Tv-Digitaal.info

Volledige versie: bel eens vanuit een bunker
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Door via wifi te telefoneren hebben we straks altijd ontvangst
Aan het raam moeten hengelen naar een gsm-signaal omdat de ontvangst in huis te zwak is. Iemand moeten terugbellen met de boodschap “Sorry, je viel even weg”. Binnenkort is het verleden tijd. Telenet-Base en Mobistar willen de ontvangst verbeteren met wifi. “Het zal bij manier van spreken mogelijk worden om te bellen vanuit een bunker.”

“In de VS en Zuid-Korea is de technologie al jaren in gebruik”. Het komt erop neer dat ze hun klanten mobiel laten bellen over hun eigen draadloze netwerk. Het principe is vergelijkbaar met mobiel internet. Als een toestel geen wifi-verbinding kan maken, schakelt het automatisch over op het 3G- of 4G-netwerk. Bij ‘voice over wifi’ gaat je telefoon vanzelf naar de wifi-verbinding over zodra het gsm-signaal te zwak is.”

Proximus niet geïnteresseerd
Het goede nieuws voor ons is dat ook Belgische operatoren hun zinnen hebben gezet op de technologie. Een rondvraag leert dat zowel Mobistar als Telenet-Base (in februari werd de overname van Base door Telenet goedgekeurd, nvdr.) de mogelijkheden onderzoekt. Al kunnen – of beter gezegd: willen – beide nog geen verdere informatie geven of er een termijn op plakken. Proximus liet dan weer weten “geen interesse” in de technologie te hebben. “Wij hebben onlangs nog Mobile Coverage Extenders gelanceerd om het bereik in huis te verbeteren. Verdere plannen hebben wij niet”, klinkt het.

Goede isolatie, slechte ontvangst
‘voice over wifi’ vooral interessant in afgelegen gebieden waar het mobiele signaal slecht is. “Maar ook voor goed geïsoleerde huizen en gebouwen, die door de strenge isolatienormen steeds talrijker zijn, is het een welgekomen oplossing. Bij manier van spreken wordt het binnenkort mogelijk om te bellen in een bunker.”
Ook de operatoren zelf onthalen de technologie met open armen. In tegenstelling tot eerdere experimenten zoals Triiing van Telenet (waarbij je kon bellen via wifi maar er geen automatische overschakeling tussen mobiel en wifi gebeurt, nvdr.) steunt ‘voice over wifi’ niet op zendmasten om signalen te genereren. Stel dat dit wel het geval zou zijn, zou het aantal zendmasten moeten worden verdubbeld. Iets wat voor de operatoren onbetaalbaar zou zijn.
Het Triiiing systeem van telenet is wel goed,gebruik het soms wel eens om te bellen,zit in het abbo als je telefoon van telenet hebt (vaste)
ik zie nog niemand met zijne pc op straat lopen aan zijn oor,het is geen skype he,
het is enkel bellen via wifi als je vaste telefoon hebt van telenet ook en wilt bellen via je smartphone als je geen vaste telefoon hebt doordat die kapot is bv.
doordat in whoppa vaste telefoon zit is dit wel handig.
in de ardennen heeft het altijd al problemen geweest voor gsm verkeer door de verschillende hoogtes en te weinig masten.