Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VRT haalt satirisch programma met omstreden Walter Capiau vanonder het stof
#1
VRT heeft sinds kort ‘Magesien’ weer vanonder het stof gehaald. Opmerkelijk, want aan de reeks werkte ook Walter Capiau mee, die in 2012 bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan misbruik van minderjarigen. Eerder schrapte de VRT nog afleveringen van ‘Spring’ met veroordeeld acteur Guy Van Sande. “We werken momenteel aan een interne richtlijn om hier meer duidelijkheid in te scheppen”, klinkt het.

Magesien was het eerste satirische televisieprogramma op de Vlaamse zenders. Het liep van 1968 tot 1972. Een soort De ideale wereld avant la lettre dus. Naar aanleiding van de Top 60 uit de jaren 60 heeft Radio 2 de reeks eind mei, samen met Johan en de Alverman en Beschuldigde, sta op op VRT NU gelanceerd. Grappen kwamen van onder anderen Jan Van Rompaey, Johny Voners, Fred Janssen en Walter Capiau.

Capiau gaf in juni 2012 nochtans toe dat hij zich in de jaren 60 en 70 schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Veroordeeld werd hij nooit, de feiten waren verjaard. Het houdt de VRT in ieder geval niet tegen Magesien weer boven te halen. En dat terwijl wel beslist werd Spring-afleveringen met Guy Van Sande uit het aanbod te schrappen, na diens veroordeling voor het bezit, de verspreiding en de productie van kinderporno. “Bij de afleveringen van Spring was het meteen duidelijk dat die niet meer herhaald konden worden bij kinderzender Ketnet”, zegt woordvoerder Hans Van Goethem. “Bij Radio 2 was het vooral te doen om de nostalgie. Daarom hebben we het toch online gezet. Omdat er meer vraag is naar archiefmateriaal, zijn we bij de VRT nu op zoek naar de juiste lijn die we bij archieffragmenten willen aanhouden, zonder daarmee de hele tv-geschiedenis te herschrijven.”
Antwoord