Tv-Digitaal.info

Volledige versie: NPO 1 UHD niet via satelliet bij Joyne
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het tijdelijke Ultra HD-kanaal NPO 1 UHD komt niet voor klanten van de Nederlandse satelliettelevisieaanbieder Joyne beschikbaar. Dat heeft een woordvoerder van Joyne gezegd.

Tijdens het WK voetbal is op NPO 1 UHD het WK voetbal in Ultra HD-beeldkwaliteit te zien. Joyne zendt uit via de Eutelsat 9B-satelliet op 9 graden oost. Het zenderaanbod bestaat uit tientallen zenders die gecodeerd uitgezonden worden. Joyne zendt het zenderaanbod uit op twee transponders maar heeft al laten weten op korte termijn een derde transponder op de satelliet in gebruik te gaan nemen. De bandbreedte gaat onder meer voor de doorgifte van meer kanalen van betaalzender Ziggo Sport Totaal gebruikt worden.

NPO

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de extra bandbreedte van de derde transponder dus niet aangewend voor de doorgifte van NPO 1 UHD. De kans dat Joyne de zender zou gaan aanbieden, was al klein. Joyne en NPO hebben namelijk een zakelijk meningsverschil over de hoogte van de doorgiftevergoeding van de zenders van NPO. Joyne vindt deze na een recentelijke verhoging te duur geworden. Om doorgifte van NPO 1 HD, NPO 2 HD en NPO 3 HD niet in gevaar te brengen, is Joyne onder protest akkoord gegaan met de nieuwe doorgiftevergoeding. De aanbieder heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) wel gevraagd om de nieuwe situatie te onderzoeken.