Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telenet stopt met zijn analoge radio- en televisiesignaal
#1
Telenet stopt in de loop van 2020 met het analoge radio- en televisiesignaal op zijn kabel. Het bedrijf wil hiermee ruimte vrijmaken op de kabel voor het toenemende digitale verkeer. Een groot deel van de analoge televisiekijkers zal volgens Telenet wel naar de zenders kunnen blijven kijken dankzij een eenmalige aanpassing. In dat geval hoef je dus geen digitaal abonnement te nemen.

Analoog signaal neemt teveel plaats in

We gebruiken alsmaar meer data. We streamen, gamen, mailen, downloaden en videobellen erop los. Het is de taak van de telecomoperatoren om hun netwerk zodanig uit te rusten dat alle data er vlot over lopen. Op dit moment biedt Telenet als één van de weinige operatoren van Europa nog het analoge kabeltelevisie en -radiosignaal aan. Dit signaal is een verouderde technologie die veel bandbreedte inneemt.

Telenet vergelijkt het met een autostrade waar nog steeds ettelijke rijstroken voorbehouden zijn voor paard en kar, terwijl tegelijk de file toeneemt op de andere rijvakken ernaast. Dat is niet meer van deze tijd en dus beslist Telenet om de analoge rijvakken op zijn kabel efficiënter te benutten.

Het bedrijf zal tussen najaar 2020 en eind 2021 het analoge televisiesignaal stopzetten. Voor het analoge radiosignaal gebeurt dat al in het voorjaar van 2020.

Analoog televisiesignaal wordt vervangen door nieuwe technologie

Meer dan 90% van de Telenet klanten is de afgelopen vijftien jaar overgeschakeld naar digitale televisie. Zij kijken via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Analoge televisie wordt al vijf jaar niet meer actief verkocht. Zo’n 9% van de televisieklanten (dat zijn 180.000 mensen) kijkt uitsluitend via het analoge signaal. Hun televisie is rechtstreeks aangesloten op de wandcontactdoos op de muur en ontvangt zo een twintigtal zenders. Nog eens 9% van de klanten kijkt op deze manier televisie via een tweede of derde toestel in huis.

De grote meerderheid van de klanten zal volgens Telenet de vertrouwde zenders kunnen blijven bekijken door eenmalig de instellingen van het televisietoestel aan te passen. Het toestel zal een nieuw “compact” signaal vinden. De meeste televisietoestellen van de afgelopen 9 jaar zijn in staat om dit nieuwe signaal te lezen. Telenet heeft een stappenplan uitgewerkt om klanten te helpen om de instellingen aan te passen. Je ontvangt via het compacte signaal dezelfde zenders als vandaag. Je kan dit checken via www.zenders.be

Niet elke televisietoestel werkt met de nieuwe technologie

Er zullen nog heel wat mensen zijn wiens televisietoestel die nieuwe technologie niet zal herkennen. Zij moeten overschakelen op een andere manier van televisie kijken. Door gebruik te maken van een digicorder of een digibox.

Als je enkel een analoog televisietoestel hebt dat het nieuwe signaal niet ontvangt, dan biedt Telenet vanaf de start van De Signaal Switch een jaar gratis huur van de decoder. Deze periode start wel al op 11 december 2019, dat is de datum dat de eerste klanten geïnformeerd zullen worden over het afschakelen van radio. Klanten die liever een decoder kopen dan er één te huren, krijgen een korting op de aankoop.

Klanten die al internet en digitale televisie van Telenet hebben, kunnen ook steeds gebruik maken van Yelo Play om via app of website te kijken. De app en website Yelo Play zit inbegrepen in het pakket digitale televisie. Daar hoef je niet extra voor te betalen. De prijs van het kabelabonnement wijzigt niet.

Analoog radiosignaal wordt definitief stopgezet

Tussen 10 februari en april 2020 zal ook het analoge radiosignaal via de kabel in fases worden afgeschakeld.

Het gaat dan om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos zijn verbonden. Klanten kunnen verder naar de radio luisteren via de decoder van Telenet, via internetradio, of opteren voor DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard.

Als klant kan je ook nog altijd naar het analoge radiosignaal luisteren via een klassieke FM-antenne. Telenet zal alle televisieklanten die dat vragen een gratis FM-antenne bezorgen zodat ze via hun toestel alsnog op een analoge manier naar de radio kunnen luisteren.

Maximale klanteninformatie met de Signaal Switch

Telenet belooft de klanten maximaal te informeren over de stopzetting van het analoge signaal onder de noemer "De Signaal Switch".

Vanaf midden december lanceert Telenet een uitgebreid informatieprogramma. Televisieklanten die analoog kijken zullen minstens vier weken voor het analoge signaal bij hen wordt afgeschakeld geïnformeerd worden per mail, brief, een sms en boodschappen op de betreffende televisiezenders zodat zij op tijd op de hoogte zijn van de verandering.

Op de website www.telenet.be/signaalswitch kan je filmpjes en informatie vinden. Je kan daar ook controleren of je al dan niet op een analoge manier televisie kijkt of radio luistert. Je kan daar ook het stappenplan vinden om jouw televisietoestel aan te passen aan de nieuwe technologie. Op voorwaarde natuurlijk dat die technologie op jouw toestel werkt.

Als je geen internet hebt, kan je altijd terecht in het contactcenter.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Telenet voert de Signaal Switch niet in één keer door. Het bedrijf kiest ervoor om regio per regio te switchen. Soms loopt de grens tussen die technische regio’s dwars door een gemeente of straat. Elke klant wordt persoonlijk en op tijd verwittigd wanneer de verandering gebeurt.

Telenet zal het afschakelen ook op voorhand testen. Het bedrijf heeft twee netwerkregio’s gekozen rond Beringen en Lochristi. Deze klanten ontvangen vanaf morgen, 10 oktober 2019, communicatie over het stopzetten van analoge radio via de kabel. Vanaf midden november wordt dat signaal voor die regio stopgezet. Dezelfde klanten zullen ook al alle communicatie over het stopzetten van het analoge televisiesignaal ontvangen vanaf midden december.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#2
Telenet begint in de loop van volgend jaar met het afsluiten van het analoge radio- en televisiesignaal op de kabel. Volgens de provider is dat nodig om ruimte vrij te maken voor de toename van het digitale verkeer.

Het stopzetten van het analoge tv-signaal begint vanaf het najaar van 2020 en wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij de hele procedure nog tot eind 2021 kan duren. Volgens Telenet is meer dan 90 procent van de klanten in de afgelopen vijftien jaar overgestapt op digitale televisie. Ook al wordt analoge televisie sinds vijf jaar niet meer verkocht, toch is nog ongeveer 9 procent van de televisieklanten direct aangesloten op de wandcontactdoos op de muur voor het analoge signaal, waarmee ze ongeveer twintig zenders ontvangen. Dit is een groep van 180.000 klanten.

De provider zegt dat naar schatting een zelfde aantal mensen nog naar televisie kijkt op een tweede of derde televisietoestel in huis. Voor deze groep is er een oplossing door de instellingen van hun televisie aan te passen, waarna een nieuw 'compact' signaal wordt gevonden en waarbij de eerder gebruikte zenders gewoon gehandhaafd blijven. Volgens Telenet kunnen de meeste moderne televisies van de afgelopen negen jaar dit nieuwe signaal verwerken: de dvb-c-tuner leest hierbij het onversleutelde signaal. Klanten met oudere tv's die niet met dat signaal overweg kunnen krijgen een digitale decoder. Wie alleen analoge televisie heeft afgenomen, krijgt vanaf 11 december een jaar gratis huur van de decoder. Daarna zal er moeten worden betaald: 27,65 euro voor een tv-abonnement en de huur van de digitale decoder, terwijl dat voor alleen het tv-abonnement 18,16 euro is, meldt de VRT.

Telenet gaat ook het analoge radiosignaal via de kabel gefaseerd beëindigen; dit signaal wordt volgend jaar tussen 10 februari en april afgeschakeld. Ook in dit geval betreft het radio's die direct op de kabel via de wandcontactdoos zijn aangesloten. Telenet zegt dat klanten alternatieven hebben in de vorm van een decoder, internetradio of dab+. Daarnaast is er de mogelijkheid om analoge radio via een fm-antenne te beluisteren; Telenet geeft alle televisieklanten die dat willen een gratis fm-antenne.

Voordat met het stopzetten van de analoge tv- en radiosignalen wordt begonnen, voert Telenet tests uit. Hiervoor zijn twee netwerkregio's rond Beringen en Lochristi gekozen. Vanaf halverwege november wordt daar het signaal voor de analoge radio stopgezet en vanaf begin maart volgend jaar is het de beurt aan het analoge tv-signaal. Telenet zegt dat het met deze tests wil leren hoe het proces is te optimaliseren en of de communicatie naar klanten beter kan.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#3
Telenet gaat vanaf medio 2020 starten met het afschakelen van het analoge radio- en televisiesignaal. Hiermee wordt er ruimte vrijgemaakt op de kabel voor het steeds toenemende digitale verkeer. Voor de betrokken klanten biedt het bedrijf een technische oplossing: een groot deel van de analoge televisiekijkers kan zijn vertrouwde zenders blijven bekijken door de instellingen van hun tv eenmalig aan te passen.

Telenet begint nu al met communicatie om er zeker van te zijn dat iedereen ervan op de hoogte is. Onder de noemer ‘De Signaal Switch’ bundelt Telenet alle informatie voor klanten via brieven, mails en een website. De stopzetting van analoge televisie start in het najaar 2020 en zal gefaseerd gebeuren, tot eind 2021. Het signaal voor analoge radio via de kabel wordt, eveneens in fases, stopgezet vanaf 10 februari 2020.

Streaming, gamen, videobellen, bestanden doormailen: consumenten en bedrijven verslinden vandaag gigantische hoeveelheden data. Telecomproviders investeren elk jaar in hun netwerk om dit stijgende dataverkeer zo efficiënt en zo snel mogelijk over hun netwerken te laten lopen.

Op dit moment biedt Telenet naar eigen zeggen als één van de weinige aanbieders in Europa nog het analoge kabeltelevisie en radiosignaal aan. Dit analoge signaal is echter een inefficiënte technologie die erg veel bandbreedte inneemt. 15 jaar na de lancering van digitale televisie neemt Telenet daarom de beslissing om de capaciteit die het analoge signaal verbruikt op zijn kabel efficiënter te benutten. Het bedrijf zal tussen najaar 2020 en eind 2021 het analoge televisiesignaal stopzetten.

Zelfde zenders via compacter signaal

Meer dan 90 procent van de klanten is de afgelopen 15 jaar overgeschakeld naar digitale televisie. Zij kijken via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Analoge televisie werd al vijf jaar niet meer actief verkocht. Zo’n 9 procent van de televisieklanten kijkt nog enkel via het analoge signaal. Zij hebben hun televisie rechtstreeks aangesloten op de wandcontactdoos op de muur en ontvangen zo een twintigtal zenders. Naar schatting evenveel mensen kijken televisie op deze manier op een tweede of derde toestel in hun huis.

Telenet biedt voor hen een technische oplossing in de plaats van het oude analoge signaal. De grote meerderheid van de klanten zal al zijn vertrouwde zenders kunnen blijven bekijken door eenmalig de instellingen van zijn televisietoestel aan te passen. Het toestel zal dan een nieuw 'compact' signaal vinden, met dezelfde zenders als voorheen. De meeste televisietoestellen van de afgelopen 9 jaar zijn in staat dit nieuwe signaal te lezen. Telenet werkte een gedetailleerd stappenplan uit om zijn klanten te helpen bij het invoeren van de nieuwe instellingen op het televisietoestel. 2000 verschillende tv-modellen werden in kaart gebracht zodat de klant zijn tv kan terugvinden en de instellingen kan aanpassen.

Klanten die een ouder tv-toestel hebben dat het nieuwe signaal niet kan lezen, kunnen gebruik maken van een digicorder of digibox. Voor wie enkel analoge televisie heeft, biedt Telenet na de start van De Signaal Switch, een jaar gratis huur van de decoder. Daarna stapt de klant over op de op dat moment geldende huurtarieven. Klanten die al internet en digitale televisie van Telenet hebben, kunnen ook steeds gebruik maken van Yelo Play om via app of website te kijken. De prijs van het kabelabonnement wijzigt niet.

Ook stopzetting van analoog radiosignaal

Tussen 10 februari en april 2020 zal ook het analoge radiosignaal via de kabel in fases worden afgeschakeld. Ook hier gaat het om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos zijn verbonden. Klanten kunnen verder naar de radio luisteren via de decoder van Telenet, via internetradio, of gebruik maken van DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard. Uiteraard kunnen klanten nog altijd analoge radio beluisteren via een FM-antenne. Telenet zal alle televisieklanten die dat vragen een gratis FM-antenne bezorgen.

De Signaal Switch klanteninformatie

Onder de noemer ‘De Signaal Switch’ lanceert Telenet vanaf midden december 2019 een uitgebreid informatieprogramma. Het bedrijf zal al zijn televisieklanten minstens vier weken voor het analoge signaal bij hen wordt afgeschakeld informeren via mail, brief, een sms en boodschappen op de betreffende zenders zodat zij op de hoogte zijn van de aanpassing.

Op de website www.telenet.be/signaalswitch vinden klanten filmpjes en informatie om na te gaan of ze nog analoog kijken of luisteren en kunnen ze het stappenplan raadplegen om hen te begeleiden bij het aanpassen van hun televisietoestel. Wie geen internettoegang heeft, kan ook altijd terecht in het contactcenter voor meer duiding en hulp.

Tests in regio Beringen en Lochristi

Telenet zal het afschakelen van het analoge radio- en tv-signaal zorgvuldig testen. Daarvoor werden twee netwerkregio’s gekozen rond Beringen en Lochristi. Deze klanten ontvangen vanaf morgen communicatie over het stopzetten van analoge radio via de kabel. Vanaf midden november wordt dat signaal voor die regio stopgezet.

Dezelfde klanten zullen ook al alle communicatie over het stopzetten van het analoge televisiesignaal ontvangen vanaf midden december. Na begin maart 2020 wordt het analoge televisiesignaal daar stopgezet. Uit de tests wil Telenet leren of en hoe het zijn proces kan optimaliseren en of de communicatie en oplossingen voor klanten moeten aangepast worden.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#4
Internet- en tv-provider Telenet kondigt aan dat het zijn oudste type digicorders en -boxen van de markt haalt. Vanaf 31 maart wordt het tv-signaal niet meer ondersteund.
Het gaat om digicorders die tussen 2007 en 2013 verdeeld werden, meldt het bedrijf. “Een belangrijk onderdeel van de software wordt niet meer aangeboden door de leverancier. Als een gevolg kunnen de decoders binnenkort het digitale televisiesignaal niet langer op een juiste manier ‘lezen’. Telenet kan daarom het digitale signaal naar deze decoders niet langer ondersteunen vanaf 31 maart.” Toch zal de tv niet volledig uitvallen: het basisabonnement met 20 zenders zal actief blijven.

Een en ander heeft te maken met de digitale versleuteling van het signaal. Telenet doet dit om films en series bij de kijker te krijgen zonder dat die zomaar verder verspreid kan worden. Het is die bewuste versleuteling die niet meer aangeboden wordt bij de oude decoders. Daarom moet Telenet ze volledig uit de markt halen.

Er is wel een oplossing. Wie een decoder huurt, kan kosteloos omruilen naar een nieuw model. Heel wat klanten deden dit al, meldt Telenet. Toch zijn er nog zo’n 15.000 die een oud model huren. Wie een decoder kocht - er zijn zo’n 30.000 kooptoestellen van minstens zes jaar oud op de markt - kan kosteloos een nieuwe huren tot 31 juli 2020. Wie een nieuwe wil kopen, krijgt een korting. Alle klanten zullen persoonlijk op de hoogte gebracht worden van de mogelijkheden, klinkt het nog.

Deze decoder word niet meer ondersteund...:
   
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#5
Is weer vaag . Er zijn verschillende types van dat soort in omloop
Antwoord
#6
https://www2.telenet.be/nieuwedecoder
Antwoord
#7
Ook goed nieuws voor de mensen die zo een box nog huren . Je mag ze houden zonder restwaarde te geven. Dus je kan je opgenomen programma's altijd bij je houden . Je krijgt de box dus cadeau
Antwoord
#8
Het zou gaan om digibox AD200 en digicorder AD2000
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#9
Analoog signaal tv  zal pas stelselmatig stop gezet worden vanaf 20 december 2020.
Antwoord
#10
(06-02-2020, 19:37)chukky2 schreef: Analoog signaal tv  zal pas stelselmatig stop gezet worden vanaf 20 december 2020.

Op 2 plaatsen al in maart Wink
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord