Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Telenet kondigt concrete IoT-toepassingen aan op vliegveld Charleroi
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Telenet maakt bekend dat het een IoT-overeenkomst heeft getekend met Brussels South Charleroi Airport (BSCA), het vliegveld van Charleroi. Deze vijfjarige samenwerking moet van de luchthaven van Brussel-Charleroi een ‘digitale koepel’ maken. De voornaamste doelstelling bestaat erin om de processen van de luchthaven te optimaliseren en de totaalervaring van de passagier, vanaf thuis tot aan de gate, met behulp van digitale oplossingen te verbeteren. Zo wordt werk gemaakt van de ontwikkeling van slimme parkeersystemen (smart parking), de optimalisatie van het publieke WiFi-netwerk en het analyseren van de locatiegegevens van de bezoekers.

Beide ondernemingen willen een nieuw ecosysteem opzetten dat de ontwikkeling van IoT-gebaseerde oplossingen mogelijk moet maken, waarmee bijvoorbeeld de app ‘CRL Airport’ kan worden uitgebreid. Deze app, die BSCA in juni van dit jaar lanceerde, zal een centrale rol spelen binnen de passagierservaring en wordt een bron van gegevens die voor de luchthaven van het grootste belang zijn.

De samenwerking zal in een eerste fase op twee concrete oplossingen focussen de analyse van passagiersstromen en een uitgekiend parkeersysteem.

Analyse van de passagiersstromen

BSCA en Telenet zullen een oplossing ontwikkelen om de passagiers- en bezoekersstromen in kaart te brengen en te analyseren. Dit moet BSCA in staat stellen om de bewegingen van het publiek op de luchthaven beter te begrijpen, te beheren, te vermarkten en te verbeteren.

Telenet gaat in eerste instantie het WiFi-netwerk van de luchthaven verbeteren en fijnmaziger maken, en zal vervolgens de locatiegegevens van de bezoekers ter beschikking stellen aan BSCA. De directie van BSCA kan dan de routes van de bezoekers bestuderen met het doel de luchthavenorganisatie te optimaliseren, de bezoekers gepersonaliseerde diensten aan te bieden en hen tijdens hun volledige traject te begeleiden. Telenet hoopt in de loop van 2019 de verbetering van het WiFi-netwerk af te ronden en de eerste gegevens ter beschikking te stellen aan de luchthaven.

Connected parkingsysteem

Uit een tevredenheidsenquête van BSCA blijkt dat het parkeerterrein op dit ogenblik de belangrijkste stressfactor is voor passagiers en bezoekers van de luchthaven. Telenet en BSCA gaan daarom samen een parkeersysteem ontwikkelen dat de gebruikerservaring aanzienlijk moet verbeteren.

Zo zal het in de toekomst mogelijk zijn om via de app online een parkeerplaats te reserveren en te betalen. Slimme camera’s zullen vervolgens bij de ingang van het parkeerterrein automatisch de nummerplaat herkennen, terwijl sensoren die via het NB-IoT-netwerk van Telenet geconnecteerd zijn, aangeven waar er nog vrije plaatsen zijn. De eerste 500 parkeerplaatsen zouden vanaf de zomer van 2019 via dit nieuwe systeem moeten worden aangeboden.

IoT-hub op het vlak van innovatie

De ambities van het partnerschap reiken verder dan deze twee oplossingen. Het is de bedoeling om de IoT-oplossingen op de BSCA-site verder te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de CRL Airport-applicatie verder kan worden uitgebouwd.

Ook gaan de twee partijen de markt op: ze willen van de luchthaven een gewestelijke hub voor IoT-oplossingen maken. Telenet opteerde in juni van dit jaar voor het Microsoft-platform om zijn IoT-oplossingen te ontwikkelen. Hiermee kunnen Telenet en BSCA andere ondernemingen, start-ups en universiteiten aantrekken die met nieuwe diensten en applicaties op de luchthaven zouden willen experimenteren.

BSCA is de tweede grootste luchthaven van België. Elke dag vinden bijna 25.000 passagiers de weg naar de luchthaven. Om de reizigers en bezoekers die van zijn infrastructuur gebruikmaken een betere ervaring aan te bieden, wil de groep nu een nieuwe stap in zijn ontwikkeling zetten en uitgroeien tot een smart airport. Telenet, van oudsher gericht op Vlaanderen, heeft als doelstelling om een actievere rol gaan spelen bij de ontwikkeling van digitale projecten in Wallonië.
(26-10-2018, 07:23)natte schreef: [ -> ]hola allen naar Ryanair, in Zaventem staken ze weer vandaag

het gaat wel over Charleroi Wink geen Zaventem, dat ligt ietsje verder Confused