Tv-Digitaal.info

Volledige versie: EBay viert 20ste verjaardag
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Veilingsite eBay bestaat op 4 september 20 jaar. De veilingsite, met in 2014 een omzet van bijna 18 miljard dollar, verkocht als eerste item een kapotte laserpointer. Twee jaar later in 1997 veranderde de site zijn naam officieel van AuctionWeb in eBay.
De oprichter van AuctionWeb was Pierre Omidyar. Hij gebruikte het toen lange weekend om de site te bouwen, want 4 september was een maandag en de eerste maandag van september is Labor Day in de Verenigde Staten. Toch zwerft ook nog steeds de datum van 3 september als oprichtingsdatum van de site rond, zoals op verschillende Wikipedia-pagina's, waaronder de Engelstalige.
Tegenwoordig maken zo'n 25 miljoen verkopers en 157 miljoen kopers gebruik van de site. Wat dat betreft is de site wel een heel eind gekomen na de verkoop van de eerste kapotte laserpointer. Omidyar werd de eerste voorzitter van de raad van bestuur in 1998, nadat de site publiek ging op 21 september 1998. Een half jaar eerder was Meg Whitman als ceo van het bedrijf aangesteld. EBay had toen 30 werknemers en een half miljoen gebruikers, voornamelijk in de Verenigde Staten. Toen eBay naar de beurs ging, steeg de aandelenprijs in een klap van 18 naar 53,50 dollar, wat van Omidyar direct een multimiljardair maakte.
EBay was een van de bedrijven die de eerste internetbubbel in 2000 doorstond. Vrij snel daarna in 2001 nam het bedrijf de Franse site iBazar over en kort daarop PayPal in 2002 nadat bleek dat meer dan de helft van de gebruikers van de site daar gebruik van maakte. Twee jaar later in 2004 kocht eBay Marktplaats.nl voor 225 miljoen euro. EBay kocht ook nog Skype voor 2,6 miljard dollar, wat later weer deels overgenomen werd tot het helemaal in handen kwam van Microsoft in 2011. Het Belgische 2dehands.be werd in 2013 overgenomen door eBay.
Omidyar zit nu nog in de raad van bestuur van eBay, maar is tegenwoordig vooral filantroop en bezig met online journalistiek. In 2010 richtte hij Honolulu Civil Beat op en in 2013 kwam hij met First Look Media, wat zich richt op onafhankelijke, kritische journalistiek.