Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Telenet ontsnapt aan boete van EUR 1,5 mln voor tegenwerken kabeltoegang
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De Belgische toezichthouder BIPT heeft besloten een voorgestelde boete van EUR 1,5 miljoen tegen kabeloperator Telenet wegens het niet naleven van een verplichting om netwerktoegang te verlenen aan Orange Belgium in de regio Brussel niet door te voeren. Sinds het BIPT voor het eerst de overtredingen beoordeelde, heeft Telenet aan de situatie gewerkt. De beslissing werd in augustus genomen en nu op de website van het BIPT gepubliceerd.

De overtreding hield verband met een vertraging bij Telenet van de implementatie van nieuwe gebruikersprofielen voor Orange. De laatste heeft recht op twee verschillende serviceprofielen op het netwerk, zodat het zijn diensten kan differentiëren ten opzichte van het aanbod van Telenet. In februari 2015 deed Orange een aanvraag voor twee onbeperkte profielen bij Telenet, maar deze werden herhaaldelijk uitgesteld, omdat Telenet in eerste instantie claimde dat het niet verplicht was krachtens de kabeltoegangsregeling om dergelijke diensten aan te bieden en in tweede instantie een verzoek aan Orange richtte om een fair use policy te ontwikkelen.

Formele klacht

Het BIPT waarschuwde Telenet in april 2016 en november 2017 per brief dat het verplicht was om de gebruikersprofielen voor Orange te implementeren, gebaseerd op de kabeltoegangsregels uit 2013. Nadat progressie in dat kader uitbleef, diende Orange in februari 2018 een formele klacht in bij de toezichthouder tegen Telenet. In april bracht het BIPT een ontwerpbesluit uit waarin de schendingen door Telenet werden geschetst en in mei voerde Telenet uiteindelijk de profielen voor Orange in.

In haar antwoord op de beslissing van het BIPT zei Telenet dat de onderhandelingen met Orange in feite drie afzonderlijke verzoeken omvatten, die elk verschillende redenen hadden voor de vertragingen. Verder merkte het bedrijf op dat EU-regelgeving de toezichthouder niet toestond sancties op te leggen op basis van een marktanalyse die meer dan drie jaar oud was. Het merkte ook op dat het sindsdien de situatie met Orange had rechtgezet.

Ontwerpbesluit wordt geen definitieve boete

Gezien de waarschijnlijkheid van een rechtszaak over de handelingsruimte van de toezichthouder en het feit dat Telenet de schendingen heeft rechtgezet, zegt het BIPT dat het besluit om het ontwerpbesluit niet om te zetten in een definitieve bestuurlijke boete. De toezichthouder voegde eraan toe dat het de operationele implementatie van de kabeltoegangsvoorschriften nauwlettend zal blijven volgen en niet zal aarzelen om actie te ondernemen op basis van zijn meer recente analyse van de breedband- en televisiemarkt.