Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telenet brengt België bovenaan wereldranglijst IPv6
#1
Telenet is als een van de eerste operatoren ter wereld bezig met een grootschalige uitrol van IPv6, het nieuwe internetprotocol dat zal toelaten het toenemend aantal interactieve apparaten en diensten met het internet te blijven verbinden. Ongeveer een miljoen Telenet-internetklanten ontvangen momenteel al een IPv6-adres. Door deze investering van het Mechelse kabelbedrijf, verschijnt België bovenaan in de wereldranglijsten van IPv6 gebruikers. Telenet zal in 2014 IPv6 stelselmatig verder uitrollen, naast het huidige IPv4 protocol.

Een miljoen internetklanten op IPv6
Telenet is al enkele jaren bezig met de nodige voorbereidingen om zijn netwerk klaar te maken voor IPv6. Deze migratie naar het nieuwe internetprotocol is de grootste technische aanpassing aan het internet die operatoren moeten leveren sinds het ontstaan van het internet. Momenteel heeft Telenet bijna alle kabelrouters in zijn netwerk opengesteld voor IPv6, waardoor zo'n miljoen internetklanten een IPv6 adres ontvangen, naast hun IPv4 adres. Telenet rolt het nieuwe protocol gecontroleerd en stelselmatig uit bij alle klanten die beschikken over een draadloze internetmodem (Eurodocsis 3.0 homegateway). Door deze grootschalige uitrol bij Telenet-internetklanten bekleedt België de eerste plaats in alle ranglijsten van IPv6 penetratie.

Waarom is IPv6 zo belangrijk?

Elk toestel met een internetverbinding heeft een IP-adres. Dankzij dat adres kunnen de toestellen of de gebruikers ervan gegevens uitwisselen via het internet. Het aantal beschikbare IP-adressen hangt af van een internetprotocol. Het huidige IPv4 protocol maakt 4,2 miljard unieke IP-adressen mogelijk. In 2013 werden in Azië en Europa echter de laatste IPv4 adressen toegewezen door de internetinstanties APNIC en RIPE NCC. Gezien het toenemend aantal toestellen dat verbinding maakt met het internet, zoals tegenwoordig bijvoorbeeld ook auto's, koelkasten of thermostaten, bestaat de nood aan een nieuw internetprotocol dat meer adressen toelaat. IPv6 zorgt voor 2128 adressen, bijna oneindig veel. Een IPv6-adres ziet er bijvoorbeeld zo uit: 2a02:1800:60:2201:84ec:a5fc:69bd:bcb7.

Wat is nodig voor IPv6?
Om te kunnen surfen met een IPv6-adres moeten een aantal zaken compatibel zijn. Ten eerste moet zowel het Telenet-netwerk als het thuisnetwerk van de klant klaar zijn voor IPv6. Daarnaast moet ook het besturingssysteem en de software van het toestel dat verbinding maakt met internet, compatibel zijn. Tot slot moet ook de webserver die de website host, IPv6-klaar zijn. Zo ondersteunen grote sites als Google, Youtube en Facebook nu al IPv6. Tegen 2017 zullen wereldwijd naar schatting[1] 42% van de vaste en mobiele connecties IPv6 compatibel zijn.

Indien een van deze elementen nog niet klaar is voor IPv6, blijven klanten surfen met een IPv4-adres. De IPv4- en IPv6-diensten zullen nog jarenlang naast elkaar blijven bestaan. Telenet biedt de garantie dat zijn klanten de volgende jaren gebruik kunnen blijven maken van IPv4 ondersteunde diensten. Tegen 2020 zal IPv6 waarschijnlijk het meer dominante protocol zijn op het internet.
persbericht telenet
Antwoord
#2
de onkosten en investeringen zullen wel weer voor de klanten zijn
Antwoord