Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orange BE/VOO: twee duopolies met een challenger
#1
Orange BE wil VOO overnemen van Nethys en Brutélé, de kabeloperators van gemeenten in Wallonië en een aantal in Brussel. In dit scenario ontstaat een markt met twee duopolies aangevuld met een sterke challenger, wat goed nieuws is voor zowel Orange BE als Telenet.
Voor Orange BE is het overnemen van VOO primair een manier om verticaal te integreren en de marges te verbeteren. De opex daalt, maar er staat wel een bedrag in capex tegenover. Moederbedrijf Orange is daar blijkbaar mee akkoord, want het kan om een paar miljard euro gaan. VOO maakt geen cijfers bekend maar lijkt ongeveer even groot als Telenet, dat een marktkap heeft van 6,3 miljard.

Twee duopolies met challenger in Vlaanderen

Orange zou kabeloperator worden in Wallonië en een deel van Brussel. In de rest van het land zou Orange wholesaleklant blijven op het netwerk van Telenet. Er ontstaat een situatie waarin een aanpassing van de regulering niet kan uitblijven. Ofwel eindigt de toegang van Orange tot het netwerk van Telenet, ofwel krijgt Telenet toegang tot het netwerk van VOO/Orange.

Dat laatste zou zorgen voor symmetrie, alhoewel natuurlijk zeer de vraag is of Telenet brood ziet in diensten leveren over het netwerk van een concurrent. Er ontstaat 'een tweede Telenet': Telenet in Vlaanderen/Brussel en Orange in Wallonië/Brussel. Orange is dan niet langer de 'distant number three' op de Belgische markt, achter Proximus en Telenet. Opheffen van open toegang tot 'de kabel' zou leiden tot een duopolie. Of beter gezegd: twee duopolies: Proximus en Telenet in Vlaanderen, Proximus en Orange in Wallonië. Op zichzelf is dat reden om de kabel kruislings open te houden, zodat naast het duopolie ook een (sterke) challenger actief kan zijn: Orange in het noorden en een andere partij (op papier Telenet, maar dat lijkt theoretisch) in het zuiden. Echter, het ontbreken van een challenger in Wallonië kan voor de toezichthouder een breekpunt zijn bij de beoordeling van de overname van VOO door Orange.

Telenet/VOO niet per se negatief

Een ander scenario valt nog niet uit te sluiten: dat Telenet met VOO aan de haal gaat. Er zou een landelijk kabelbedrijf ontstaan. In dat geval zou Orange BE de 'distant number three' blijven, als challenger op de kabel. Alle partijen zouden landelijk actief zijn en Orange zou veroordeeld zijn tot dunne marges (hoge opex). Echter, het zou Orange ontslaan van de verplichting te investeren in het netwerk (lage capex). Per saldo kan dat neutraal zijn voor het genereren van vrije kasstroom.

Beide aandelen, Orange BE en Telenet, reageren positief op het nieuws. Proximus reageert nauwelijks. De markt lijkt in te zetten op een situatie met twee duopolies.
Antwoord

#2
Hopelijk elkaars zenders
Analoge tv moet blijven! Idea
Antwoord

Forum software by © Master-Magic Tv-Digitaal.info