Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Dataverlies bij Google na blikseminslag datacenter in België
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een datacentrum van Google verloor deze week 0,000001 procent van zijn data na een serie blikseminslagen in het lokale elektriciteitsnet. De verloren data was zeer kort voor de inslagen naar 'persistent disks' geschreven van Google Compute Engine of schaalbare virtuele machines.
Google maakte de ontstane problemen wereldkundig via een statusupdate, die al liep vanaf het moment dat de problemen ontstonden. Van donderdag 13 augustus tot maandag 17 augustus hadden sommige 'standard persistent disks' in de zogenaamde 'europe-west1-b'-zone last van i/o-fouten met de verbonden gce-virtuele machines. In totaal had zo'n vijf procent van de disks in de zone problemen met lees-schrijfhandelingen tijdens de inslagen. Na het uitvoeren van diskhersteloperaties, bleek 0,000001 procent van de ruimte op de gealloceerde disks niet te herstellen.
De BBC meldt dat Google uiteindelijk wel in staat was alle data terug te halen, al meldt de site niet hoe dat dan uitgevoerd zou zijn, behalve dat er 'verschillende back-uptechnologieën' ingezet zouden zijn. De Belgische site HLN meldt dat data 'gerecupereerd' werd dankzij het backupsysteem van Google of via eigen reservekopieën van de klanten.
Google zegt aanpassingen in het systeem te gaan maken om de kans op elektriciteitsonderbrekingen en dataverlies nog verder te verkleinen. Het verschil tussen veel van Googles datacentra en dit datacentrum is dat dit type centrum de data niet verdeelt over verschillende centra op de wereld. Hierdoor zijn deze specifieke GCE-centra met persistent disks kwetsbaarder dan andersoortige datacentra.