Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Disney Research toont smartwatch die aangeraakte objecten kan herkennen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De onderzoeksafdeling van Disney heeft samen met de Carnegie Mellon University een proof-of-concept gemaakt van een smartwatch die aangeraakte objecten kan herkennen. De EM-sense doet dat door elektromagnetische signalen te analyseren.
Veel objecten geven elektromagnetische signalen af; zodra men een voorwerp aanraakt, komen deze signalen het lichaam binnen. Het wearable-prototype van Disney Research en de universiteit van Carnegie Mellon vangt deze signalen op en kan volgens de onderzoekers vervolgens vaststellen welk voorwerp of object de drager van de smartwatch aanraakt. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in een paper en tonen in een proof-of-concept-video hoe de techniek in de praktijk zou kunnen worden toegepast.

In de paper beschrijven de onderzoekers dat ze een goedkope software-gedefinieerde radio-ontvanger hebben omgebouwd tot een sensor die elektromagnetische signalen kan waarnemen. Bij het prototype is deze radio-ontvanger aan de onderkant van de smartwatch gemonteerd. De wearable zelf lijkt erg veel op de Samsung Galaxy Gear-smartwatch. Het maken van de aanpassingen zou volgens de onderzoekers minder dan 10 dollar hebben gekost.
De signalen die de radio-ontvanger binnenkrijgt, worden geanalyseerd en met behulp van machine learning kan de EM-sense vaststellen welk object of apparaat de drager van de wearable aanraakt. Alle objecten die elektrisch of elektromagnetisch zijn, zouden geclassificeerd kunnen worden. Daarnaast kunnen ook grote metalen objecten zaken als deuren, meubels en kozijnen worden herkent volgens de onderzoekers. Ze claimen dat in hun tests een nauwkeurigheid van 96,1% werd behaald.
Door te herkennen welk object de drager van de EM-sense aanraakt, kan de smartwatch een goede inschatting maken waar de gebruiker mee bezig is en daarop inspelen met een andere actie. Zo wordt er bijvoorbeeld automatisch een timer ingesteld zodra de gebruiker een tandenborstel vastpakt. Ook kan de EM-sense de drager vertellen welke afspraken hij heeft zodra hij de deur van zijn kantoor opent.
Of en wanneer de techniek van de EM-sense daadwerkelijk op de markt gaat komen is nog niet bekend. Disney Research is een internationaal netwerk van onderzoekslabs. Eerder presenteerden ze een algoritme voor het maken van panoramavideo's aan de hand van beelden uit meerdere camera's.