Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Amazon prime start vermoedelijk in 2017 in nederland
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Webwinkel Amazon lanceert zijn streaming videodienst Amazon Prime vermoedelijk in 2017 in Nederland. Dat meldt Nu.nl op basis van uitspraken van onder meer RTL-directeur Bert Habets. Die vertelt vanavond in het NTR-programma College Tours dat RTL af en toe gedwarsboomd wordt bij de aankoop van rechten op het uitbrengen van videocontent op de Nederlandse markt.

Verder zouden diverse bronnen in de tv-wereld aan Nu.nl hebben laten weten dat Amazon de afgelopen tijd de Nederlandse rechten op films en tv-series heeft opgekocht. Deze rechten gaan per 2017 in, aldus Habets. In College Tours is vanavond Netflix-direct Reed Hastings te gast. Netflix is momenteel de grootste streaming videodienst in Nederland. De SVoD-aanbieder had eind tweede kwartaal van dit jaar 1,7 miljoen geabonneerde huishoudens. Andere VoD-diensten zijn Videoland, NLziet en Pathe Thuis.

Betaalzender HBO Nederland, dat ook een streaming videodienst aanbiedt (HBO Go), heeft onlangs juist aangekondigd dat het per 2017 zijn activiteiten in Nederland stopt. HBO had naar schatting van Telecompaper per eind juni 360.000 klanten in Nederland, zo blijkt uit het onlangs verschenen video rapport 2016 Q2.

Momenteel is Amazon Prime in Europa alleen actief in het Verenigd Koninkrijk (de grootste VoD-markt van Europa), Oostenrijk en Duitsland. In juli bracht de Franse krant Le Figaro naar buiten dat SVoD-aanbieder Amazon Prime voor het eind van 2016 van start gaan in Italië, Spanje en Frankrijk. Le Figaro baseert het artikel op niet nader genoemde bronnen. Deze geven aan dat Amazon met de Franse overheid overleg voert en dat de merknamen inmiddels zijn geregistreerd.

Volgens Rozan Hamaker, hoofd aankoop bij SBS, heeft Amazon de uitzendrechten voor de Amerikaanse series Conviction en Into the Badlands aangekocht voor de Nederlandse markt. Een derde, niet bij naam genoemde bron geeft aan dat Amazon de wereldwijde rechten op enkele Nederlandse films heeft verworven. Amazon zelf wil geen uitspraken doen over een lancering van zijn Prime videodienst in Nederland. Netflix-CEO Hastings stelt in College Tours niet erg onder de indruk te zijn van de komst van Amazon naar Nederland.

Nederlanders besteden nog slechts 38 procent van hun dagelijkse kijktijd aan ouderwets lineair tv-kijken. De rest van de dagelijkse portie kijktijd gaat op aan het bekijken van tv-content die eerder is opgenomen, aan het bekijken van online streaming video via sites zoals YouTube en social media, het online be- of terugkijken van tv-programma's en via Video-on-Demand (VoD) diensten.De toename in het Nederlandse aantal huishoudens dat een abonnement heeft op een pluspakket of video dienst is volgens Telecompaper in de laatste twee kwartalen minder sterk. Het gaat inmiddels om net iets meer dan een kwart.

Tussen 2012 en 2016 is er sprake van een groei van de omzet in sVoD (subscription Video-on-Demand) met een factor 9,7. Bedroeg de omzet in 2012 nog ruim 300 miljoen euro, in 2016 wordt de grens van 3 miljard euro overschreden. Tussen 2015 en 2015 is er sprake van ‘slechts’ 50 procent groei, van 2 naar 3 miljard euro. In 2020 is dat 5,2 miljard euro. Dat stelt marktonderzoeksbureau IHS Markit.

Kleine markten zoals Nederland en België zijn in 2016 al goed voor 10 procent van de totale sVoD-omzet in West-Europa. Tegen 2018 zal sVoD al goed zijn voor een aandeel van 49 procent op de West-Europese markt voor thuisvideo, ofwel 4,2 miljard euro. Dit zal 58 procent zijn in 2020 (5,2 miljard euro).
En de prijs word verhoogd van 49€ per jaar naar 69€ per jaar.