Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Belgische privacywaakhond wil opt-out voor wifi-tracking
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ook in België mogen winkeliers niet zonder meer klanten met behulp van bluetooth volgen in winkels. Daarvoor waarschuwt de Privacycommissie. Klanten moeten worden geïnformeerd en moeten voor een opt-out-mogelijkheid kunnen kiezen.

Als winkels klanten willen volgen door bluetooth- en wifi-communicatie te peilen, dan moeten ze klanten niet alleen waarschuwen, maar ook een opt-out-mogelijkheid bieden. Dat stelt de Privacycommissie volgens De Tijd in een brief aan de Belgische Tweede Kamer. "Louter informeren is ontoereikend volgens de wet", aldus de Belgische equivalent van het CBP.

Gebruikt een winkel de wifi- en bluetooth-gegevens ook nog eens om reclameboodschappen te versturen naar een klant, dan moet hij daarvoor eerst zijn toestemming geven, stelt de Commissie bovendien. De privacywaakhond vreest echter dat veel winkels zich niet aan de wet zullen houden. "De ervaring leert dat mensen dan weigeren om gevolgd te worden", aldus voorzitter Willem Debeuckelaere tegenover De Tijd.

In Nederland moeten winkeliers volgens het CBP ook een opt-out bieden. Het kabinet gaat minder ver, en stelt dat burgers wifi en bluetooth moeten uitzetten om ervoor te zorgen dat ze niet worden gevolgd.