Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Telenet, Belgacom verstevigen duopolie op vaste markt
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Telenet blijft ook in het vierde kwartaal leider op de Belgische consumentenmarkt voor vaste communicatiediensten, gevolgd door incumbent Belgacom. De twee aanbieders hebben hun marktaandeel het afgelopen kwartaal verder uitgebreid en zijn samen nu goed voor 78,7 procent van de kwartaalomzet. Dat blijkt uit het in maart 2015 verschenen kwartaalrapport van Telecompaper over de Belgische vaste consumentenmarkt.

Telenet behaalde in het vierde kwartaal van 2014 een omzet uit vaste diensten (tv, telefonie, internet) van 280 miljoen euro. Belgacom (inclusief dochter Scarlet) volgt met 274 miljoen euro omzet. Telenet heeft een omzetaandeel van 40,5 procent, Belgacom zit op 38,5 procent. De twee kleinere kabelaanbieders Voo en Numericable hebben samen 12 procent omzetaandeel. Mobistar zit op één procent. Het plan van de mobiele operator om eind 2014 via de kabel terug te keren op de vaste markt, stuitte op te hoge wholesale-tarieven.

Vast breedband internet was bij Telenet goed voor een kwartaalomzet van 133 miljoen euro, 47 procent van zijn totale kwartaalomzet uit vaste diensten. Belgacom realiseerde in het vierde kwartaal een omzet van 101 miljoen euro met breedband internet (een kleine 37 procent van zijn totale omzet op de vaste consumentenmarkt uit breedband).

De breedband ARPU van Telenet is jaar-op-jaar gestegen van 27,4 euro naar 29,9 euro. Bij Belgacom (dat tegenwoordig merknaam Proximus voor alle diensten hanteert) is er weinig beweging waar te nemen met een ARPU van 26,3 euro aan het eind van Q4 2014.

De recente cijfers van Belgacom/Proximus laten weer een stijging zien van het aantal quad play pakketten in Q4 2014, van 379.000 in Q3 naar 392.000 pakketten in Q4. Bij 3P-pakketten is een lichte stijging te zien, van 518.000 naar 522.000 abonnementen. De Belgische consument toont nog steeds interesse voor multi-play pakketten. Dat is ook te merken bij de kabeloperators, die nog steeds erg actief zijn met promoties voor dergelijke producten.
Ze hebben wel concurentie he,bij belgacom zijn er nog bedrijfjes die hun diensten aanbieden ;-)