Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Alcatel-Lucent: VDSL2 en vectoring onvoldoende voor 100 Mbps
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Alcatel-Lucent presenteert een nieuwe technologie om de performance van breedband over koperlijnen te verbeteren. De standaard G.inp verhoogt de stabiliteit van het signaal en reduceert de latency door ruis te onderdrukken. In combinatie met VDSL2 en vectoring maakt dit 100 Mbps over koper een reële mogelijkheid.

VDSL2 maakt op papier snelheden tot 100 Mbps mogelijk over een afstand van maximaal 500 meter. Vectoring is daarbij in de praktijk nodig om ruis (crosstalk) te onderdrukken die ontstaat door interferentie van naastgelegen koperlijnen. G.inp (formeel conform de ITU heet deze G.998.4) gaat daarnaast ruis te lijf die ontstaat door interferentie met huishoudelijke apparaten. Alcatel-Lucent stelt: "VDSL2 and vectoring alone can’t achieve 100 Mbps reliably over copper".

De G.inp standaard is in 2010 vrijgegeven en vergt investeringen aan zowel de kant van de operator als aan die van de klant (CPE - customer premises equipment). Alcatel-Lucent stelt dat de business case de afgelopen jaren sterk verbeterd is. Het heeft inmiddels tests gedaan met meer dan 50 operators.
Overgenomen door Nokia
Nokia lijft Alcatel-Lucent in voor 15,6 miljard euro

Het Finse Nokia gaat de Franse telecomuitruster Alcatel-Lucent overnemen in een aandelendeal met een waarde van 15,6 miljard euro. Dat hebben beide bedrijven woensdag bekendgemaakt, daags nadat de interesse van Nokia in zijn concurrent officieel was aangekondigd.
Alcatel-Lucent en Nokia maken vooral netwerkapparatuur, die gebruikt wordt door telecomoperatoren zoals Belgacom en Telenet, om mobiele en vaste telecomdiensten aan te bieden. Beide bedrijven hebben het al geruime tijd moeilijk. De gsm-tak heeft Nokia vorig jaar overgelaten aan technologiegigant Microsoft.

Aandeelhouders van Alcatel-Lucent krijgen een aanbod van 0,55 Nokia-aandelen voor elk aandeel dat zij bezitten. Op basis van de slotkoers van het aandeel Nokia dinsdagavond, gaat het om een bod van ongeveer 4,12 euro per aandeel.
De Alcatel-aandeelhouders zullen na de transactie, die in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan zijn, 33,5 procent bezitten van het nieuwe bedrijf, Nokia Corporation.
De combinatie van Nokia en Alcatel-Lucent zou op basis van omzet de grootste uitruster van mobiele netwerken ter wereld creëren, groter dan bijvoorbeeld Ericsson en Huawei Technologies, aldus het onderzoeksbureau IDC.

Het gecombineerde zal 110.000 werknemers tellen en zou in 2014 een omzet hebben gehad van 25,9 miljard euro. Door de combinatie van beide bedrijven zou er tegen 2019 900 miljoen euro bespaard kunnen worden op de operationele kosten. Daarbij zouden er geen extra banen verloren gaan dan het banenverlies dat eerder al aangekondigd werd bij Alcatel-Lucent.
‘Sterke aanwezigheid in alle delen van de wereld’
Nokia-topman Rajeev Suri spreekt van ‘de juiste deal, met de juiste logica, op het juiste moment’. ‘We hebben uitermate complementaire technologieën en het allesomvattende portfolio dat nodig is om het ‘internet of things’ en de transitie naar de ‘cloud’ mogelijk te maken’, luidt het in een persbericht. ‘We zullen een sterke aanwezigheid hebben in alle delen van de wereld, inclusief leidende posities in de Verenigde Staten en China.’

Nokia is ondertussen ook gestart met een strategische analyse van zijn digitalekaartendivisie (HERE maps).
Ze hebben hard te lijden onder de oprukkende concurrentie uit China. In 2013 verkocht Nokia zijn afdeling van mobiele telefoons, tot de opkomst van Apple en Samsung hét paradepaardje van het bedrijf, aan Microsoft voor 7,5 miljard dollar.
Het aandeel Alcatel-Lucent was dinsdag 16 procent gestegen op de beurs van Parijs, nadat Nokia zijn interesse officieel had bevestigd. Het aandeel Nokia zakte 3,6 procent in Helsinki.
DS