Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Kijkers verzadigd door te veel series en aanbieders
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Zoveel series, zo weinig tijd – en zoveel aanbieders. Die overdaad schaadt. Wie alle kwaliteitsseries van dit moment (legaal) wil zien, is minstens 40 euro per maand kwijt.

Je hebt een abonnement nodig op Netflix voor Fargo, Orange is the New Black en House of Cards. Bij Play More van Telenet voor HBO-series als Game of Thrones, The Leftovers, en voor Twin Peaks. En voor wie helemaal mee wil zijn: Op Amazon voor American Gods en I Love Dick.

Overdaad schaadt, stelt accountants- en adviesbureau PwC in zijn jaarlijkse Global Entertainment & Media Outlook. Het enorme aanbod leidt tot verzadiging bij tv-kijkers, en dat remt de groei van de mediasector.

In de editie voor 2017-2021, die maandag uitkwam, schrijft PwC dat zeven van de tien ondervraagden ‘overweldigd’ is door het aanbod. ‘Het is steeds moeilijker te beslissen waaraan we onze vrije tijd besteden.’

Die dreigende verzadiging is volgens PwC een van de oorzaken dat de entertainment- en mediasector de komende jaren minder snel groeit dan verwacht. De totale omzet van de sector wereldwijd – wat consumenten uitgeven en wat adverteerders besteden – groeit de komende vijf jaar met gemiddeld 4,2 procent per jaar, tot 2,2 biljoen dollar in 2021. Er werd gerekend op een groei van 4,4 procent.

‘Het kan zijn’, stelt PwC voorzichtig, ‘dat de grens is bereikt van wat mensen willen én kunnen betalen voor het consumeren van het snelgroeiende aanbod van mediaproducten en -diensten.’