not going to happen.”

Telenet has said Liberty Global’s buy-out bid for the remaining shares of the company is too low. Liberty Global already owns 50.4% of Telenet.

Following LGI’s offer last September, the Belgian operator has asked independent expert Lazard to value Telenet shares. The accounts valued Telenet shares at €37-42, higher than Liberty Global’s bid at €35 per share.

In order to gain support for the deal, Liberty has said the offer will no longer be conditional on attaining 95% of the group.

“We are interested in having as much of this company as we can have so we’ve dropped our condition of 95 percent. So if we end up with 51, 60, 70, 80 or 90, that’s fine with us. And we’d welcome anyone who would want to stay on board.”

Nederlandse google vertaal tekst:
Citaat:Liberty Global is niet bereid haar prijs voor Belgische operator Telenet te verhogen, omdat het gelooft dat het al een volledig aanbod, volgens Reuters.

Financieel directeur Charles Bracken vertelde een conferentie in Barcelona georganiseerd door Morgan Stanley: "We denken dat het een zeer volledige en eerlijke offerte, het is een bedrijf dat controleren we al, dus er is geen nemen premie. Dus we zijn niet bereid om onze prijs te verhogen en ik denk dat, als er een verwachting van dat, dan moeten we het naar bed omdat het niet gaat gebeuren. "

Telenet heeft gezegd Liberty Global de buy-out bod op de resterende aandelen van het bedrijf is te laag. Liberty Global bezit al 50,4% van Telenet.

Na aanbod LGI's in september vorig jaar, heeft de Belgische operator gevraagd onafhankelijke deskundige Lazard om waarde aandelen Telenet. De rekeningen gewaardeerd Telenet aandelen tegen € 37-42, hoger dan bod Liberty Global op € 35 per aandeel.

Met het oog op ondersteuning van de deal te krijgen, heeft Liberty zei dat de offerte niet meer afhankelijk worden gesteld van het bereiken van 95% van de groep.

"We zijn geïnteresseerd in het hebben van zo veel van dit bedrijf als we kunnen hebben en daarom hebben we lieten onze toestand van 95 procent. Dus als we eindigen met 51, 60, 70, 80 of 90, dat is prima met ons. En we verwelkomen iedereen die zou willen aan boord te blijven. "
Antwoord