Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Omzet uit mobiele diensten Belgische markt daalde bijna 8 procent in Q2 door wegvalle
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De Belgische mobiele markt vertraagde aanzienlijk in het tweede kwartaal, nadat er in België een lockdown werd afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. De omzet uit mobiele diensten daalde met 7,8 procent op jaarbasis tot EUR 646 miljoen, een versnelling van een jaarlijkse daling van slechts 1,2 procent in het eerste kwartaal van 2020, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Het aantal mobiele aansluitingen (Sims) lag met 11,88 miljoen nog steeds 2,5 procent hoger dan vorig jaar. De daling van de omzet was voornamelijk het gevolg van het verlies van inkomsten uit roaming als gevolg van reisbeperkingen en minder omzet door buiten bundel verbruik omdat meer mensen thuis bleven en de operatoren gratis databonussen weggaven. Proximus meldde dat het een toename zag in nationaal en internationaal bellen tijdens de lockdown, maar een daling in het gebruik van sms omdat meer mensen overstapten naar OTT-berichtenapps.

Proximus liet de grootste jaarlijkse daling van de omzet uit mobiele diensten zien in Q2, een daling van 10,9 procent op jaarbasis, vergeleken met een daling van slechts 4,2 procent bij Telenet.

Alle drie de mobiele operators boekten ook een lagere ARPU voor postpaid, geleid door een daling van 16,3 procent bij Orange tot EUR 17,10, het laagste van de drie. In zijn Q2-rapport kwantificeerde Orange de impact van het coronavirus op de omzet en zei dat het naar schatting EUR 16 miljoen kostte aan sms, EUR 4,7 miljoen aan roaming van klanten en EUR 5,8 miljoen aan roaming van toeristen in België.

"De beperkingen door het coronavirus benadrukken de afhankelijkheid van de Belgische operatoren van roaming- en sms-omzet, terwijl ze ook de daling van de omzet uit buiten-bundel verbruik versnelt, die begon met de migratie naar postpaid-bundels", zegt Marion ter Welle, senior onderzoeksanalist van Telecompaper voor de Belgische markt. . "De pijn zal naar verwachting de komende kwartalen aanhouden, aangezien de reisbeperkingen blijven bestaan. Het enige voordeel is een overeenkomstige daling van de kosten door de verminderde roaming."