Tv-Digitaal.info

Volledige versie: FBI heeft iPhone gekraakt zonder hulp van Apple
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De Amerikaanse autoriteiten zijn erin geslaagd data te recupereren van de gecodeerde iPhone van een van de schutters van San Bernardino en laten de gerechtelijke acties tegen Apple varen. Dat meldt de Amerikaanse federale procureur.

De autoriteiten zijn in hun opzet geslaagd "door de hulp van een buitenstaander" van wie de identiteit niet werd vrijgegeven, zo blijkt uit een communiqué van de federale procureur van Californië, Eileen Decker. Ze meldt ook dat ze aan het gerecht gevraagd heeft om het gerechtelijk bevel te annuleren waardoor Apple verplicht werd om de onderzoekers te helpen om de iPhone te kraken.

Een rechter had Apple vorige maand verplicht om de autoriteiten te helpen toegang te krijgen tot data op de iPhone van Syed Rizwan Farook, die op 2 december samen met zijn vrouw 14 mensen doodde in San Bernardino, Los Angeles.

De rechter vroeg aan Apple om een manier te vinden om de software te omzeilen die opgeslagen data op de iPhone 5C verwijdert na 10 pogingen om het paswoord in te geven. De inlichingendienst wilde dus dat er een achterdeurtje ingebouwd zou worden. Maar Apple-topman Tim Cook weigerde dat, wat leidde tot een gerechtelijke strijd en een maatschappelijk debat rond het al dan niet vrijgeven van data voor gerechtelijke doeleinden.

Volgens Cook zou met zo'n achterdeur iedere iPhone onveilig worden, omdat die op alle toestellen toegepast zou kunnen worden. Hij was bang dat de FBI met de rechtszaak een precedent probeerde te creëren, zodat het in andere zaken ook toegang tot iPhones kon krijgen. Door deze uitkomst is dat niet gebeurd.