Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Nieuwe UHD zender bij HD+ abbo
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Wie naar volwaardig Ultra HD-content op lineaire zenders wil kijken, kan eigenlijk niet om satellietontvangst heen. Het aantal Ultra HD-kanalen dat op satellieten wordt uitgezonden, stijgt ook dit jaar weer.

Nadat enkele ongecodeerde Ultra HD-kanalen waren toegevoegd, wordt ook het gecodeerde abonnementsaanbod groter. Enkele gecodeerde kanalen worden door het Duitse HD+ aangeboden. Een abonnement op HD+ is in Nederland relatief makkelijk verkrijgbaar. De benodigde prepaid smartcard – eventueel inclusief CI+ module – is in Nederland bij enkele satellietspeciaalzaken tegen gelijke prijs als in Duitsland verkrijgbaar. Om twaalf maanden naar het HD+ zenderaanbod te kijken, moet een bedrag van 69 euro per jaar betaald worden. Naast enkele UHD-kanalen zijn met HD+ ook tientallen Duitse commerciële tv-zenders in HD-kwaliteit te zien. Alle zenders worden op de Astra1-satelliet van satellietbedrijf SES uitgezonden.

ProSieben

Nadat onlangs het Duitse RTL het 4K-kanaal RTL UHD via HD+ in de lucht bracht, gaat ook commerciële concurrent ProSieben later dit jaar met een lineair UHD-kanaal komen. Ook dit nieuwe kanaal is met een HD+ smartcard te zien. Met HD+ smartcard kan naast Formule 1 op RTL UHD ook naar de 4K-zenders Insight 4K, UHD1 en TravelXP 4K gekeken worden. Content van LoveNature 4K is te zien op UHD1.
En vanaf 22 juli is het zover dan start Pro7 UHD ook met enkele programma's op het UHD kanaal van HD+
Galileo Spezial zal uitgezonden worden om 19.05 in UHD/4K in HDR formaat op het UHD1 kanaal via de Astra 19.2.
Teleurgesteld in het programma-aanbod voor die mooie nieuwe Ultra HD televisie? Dan is het Duitse HD+ abonnement wellicht iets voor u.

In Nederland is de beschikbare Ultra HD-content karig. Wie echter een schotelantenne met Astra1-ontvangst heeft, kan gebruik maken van het Duitse HD+ abonnement. Inderdaad: een abonnement voor de Duitse markt, en dat blijkt duidelijk als we kijken naar de verpakking van de HD+ startkit die Astrasat voor deze test leverde. Deze bevat namelijk de nadrukkelijke melding dat het HD+ abonnement alleen door Duitsers gebruikt mag worden. Gelukkig is satellietontvangst grensoverschrijdend, en verraadt onze Ultra HD satellietontvanger niet waar ons televisietoestel zich bevindt. Ook hoeven we geen Duits adres in te toetsen om de smartcard te registreren: HD+ werkt namelijk met een prepaid-abonnement. Men koopt de smartcard – eventueel in combinatie met een CI+ module – in de winkel. Daarna wordt de smartcard in de satellietontvanger of televisie gestopt Vanaf het eerste moment dat beeld zichtbaar is, begint in de smartcard een klokje te lopen. Na afloop van de duur van het afgenomen abonnement stopt de werking van de smartcard.

Opwaarderen

Daarna vormt zich wel een klein probleem. De smartcard kan namelijk wel online voor een nieuwe prepaid periode worden opgewaardeerd, maar daarvoor heeft men dan wél een Duits adres nodig. Dit is overigens redelijk simpel te omzeilen door even op Google naar een fictief Duits adres te zoeken. Maar wie deze lichte vorm van valsheid in geschrifte niet voor zijn of haar rekening wil nemen, kan natuurlijk gewoon in de winkel een nieuwe prepaid smartcard met bijbehorend abonnement kopen. Dat kan in Duitsland bij de meeste satelliet- en elektronicazaken, maar ook in Nederland is de HD+ smartcard bij enkele satellietzaken te verkrijgen.

HD+ startkit

De HD+ startkit bestaat uit twee componenten: naast de smartcard is er een CI+ module. HD+ gebruikt echt de volledige mogelijkheden van de CI+ technologie. Dat betekent ook dat er technische beperkingen gelden. Zo is bij enkele zenders het opnemen van programma’s niet mogelijk. Ook is er bij programma’s die wel opgenomen kunnen worden geen mogelijkheid om het beeld vooruit te spoelen. Maar het vervelendst is dat de televisie of satellietontvanger dient te beschikken over een CI-slot dat CI+ volledig ondersteunt. Dat is bij de meeste televisie wel het geval, maar bij veel van de huidige satellietontvangers is dat een probleem. Zo kan de nieuwste generatie HD+ smartcards niet meer met softcam gebruikt worden als daarvoor niet enkele – voor veel satellietkijkers ingewikkelde – aanpassingen in de interne kaartlezer gedaan worden. Daarom is aan te raden om bij de eerste HD+ aankoop altijd te kiezen voor de startkit met geschikte CI+ module. En zelfs dan nog is er een behoorlijke kans dat de kijker tegen een probleem aanloopt. Niet alle satellietontvangers ondersteunen namelijk de CI+ techniek bij het CI-slot. Hiervoor is namelijk een dure licentie nodig, en daarnaast moet de fabrikant verplichte concessies doen om content te beschermen. Hierdoor ondersteunen de veel verkochte Linux Enigma2 satellietontvangers geen CI+.

Zenderaanbod

Er zijn tientallen Duitse commerciële kanalen. In SD-kwaliteit zijn de meeste ongecodeerd en dus zonder abonnement te bekijken, maar om deze zenders in HD te zien is de HD+ smartcard nodig. Dat is echter lang niet alles. HD+ is een aanrader voor satellietkijkers die zenders in Ultra HD beeldkwaliteit willen zien. Het demokanaal van HD+ UHD1 is gedeeltelijk ongecodeerd te bekijken, maar als op deze zender echt nieuwe Ultra HD content wordt uitgezonden, wordt de zender wel gecodeerd. Op dat moment is de HD+ smartcard dus noodzakelijk. Ook de volwaardige 24/7 Ultra HD-kanalen Insight 4K en TravelXP 4K zijn met de HD+ smartcard te bekijken. Ook het tijdelijke kanaal Eurosport 4K maakt van HD+ gebruik op het moment dat de uitzendrechten van evenementen voor Duitsland in Ultra HD beschikbaar zijn.

Formule 1

Maar wellicht de belangrijkste reden voor de Ultra HD liefhebber om een HD+ smartcard te bemachtigen, is de zender RTL UHD. Dit demokanaal zendt slechts sporadisch bewegende beelden uit, maar als dit gebeurt, dan is het ook meteen volop genieten. Op RTL UHD zijn alle Formule 1 Grand Prixes in Ultra HD beeldkwaliteit te bekijken. In Nederland is het nog niet mogelijk om via Ziggo Sport Totaal naar Formule 1 in Ultra HD te kijken. De Nederlandse satellietkijker die van deze racesport houdt, heeft dus een streepje voor op andere liefhebbers.

Meer zenders in aantocht

Het HD+ zenderaanbod wordt naar verwachting in de komende periode nog verder uitgebreid. De meeste Duitse commerciële zenders zien in HD+ een goed platform om content op een betrouwbare manier te beveiligen. Dit wordt ook door contentleveranciers geëist zodra hun materiaal in HD of Ultra HD wordt uitgezonden. De beveiliging geeft direct ook de mogelijkheid om bij de satellietverspreiding van films en series het originele geluidsspoor mee te zenden. Eigenlijk kan de Ultra HD liefhebber met een schotelantenne niet zonder een HD+ smartcard, zeker niet als men ook liefhebber van de Formule 1 is. Het grote voordeel van HD+ is dat het abonnement prepaid is. Dit maakt instap voor iedereen laagdrempelig.
Satellietkijkers kunnen de komende maanden ongecodeerd naar enkele programma’s van de Duitse mediagroep ProSiebemSat.1 kijken. De programma’s worden op het HD+ demokanaal UHD1 uitgezonden.

Als eerste wordt zondag 22 juli een aflevering van het ProSieben wetenschapsprogramma Galileo in 4K Ultra HD (UHD) met de HDR-techniek uitgezonden. De uitzending begint om 19.05 uur. De aflevering wordt op hetzelfde tijdstip op 29 juli en 5, 12 en 19 augustus op UHD1 herhaald. In alle gevallen gaat het om ongecodeerde uitzendingen. De uitzendfrequentie van UHD1 op de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost is 10.994 GHz H – 22000 – 5/6 – DVB-S2 – 8PSK.

Sat.1

Later dit jaar gaat ProSiebenSat.1 meer eigen programma’s en films in UHD via het demokanaal op de Astra1-satelliet uitzenden. In alle gevallen gaat het om ongecodeerde satellietverspreiding. Onder het aangekondigde aanbod zitten ook twee films van tv-zender Sat.1. Alle programma’s die in UHD via UHD1 uitgezonden worden zijn gelijktijdig in HD en SD via de Astra1-satelliet te bekijken. De SD-verspreiding is ongecodeerd. Om in HD te kijken, is wel een abonnement op HD+ nodig.