Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samsung komt met Qled-televisie die beelden naar 8k-resolutie kan opschalen
#1
Samsung toont op de CES-beurs een Qled-televisie met een beelddiagonaal van 85" die beelden van elke resolutie kan opschalen naar een 7680x4320 pixels. Dat doet de Q9S-televisie door kunstmatige intelligentie in te zetten.

Volgens Samsung is de ai-technologie in staat om beeldmateriaal automatisch te analyseren en op te schalen naar een kwaliteit die vergelijkbaar is met 8k-beelden. Hierbij maakt het niet uit wat de native resolutie van het beeldmateriaal is en op welke manier, bijvoorbeeld via streaming of een externe decoder, het op de tv wordt afgespeeld. De Zuid-Koreaanse fabrikant zegt hiermee te komen omdat er steeds meer schermen op de markt zijn die 4k en 8k ondersteunen, terwijl de beschikbaarheid van content in deze hogere resoluties nog achterblijft.

Voor het opschalen naar 8k maakt de Q9S-televisie gebruik van een database die miljoenen afbeeldingen kan analyseren voordat beeldmateriaal in een lage resolutie wordt opgeschaald. Deze database wordt gaandeweg steeds verder uitgebreid, zodat het systeem steeds beter moet worden in het opschalen van bepaalde content. Daarnaast wordt de beeldverwerking flink verhoogd, wat moet bijdragen aan het weergeven van beelden die er natuurgetrouw uitzien waarbij de gradaties niet worden aangetast. Verder worden voor elke scène elementen van de beeldkwaliteit ingedeeld in categorieën, zoals zwartweergave of de helderheid, zodat het contrast van de opgeschaalde beelden wordt verhoogd en de randen van objecten scherp worden weergegeven.

Samsung zet ook algoritmes in voor het aanpassen van de geluidsweergave van de interne speakers, waarbij het geluid wordt aangepast aan de hand van een specifieke scène. Bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd kan het juichen van de toeschouwers worden versterkt, terwijl bij een muziekconcert de lagere frequenties kunnen worden versterkt.

Volgens een redacteur van Forbes beschikt de televisie over een fald-backlight met in totaal 10.000 verschillende zones die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedimd. Het paneel zou verder in staat zijn tot een maximale helderheid van 4000cd/m².

Het is nog onduidelijk of de televisies met deze ai-technologie ook beschikken over een hdmi 2.1-aansluiting zodat native 8k-beelden ook kunnen worden afgespeeld. De eerste Q9S-televisies met deze algoritmes komen beschikbaar in de tweede helft van 2018. Samsung richt zich daarbij op schermen die groter zijn dan 65". Er komt in ieder geval een 85"-versie van de televisie, maar op de CES-beurs staat ook een 65"-versie. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.


.jpg   2001759987.jpg (Grootte: 50.13 KB / Aantal keer gedownload: 6)
Antwoord

#2
mooi maar duur waarschijnlijk
Analoge tv moet blijven! Idea
Antwoord

Forum software by © Master-Magic Tv-Digitaal.info