Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
orange in proces
#1
In Parijs is het proces begonnen tegen het telecombedrijf Orange en een aantal voormalige toplui. Die moeten zich verantwoorden voor een golf van zelfdodingen onder personeel dat ze "geterroriseerd" zouden hebben.

Het proces is gericht tegen Orange -zoals France Télécom nu heet- en tegen voormalig voorzitter Didier Lombard, gewezen HR-directeur Olivier Barberot en de vroegere vice-CEO Louis-Pierrre Wenes. Die pleiten alle drie onschuldig. Volgens een van hun advocaten konden ze niet weten wat er allemaal gebeurt met de meer dan 100.000 personeelsleden.

Volgens de aanklacht zouden de toplui tussen 2007 en 2010 erg zware druk hebben uitgeoefend op het personeel. Dat was na de overgang van een staatsmonopolie naar een privébedrijf.

Werknemers van France Télécom genoten toen nog van hun ambtenarenstatuut waardoor ze moeilijk ontslagen konden worden. De top van het bedrijf zou de werkdruk enorm hoog gemaakt hebben in de hoop dat veel personeelsleden zelf ontslag zouden nemen.

Velen deden dat, maar zeker 19 mensen hebben zichzelf gedood en 12 anderen hebben dat geprobeerd. Tientallen anderen kregen zware psychische problemen. Bovendien hebben zich nu 126 andere klagers ook burgerlijke partij gesteld op het proces.

Concreet zou de directie toen een bedrijfscultuur van buitensporige controles over de werknemers hebben geïnstalleerd, die demoraliserende en idiote taken hebben laten uitvoeren en bedreigd hebben. Het zou de bedoeling zijn geweest om 22.000 banen te schrappen, het merendeel door het wegpesten van personeel.

Als de beklaagden veroordeeld worden, riskeren ze een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 15.000 euro.
Antwoord
#2
hln:
Vandaag ging voor de correctionele rechtbank van Parijs het proces van start tegen de voormalige top van France Telecom, nu Orange. Die moet zich verantwoorden voor “psychologisch geweld” tegen het personeel, dat zo’n tien jaar geleden leidde tot een reeks van zelfmoorden. Het is de eerste keer dat een groot beursgenoteerd bedrijf in Frankrijk zich voor de strafrechter moet verantwoorden voor pesterijen.

De voormalige CEO Didier Lombard, die France Telecom leidde van 2005 tot 2010, verscheen voor de rechter. Naast hem de voormalige nummer twee, Louis-Pierre Wenes, en het vroegere hoofd van human resources, Olivier Barberot. Vier andere managers, onder wie Brigitte Dumont die nu nog bij het bedrijf verantwoordelijk is voor sociale verantwoordelijkheid, worden aangeklaagd voor medeplichtigheid. Ze riskeren tot een jaar gevangenisstraf en 15.000 euro boete. France Telecom zelf riskeert tot 75.000 euro boete.

France Telecom schrapte eind jaren 2000 tot 22.000 banen. Dit zorgde voor heel wat stress bij het personeel, met opvallend veel zelfdodingen tot gevolg. Tussen 2008 en 2010 beroofden minstens 35 werknemers zich van het leven, sommigen op de werkvloer zelf. Volgens het openbaar ministerie gebeurde de herstructurering chaotisch, waardoor sommige personeelsleden in één klap een andere rol kregen toebedeeld of op een andere plaats werden tewerkgesteld. Het bedrijf zelf ontkent dat het de bedoeling was om het personeel te destabiliseren en wil meer uitleg verstrekken tijdens de hoorzittingen.

De vakbonden bij Orange hopen op een voorbeeldstraf, “zodat bedrijfsleiders die in de verleiding komen om gelijkaardige methoden te hanteren, weten dat dit niet ongestraft kan”. Ze betoogden maandag met enkele honderden aanhangers voor de rechtbank in Parijs.
Het proces loopt tot 12 juli, pas enkele weken later moet de strafmaat gekend zijn. Orange heeft geen geld opzijgezet voor een eventuele boete.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
Confused  Confused
Antwoord