Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Belgische (groot)ouders maken massaal gebruik van videobellen - Telenet
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Sinds de start van de coronamaatregelen heeft drie op de vier Belgen videogesprekken met familie, vrienden of kennissen gevoerd. Vooral grootouders en kleinkinderen, en ouders met kinderen die niet langer thuis wonen (61%), belden tijdens de lockdown met elkaar over video. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.500 Belgen uitgevoerd door Indiville in opdracht van Telenet.

Bijna één op de twee Belgen (44%) leerde sinds midden maart apps en internettoepassingen voor het eerst kennen en gebruiken. Onder andere Zoom en Teams waren dé ontdekkingen van deze crisis. Zo gaf 20 procent aan voor het eerst Zoom te gebruiken en 13 procent maakte sinds de lockdown kennis met Teams. Hoe jonger, hoe vaker de respondenten aangeven nieuwe toepassingen te gebruiken (56% bij 18-34-jarigen), maar ook in de hogere leeftijdscategorieën liggen de cijfers relatief hoog: 38% bij 50-64-jarigen en 34% bij 65-79-jarigen.

Kindergesprekken via video

Vooral ouders met kinderen die niet meer thuis wonen, belden hoofdzakelijk via video (61%). Ook grootouders met kleinkinderen zeggen vooral videogesprekken te gebruiken om met elkaar te communiceren en elkaar te zien (61%). Zodra er geen (kleine) kinderen meer in het spel zijn, wordt er minder gebruik gemaakt van video. Volwassen respondenten gaven aan hun grootouders vooral te bereiken via een gewoon telefoongesprek (47%).

Om andere familieleden of kennissen te bereiken, gebruikte 56 procent eerder berichten zoals sms of sociale media. Voor goede vrienden was dat voor 64 procent het geval. Toch wint de videocall ook daar aan terrein met 44 procent voor familieleden of kennissen en 47 procent voor goede vrienden.

Ook zijn er Belgen die helemaal geen fan zijn van videogesprekken. Van de 25 procent die geen video gebruikte bij het bellen, zegt 47 procent hier geen behoefte aan te hebben. 33 procnet zegt het niet graag te doen en 16 procent vindt het heel vreemd om op die manier te communiceren met familie en vrienden.

E-peritieven als alternatief voor horecabezoek

Bijna tien keer meer mensen (18%) maakte voor het eerst kennis met e-peritieven, oftewel via video met vrienden bellen terwijl er een glas wordt gedronken of een hapje wordt gegeten. Voor de coronacrisis deed slechts 2 procent van de Belgen aan dit soort virtuele aperitief.

Nu het sociale leven ingeperkt wordt door de coronamaatregelen, geeft 64 procent van de respondenten aan meer tijd online te spenderen. Gemiddeld gaat het om 5 uur per dag. 18- tot 34-jarigen spenderen met 7 uur het meeste tijd online. 13 procent schafte zelfs extra schermen of datadiensten aan.