Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Telenet coax kabel verdwijnt binnen 3 tot 5 jaar .
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191009_04654061

Telenet trekt de kabel uit de muur. Letterlijk: door de toename van het digitale verkeer stopt de telecomoperator in de loop van 2020 met analoge televisie en radio. De 360.000 klanten die in Vlaanderen nog op ouderwetse wijze tv-kijken moeten noodgedwongen overstappen naar het digitale aanbod. “We moeten mee met de tijd”, klinkt het bij Telenet. Het bedrijf belooft haar betrokken klanten intensief te begeleiden bij de overstap.
Films en series streamen, grote bestanden mailen, videochatten en gamen: het dataverkeer in huiskamers en bedrijven neemt ieder jaar zienderogen toe. En dat weegt op de netwerken van telecomoperatoren. Telenet hakt daarom een knoop door en stopt straks met haar goeie ouwe kabeltelevisie. Het neemt te veel bandbreedte in beslag, aldus de provider. “Vergelijk het met een autostrade waar nog steeds enkele rijstroken vrijgemaakt zijn voor paard en kar, terwijl op de rijvakken ernaast de file alsmaar groeit. We willen die analoge rijstroken efficiënter benutten.”

Sinds de introductie van digitale televisie in ons land bleef Telenet als een van de laatste Europese operatoren analoge televisie aanbieden. “We kozen er in 2005 bewust voor om dat zo lang mogelijk vol te houden”, zegt Jeroen Bronselaer, marketingverantwoordelijke bij Telenet. “Nu zijn we vijftien jaar later en moeten we mee met de tijd. Vanaf volgend jaar zullen we dus geen analoge tv meer verdelen.”

Vooral oudere klanten

Sinds 2005 stapte 90 procent van de Telenet-klanten over naar digitale televisie. Zij kijken via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Maar zo’n 9 procent – omgerekend 180.000 klanten – kijkt nog steeds uitsluitend via kabel. Hun tv-toestel is rechtstreeks aangesloten op een wandcontactdoos aan de muur en ontvangt een twintigtal zenders. Evenveel klanten gebruiken analoge tv voor een tweede of derde toestel in huis. In totaal moeten 360.000 Telenet-klanten – veelal oudere mensen – straks gedwongen overstappen naar een digitaal pakket.

“We beseffen dat de overstap voor een aantal klanten niet gemakkelijk zal zijn”, zegt Bronselaer. “Maar we gaan niet over één nacht ijs. We zullen onze klanten maximaal begeleiden.” Telenet licht vanaf december alle betrokken klanten in per brief en mail over de mogelijke alternatieven. Pas in het najaar van 2020 wordt de omschakeling ingezet. Die loopt gefaseerd tot het eind 2021. Vier weken voordat de aansluiting wordt doorgeknipt, ontvangt iedere klant extra persoonlijke informatie.

Slecht nieuws voor 360.000 klanten: Telenet knipt analoge kabel door

Ouder toestel? Digibox huren

Concreet kunnen de meeste betrokkenen zich behelpen door eenmalig de instellingen van hun televisietoestel aan te passen. Zo behouden ze hun vertrouwde zenders via het digitale signaal. Toestellen die de voorbije negen jaar werden gekocht, zijn in staat om dat signaal te lezen. Telenet werkt een stappenplan uit voor 2.000 verschillende tv-modellen om haar klanten te helpen bij het invoeren van de nieuwe instellingen.

Slechter nieuws voor wie een ouder toestel heeft: zij kunnen niet anders dan een digicorder of digibox aanschaffen. Het eerste jaar huur biedt Telenet gratis aan, daarna betaalt de klant automatisch het tarief dat op dat moment geldt. Om het afschakelen van analoge radio en tv te testen, start een proefronde in de regio’s rond Beringen en Lochristi. Daar licht Telenet donderdag haar klanten in en wordt het signaal vanaf midden november stopgezet. Al begin maart verdwijnt analoge televisie er definitief.

Tv-kijken zonder abonnement of decoder? Wij zetten het aanbod op een rijtje

Ook kabelradio verdwijnt tussen februari en april 2020. Dat is minder ingrijpend, aangezien bijna alle Vlamingen naar de radio luisteren via een FM-antenne, het internet of de decoder van Telenet. De Telenet-klanten die toch analoog willen blijven luisteren, krijgt van Telenet een gratis FM-antenne.

Via de website www.telenet.be/signaalswitch kunnen klanten nagaan of zij nog analoog tv-kijken. Telenet biedt daar ook een stappenplan en filmpjes aan om klanten te begeleiden bij het aanpassen van hun televisietoestel.
Het oude mozaïek kanaal is weer terug ! Leuk :-)
(09-10-2019, 14:40)Sven Buyle schreef: [ -> ]https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191009_04654061

Plus punt is ook dat er een 20 tal digitale zenders zullen zijn die niet meer nodig zijn met een ci+ module !
Er zit dus geen codering meer op , het wordt dus hetzelfde kijken gelijk je nu analoog kijkt ,maar dan met een veel betere digitale kwaliteit


Hier de bevestiging

Is uw tv maximaal 9 jaar oud? Dan zit er doorgaans een DVB-C-tuner in. Die maakt het mogelijk om signalen uit te zenden die Telenet voortaan ‘in the clear” of ongeëncrypteerd zal doorsturen. Op dit moment gebeurt dat al met Eén, Canvas en Ketnet. Maar dat onversleutelde aanbod wordt uitgebreid tot een twintigtal kanalen. Om die te kunnen bekijken,  zult u éénmalig het zenderaanbod moeten herscannen.
Zullen de bestaande analoge zenders zijn dat ze gaan openzetten in SD dat nu al getest word op de digitale kabel en waar ik al enkele weken over spreek en de resterende digitale zenders die nu al open zijn,
Er zijn er nu al 7 en die op de mozaïek in het klein is 13 en dan kom je op een 20 tal zenders ;-)
ps: er zijn al enkele kanalen actief in SD FTA op de telenet kabel, bv Comedy Central SD,
kan ook een test zijn want dacht dat die niet analoog op de kabel zat.
ook Discovery VL SD zit er op, Disney Channel SD, een INFO kanaal met een pancarte dat je tv instellingen juist staan.
het info kanaal in SD van telenet met de gekende sport uitzendingen en daarnaast info voor play aanbod.
La Deux SD,LA Une SD.
Nickelodeon/Spike SD.
NPO1 SD,NPO2 SD,NPO3 SD,
Q2 SD,Regionale Tv van in uw buurt.
RTL-TVI SD, TRT Turk SD.
VIER SD, VIJF SD,VITAYA SD,Vlaamsparlementtv SD,
VTM SD, VTM KIDS SD, VTM KIDS/NATGEO SD.
Kies Netwerk-ID en druk op OK.

Vul in met de cijfertoetsen: 

290 Mhz

    voor Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel: 00032
    voor Wallonië en Franstalig Brussel: 00042
en daarmee hebben ze nu ook alle zenders die vrij te ontvangen waren (CNN,TVE,enz) achter de codering gezet zodat je die nu enkel nog kan zien met een CI+ module van telenet of hun eigen boxen.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9