Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VRT nieuw anamalitis
#1
Vanaf 14 mei trekt Dieter Coppens er in 'Animalitis' elke week op uit en dompelt hij zich met grote verwondering onder in de dierenwereld. Een half jaar lang volgt hij het kruim van de Belgische dierenexperts in binnen- en buitenland.

Dieter volgt bijzondere cases bij zowel doorsnee huisdieren als exotische wilde dieren: van een chihuahua die een hartoperatie moet ondergaan tot een bronstige panda of een gekwetste waterbok. Maar het draait niet enkel rond de dieren: 'Animalitis' is een dierenprogramma over mensen. Zo zet Dieter ook unieke verhalen van getalenteerde dierendeskundigen in de kijker en legt zo de onverwoestbare liefde tussen mens en dier bloot. De experts tonen Dieter prachtige plekken, exotische dieren en hoogtechnologische diergeneeskunde. Dieter steekt ook zelf de handen uit de mouwen en waagt zich aan de praktijk.

Dieter Coppens heeft de liefde voor dieren met de paplepel meegekregen en ziet een jongensdroom in vervulling gaan.

Dieter: 'Het is een voorrecht om in het zog van zo’n getalenteerde mensen mee te mogen lopen. Als kind wilde ik altijd al bioloog worden en dankzij dit programma kan ik vanop de eerste rij meemaken hoe mijn leven als bioloog er zou uitzien.'

Wie is Dieter Coppens? 

Dieter Coppens is gepassioneerd door dieren in alle soorten, kleuren en maten. In 'Copy Beest' op Eén toonde hij die passie al door vijftien inspirerende uitdagingen aan te gaan met vijftien fascinerende dieren. Ook houdt hij van reizen en nieuwe ervaringen. Samen met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down maakte hij een roadtrip door zeven Europese landen in het programma 'Down the Road'. Met zijn neef Mathias Coppens trok hij al van de Zuidpool tot aan de Noordpool. Kortom: hij houdt van avontuurlijke reizen en is een echte natuurmens.

Experts

Nele Sabbe (uit Gullegem): wildlife dierenarts

Nele Sabbe groeide op in Gullegem maar woont nu op een boerderij in Bela-Bela, een paradijselijke provinciestad in het noorden van Zuid-Afrika. Nele doorkruist reservaat na reservaat om giraffen, antilopen en buffels zorg en bijstand te verlenen. Vooral de opvang van gestroopte neushoorns ligt haar nauw aan het hart. Ondanks dat stropers de buurt rond het opvangcentrum onveilig maken, blijft Nele zich inzetten voor de dieren.

Nele: 'Als er iets verdachts gebeurt, mogen we het huis niet uit. Die stropers deinzen er immers niet voor terug om op ons te schieten. Dat merkten we twee jaar geleden: stropers hadden een neushoorn neergeschoten met pijl en boog en een zware dosis gif. Ze hadden ook machinegeweren bij. Niet voor de neushoorn. Voor ons.'

Sofie Bhatti: neurologe kleine huisdieren

Sofie Bhatti is een neurologe verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde. Als neurologe stuurt ze een team aan die huisdieren in nood helpen. Zo behandelen Sofie en haar team honden die aan epilepsie lijden of een hernia hebben. Ook minder voorkomende ziektes, zoals bepaalde spier- of zenuwaandoeningen en coördinatieproblemen, liggen op haar plank.

Sofie: 'Op onze afdeling is het vaak zo druk dat je wel van de job moet houden. De beloning achteraf als je de levenskwaliteit van een dier kan verhogen, is enorm.'

Hans Wilderjans (uit Moerbeke): specialist paardenchirurgie

Hans Wilderjans is een paardenchirurg met wereldfaam en senior partner van paardenkliniek De Bosdreef. Zijn team van meer dan twintig medewerkers is nauwkeurig samengesteld om elk probleem binnen de paardengeneeskunde met de laatste technieken te kunnen aanpakken. In De Bosdreef worden zowel doorsnee paarden en pony’s als Olympische sportpaarden behandeld.

Hans: 'Liefde voor het dier in het algemeen, daar is het mee begonnen.'

Bart Van Goethem (uit Temse): specialist chirurgie kleine huisdieren

Dokter Bart Van Goethem is hoofd chirurgie aan de vakgroep kleine huisdieren op de faculteit Diergeneeskunde in Gent. Als kliniekhoofd van de afdelingen Algemene Heelkunde en Neurologie begeleidt en traint Bart de volgende generatie chirurgen kleine huisdieren.

Bart: 'Chirurgie doe je niet met je handen, maar met je hoofd.'

Anthony Herrel (uit Gent): evolutiebioloog

Anthony Herrel is een evolutiebioloog verbonden aan het Frans Natuurhistorisch Museum in Parijs en de Universiteit van Antwerpen. Hij onderscheidt zich met zijn revolutionaire technieken waarmee hij op zoek gaat naar de impact van de mens op het voortbestaan van diersoorten. Anthony focust zich op de bewegingspatronen en de evolutie van gewervelden, zowel in experimentele settings als in hun natuurlijke omgeving.

Anthony: 'Ik heb het voorrecht om in alle uithoeken van de wereld onderzoek te doen naar wonderbaarlijke dieren in hun eigen biotoop, om deze dieren beter te begrijpen.'

Piet De Laender (uit Brugge): dierenarts zeezoogdieren

Piet De Laender is dierenarts en gespecialiseerd in zeezoogdieren. Hij verzorgt de dieren in het Boudewijn Seapark en in het Sealife Center in Blankenberge. Piet ontfermt zich over aangespoelde en verzwakte dolfijnachtigen en walvissen en coördineert de reddingsacties van deze gestrande dieren.

Piet: 'Ik ben voor een stuk uit idealisme dierenarts geworden. Want wetenschappen studeren is één ding, maar wat kan ik daar nu eigenlijk mee doen? En mijn voeling met dieren was soms groter dan met mensen blijkbaar.'

Tim Bouts (uit Bocholt/Tiegem): zoölogisch directeur en hoofddierenarts in dierenpark Pairi Daiza

Tim Bouts is hoofddierenarts van Pairi Daiza, een park met vijfduizend dieren waar de bezoekers in rechtstreeks contact kunnen staan met de dieren. Hij begeleidt de vele specialisten die bij alle diersoorten voor allerhande projecten worden betrokken in het park. Tim neemt Dieter mee in het moeilijke overlevingsverhaal van de panda.

Tim: 'Ik koos voor Pairi Daiza omwille van de schoonheid van het park en de natuur. Het is geen alledaagse zoo, maar een soort gigantische tuin met vijfduizend dieren.'

Aflevering 1

In de eerste aflevering gaat Dieter op stap met Nele Sabbe, een wildlife dierenarts met thuisbasis in Zuid-Afrika. Zij krijgt een oproep binnen over een gekwetste waterbok. Nele laat Dieter ook een opvangcentrum voor gestroopte neushoorns zien, wat bij hem een diepe indruk nalaat. Aan de universiteit van Gent voert chirurg Bart Van Goethem een hartoperatie uit bij een chihuahua met een huidige levensverwachting van één jaar. Paardenchirurg Hans Wilderjans volgt dan weer de revalidatie op van het geblesseerde Olympische sportpaard Lully des Aulnes.

Dieter over zijn ontmoeting met Nele Sabbe in de wildparken van Zuid-Afrika:

'Nele is een enorm straffe madam die me doet denken aan films als Out of Africa of Gorillas in the mist. Ze is een vechter die altijd moet anticiperen op acute situaties en dan nog met beperkte middelen. Zo mooi om te zien hoe Nele haar leven geeft om neushoorns te beschermen tegen stroperij.'

'Animalitis', vanaf maandag 14 mei om 20.40 uur op Eén.
Analoge tv moet blijven! Idea
Antwoord

Forum software by © Master-Magic Tv-Digitaal.info