Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Flinke opmars DVB-T2 maar bij Digitenne vertraagd
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
voor de NPO en de regionale zender zal je als ze dezelfde weg volgen zoals nu geen smartcard nodig hebben en zal het open zijn voor elke Nederlander die de signalen kan ontvangen via DVB-T(2)
wie daarmee genoeg heeft zal dit op hun tv of via ontvanger naast de tv kunnen bekijken.
(23-07-2018, 20:38)natte schreef: [ -> ]Heb antwoord al op npo start plus abo. Zie topic

is betalend, via DVB-T gratis Wink
en wat ze op die extra zenders tonen heeft grotendeels op NPO1-3 gespeeld.
het is allemaal al duur genoeg dat je altijd maar extra dingen moet bij kopen om iets te zien dat al gespeeld heeft.
De terugval in het gebruik van het KPN tv-product Digitenne verloopt sneller dan verwacht. Uit de kwartaalcijfers van het telecombedrijf blijkt dat Digitenne richting de 200.000 abonnees is afgegleden.

KPN noemt het exacte abonnee-aantal van Digitenne in het kwartaaloverzicht niet. De digitale aardse tv-dienst wordt ingeschaald onder de noemer ‘overige tv’. Het aantal abonnees binnen deze noemer is in de periode april tot en met juni met 23.000 teruggelopen naar 225.000. Digitenne is niet de enige abonnementsvorm binnen ‘overige tv’, maar wel het grootste onderdeel. Het aantal Digitenne-abonnees lijkt hierdoor net boven 200.000 te liggen.

DVB-T2

Voor Digitenne betekent het overstapbeleid dat het aantal abonnees in de afgelopen jaren met bijna 800.000 terug is gelopen naar iets boven de 200.000. Onder het overstapbeleid valt ook een forse prijsverhoging van Digitenne. Toen Digitenne rond de miljoen abonnees had, moest per maand rond de zeven euro voor het abonnement betaald worden. Nu is dit tot €15,50 per maand opgelopen. Mogelijk dat de geplande overstap naar DVB-T2 en het opwaarderen van het zenderpakket naar HD-kwaliteit voor een opleving van Digitenne gaat zorgen.

Prijsverhoging

Maar ondanks dat de maandprijs van het abonnement niet duurder wordt, moeten abonnees die op meerdere kijkpunten van de tv-dienst gebruik maken toch maandelijks meer gaan betalen. Dit komt omdat KPN bij Digitenne de ondersteuning voor CI+ module en smartcard na de overgang naar DVb-T2 stopt. Om op meerdere kijkpunten te kunnen blijven kijken, moeten vanaf dat moment extra decoders met ingebouwde kaartloze codering van Irdeto gehuurd worden. Per decoder kost dit vijf euro per maand. Het kijken met de maximale drie kijkpunten per abonnement gaat dus tien euro per maand duurder worden.
[attachment=145]
De landelijke publieke zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 alsmede het regionale tv-kanaal gaan gelijktijdig met de commerciële tv-dienst Digitenne van KPN van DVB-T naar DVB-T2 over.

De publieke kanalen blijven na de omzetting ongecodeerd uitzenden en zijn dus ook toekomstig gratis te bekijken. De overzetting naar DVB-T2 in combinatie met HEVC zorgt in veel gevallen wel voor gebruik van nieuwe ontvangstapparatuur. Alleen nieuwe Ultra HD-televisies zijn geschikt om zonder extra randapparatuur de kanalen van landelijke en regionale publieke omroep te ontvangen en weer te geven. In alle andere gevallen dient een DVB-T2/HEVC settopbox gebruikt te worden.

Digitenne

KPN begint vanaf 2 oktober de omzetting van Digitenne naar DVB-T2 in de provincies Groningen en Drenthe. Gelijktijdig met de omzetting van Digitenne worden ook de zenders van NPO en RPO naar DVB-T2 omgezet. Vanaf dat moment zijn de zenders ook in HD te bekijken. Digitenne informeert klanten via een persoonlijk schrijven over het moment van omzetting naar DVB-T2. Ook zijn tickertapes op de door Digitenne in DVB-T aangeboden zenders te zien. Van de gratis kijkers van NPO- en RPO-kanalen zijn geen persoonsgegevens bekend. Deze kijkers worden met eveneens een tickertape opgeroepen om naar de nieuwe DVB-T2 etherverspreiding over te stappen.

Gefaseerde omzetting

Digitenne en de kanalen van NPO en RPO worden vanaf 2 oktober in vijf regio’s verdeeld gefaseerd naar DVB-T2 omgezet. De hele operatie dient naar verwachting in april 2019 voltooid te zijn. Het zenderaanbod via de ether blijft vooralsnog gelijk. Wel zijn tv-zenders – indien beschikbaar – vanaf dat moment in HD-kwaliteit in de ether te bekijken. Digitenne heeft op dit moment nog rond de 200.000 abonnees in Nederland. Het exacte aantal Nederlanders dat alleen naar de gratis ongecodeerde NPO- en RPO-kanalen in de ether kijkt, is onbekend. De kans is aanwezig dat het gebruik van Digitenne na de omzetting naar DVB-T2/HEVC – en hierdoor het zenderaanbod naar HD-kwaliteit – een nieuwe impuls krijgt.
(31-07-2018, 22:21)natte schreef: [ -> ]Raar dat in nederland daar toch een markt voor is en hier niet

als je VRT wilt kijken zal je vanaf December via Antenne tv moeten kijken,
ze kunnen dit in Nederland ook nog doen als ze willen achter de codering, al is het daar verplicht om deze 3 NPO en regionale open te kunnen kijken.
in Vlaanderen is VRT dat niet verplicht, is hun keuze, dus ja daar zit het verschil.
KPN werkt aan het omschakelen van Digitenne naar de nieuwste HDTV uitzendnorm. Dit gebeurt als eerste in oktober in Groningen en omstreken.

Digitenne van KPN is vanaf oktober in het noordoosten van het land alleen nog DVB-T2 en in de nieuwste uitzendnorm HEVC te ontvangen. Het gehele Digitenne zenderpakket wordt omgezet. Alle zenders zenden daarna uit in MPEG4 en (grotendeels) Full HD. In Zuidwest-Nederland wordt dit voor december verwacht. Uiterlijk eind volgend jaar moet heel Nederland zijn omgezet naar de nieuwe uitzendnorm en tevens naar lagere uitzendfrequenties. De hogere UHF-band (alles vanaf 700 MHz) gaat namelijk toekomstig naar 4G en 5G providers voor mobiel internet. Alle oude ontvangstapparatuur, losse Conax CI modules en tuners in decoders en tv's die géén DVB-T2 HEVC (Videocodec H.265) norm aankunnen, zijn daarna onbruikbaar.
Alle Digitenne-abonnees worden geïnformeerd over hun nieuwe ontvangstapparatuur en over oplossingen om toch te kunnen blijven kijken.
(06-09-2018, 07:15)natte schreef: [ -> ]het is altijd wat met die digitenne. met komst van 5G zal dat wel verdwijnen melden ze ergens

die hebben een glazen bol zeker, wie weet dat nu al, het is er nog niet.
(06-09-2018, 21:07)natte schreef: [ -> ]zeggen op forum dan is waarheid hee Big Grin

van sommige kan je toch bedenkingen hebben met wat ze zeggen,
lees op een Nederlands forum soms veel van dingen die niet kloppen of nog niet bestaan en ze doen of het al bestaat en er is, alsook op een bepaalde site van Nederland waar die dat op dat forum dingen verteld ook berichten post....
vraag :

KPN stapt over van DVB-T naar DVB-T2 met HEVC codering en ruilt alle ontvangers om. Tot nu toe zijn alle NPO zenders (en regionalen) gratis, dus zonder kaart en module te ontvangen. Blijft dat zo na de omschakeling naar DVB-T2 voor alledrie de NPO televisie kanalen, de radiozenders en de regionale zenders?

antwoord:

NPO blijft gratis . Maar ook die gaan uitzenden in de nieuwe norm.


DVB-T2 in Nederland; welke ontvanger is geschikt voor het gratis NPO pakket?

Geschikt (voor uitsluitend NPO zenders):
Al onderstaande zijn geschikt voor T2 HEVC en zijn onder € 60. Er zijn ook duurdere, maar dat is nergens voor nodig
Renkforce 1500 T2 HD.
König FTA20 HD.
Thomson THT 712.
Strong SRT 8211.
Xoro HRM7615 (DVB-T2 HEVC/DVB-C; dus ook geschikt voor ongecodeerde kabelzenders) € 49,85


Met opnemen (in Nederland alleen NPO zenders):
Telestar 5310502 met opnemen (dus alleen NPO). € 111.87
Xoro HRT 8720 € 74,99

TV-toestel (alleen npo zenders; met abonnement heb je sowieso de ontvanger van kpn met hdmi)
OPTICUM 20″ LED TV. Voor 12, 24 en 230 volt.
Avtex L249DRS-PRO 12 volt 24 Inch TV met DVB-S/S2, DVB-T/T2 en DVD-Speler.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7