Tv-Digitaal.info

Volledige versie: providers hoeven geen auteursrecht aan Sabam af te dragen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Internetaanbieders in België hoeven geen deel van hun inkomsten uit breedbandverbindingen af te dragen aan auteursrechtenorganisatie Sabam. Dat heeft de rechtbank van Brussel 13 maart geoordeeld. Sabam gaat tegen het vonnis in beroep.

Sabam heeft zijn juridische strijd tegen tegen de Belgische Staat en telecomaanbieders Belgacom, Telenet en Voo 13 maart verloren, schrijft Sabam zelf. Sabam vond dat de providers 3,4 procent van de inkomsten van een breedbandabonnement moesten afdragen, ter compensatie van auteurs. De isp's en de Belgische Federale overheidsdienst Economie waren het daar niet mee eens en de rechtbank van Brussel gaf hen gelijk. De aanbieders zijn slechts een doorgeefluik, luidde het vonnis.

De auteursrechtenorganisatie hoopte met de maatregel jaarlijks 30 miljoen euro binnen te halen om artiesten te kunnen compenseren. Volgens Sabam verdienen providers geld met het aanbieden van de internetabonnementen die gebruikt worden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden. In de woorden van de organisatie luidt het dat de aanbieders 'daden van mededeling aan het publiek stellen die onder het exclusieve recht van de auteur vallen.' Volgens Sabam gaat het vonnis van de rechtbank van Brussel in tegen eerdere uitspraken van het Europese Hof van Justitie.

De rechtbank van eerste aanleg van Brussel zou geen rekening houden met het economisch voordeel dat aanbieders hebben opgebouwd rond de verspreiding van werken op het internet. "Een model dat voor hen zeer winstgevend is en waarvoor de scheppende kunstenaars geen cent krijgen van de winst die ze uit hun activiteit halen", aldus Sabam
En wat nu gaat men op het factuur nog steeds auteursrecht aanrekenen of verdwijnt dit ?????????