Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Proximus verliest hoger beroep over gemeentebelastingen inzake antennes
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Proximus heeft een hoger beroep verloren van de Brusselse gemeente Schaarbeek over de betaling van EUR 12,5 miljoen aan antenneheffingen. Hoewel een eerste uitspraak voor Proximus voordelig uitviel, won Schaarbeek het beroep bij de Brusselse rechtbank, inclusief EUR 4 miljoen aan rente voor de achterstallige belastingen, meldt het persbureau Belga.

De Belgische mobiele operators hebben herhaaldelijk geweigerd om gemeentelijke belastingen te betalen voor het plaatsen van hun antennes. Hoewel de bedrijven in bepaalde rechtszaken succesvol waren, verloor Orange in maart ook een hoger beroep tegen Schaerbeek over een belastingaanslag van EUR 10,6 miljoen.

Gemeentebelasting gerechtvaardigd voor ontmoediging

In de Proximus-zaak zei de rechtbank dat de gemeentebelasting gerechtvaardigd was als een manier om de verspreiding van mobiele antennes te ontmoedigen. Het verwierp het argument van Proximus dat de belasting discriminerend was, aangezien andere organisaties zoals omroeporganisaties en vervoersexploitanten niet worden belast voor hun radiosites.

Bovendien was de rechtbank het niet eens met de bewering van Proximus dat dergelijke belastingen zijn verboden door de EU-richtlijn van 2002 inzake vergunningen voor elektronische communicatienetwerken. De rechtbank verwees naar uitspraken van het Hof van Justitie van de EU dat gemeentelijke belastingen niet onder de richtlijn vallen.

Raadslid Denis Grimberghs van Schaarbeek zei dat de uitspraak waarschijnlijk van invloed zal zijn op andere lopende zaken. Hij gaf verder aan dat de gemeente open staat voor gesprekken met de operators in het licht van de aanstaande uitrol van 5G-netwerken.