Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
npo zenders niet meer gratis op sat vanaf zomer
#1
Op dit moment zijn de zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO) in combinatie met een geregistreerde CanalDigitaal smartcard gratis via de satelliet te bekijken. Als gevolg van bezuinigingen bij de publieke omroep en een veranderend medialandschap komt hier verandering in. En zullen de Nederlandse publieke omroepen met ingang van 1 augustus 2014 niet meer gratis via de satelliet te bekijken zijn. De NPO zenders blijven te ontvangen met een betaald zenderpakket (abonnement).

NPO moet bezuinigen
De NPO betaalt op dit moment voor de doorgifte van haar zenders via de satelliet. Deze overeenkomst loopt op 1 augustus af. Omdat de NPO moet bezuinigen en omdat het medialandschap is veranderd, wil de NPO niet meer betalen voor doorgifte via de satelliet.

Tot 1 augustus 2014 kunnen klanten met een geregistreerde CanalDigitaal smartcard gratis kijken naar de zenders van de NPO. Kijk je met een betaald CanalDigitaal abonnement, dan blijf je sowieso Nederland 1, 2 en 3 ontvangen.


Veelgestelde vragen:Op dit moment ontvang ik met mijn smartcard en satellietontvanger gratis Nederland 1, 2 en 3. Moet ik hiervoor in de toekomst gaan betalen?
Tot 1 augustus 2014 heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een contract met CanalDigitaal dat de gratis doorgifte van Nederland 1, 2 en 3 via de satelliet garandeert. Dit contract loopt tot 1 augustus 2014 en NPO heeft besloten niet langer de gratis doorgifte van Nederland 1, 2 en 3 te financieren. De zenders zullen daarom van 1 augustus deel uitmaken van een abonnement.

Waarom moet ik gaan betalen voor de ontvangst van Nederland 1, 2 en 3 via de satelliet?
Tot nu toe heeft de NPO CanalDigitaal betaald voor de gratis doorgifte van Nederland 1, 2 en 3. Dit vindt zijn oorsprong in midden jaren ‘80 toen het medialandschap er heel anders uit zag. Naast de antenne op het dak deden in die tijd de kabel en satelliet hun intrede. De NPO was van mening dat Nederland 1, 2 en 3 via alle distributiekanalen beschikbaar moest zijn. En dat kon toen alleen door de aanbieder van satelliet-tv te betalen.

Inmiddels is de situatie veranderd:

1) Er zijn veel meer distributiekanalen: kabel, IPTV, internet, satelliet en digitale ether (DVB-T).

2) De overheid moet bezuinigen. Als gevolg hiervan krijgt de NPO minder budget. Zij kunnen hun geld maar een keer uitgeven, dus kijken ze naar de diensten waarop ze kunnen besparen.

3) Het contract dat gratis doorgifte van Nederland 1, 2 en 3 garandeert via de satelliet loopt af en NPO heeft besloten het contract niet te verlengen.


CanalDigitaal zal de verspreiding van Nederland 1, 2 en 3 voor eigen rekening nemen. De kanalen zijn vanaf 1 augustus 2014 voortaan onderdeel van een betaald zenderpakket (abonnement).

Per wanneer moet ik gaan betalen voor de ontvangst van Nederland 1, 2 en 3?
Het contract dat CanalDigitaal met de NPO heeft loopt af op 1 augustus. Tot die datum zijn de nationale zenders nog gratis beschikbaar.
Antwoord