Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Duitse mededingingswaakhond onderzoekt prijsbeleid Amazon tijdens coronacrisis
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het Duitse Bundeskartellamt onderzoekt of Amazon een dominante positie in Duitsland inneemt en die positie misbruikt tijdens de coronacrisis. Er zijn klachten dat Amazon handelaren op zijn platform weert vanwege vermeende buitensporige prijzen.

Het Bundeskartellamt onderzoekt of en zo ja hoe Amazon de prijsstelling van handelaren op de Duitse markt beïnvloedt. Dat meldt de voorzitter van het Bundeskartellamt, Andreas Mundt, tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het Bundeskartellamt is de Duitse mededingingsautoriteit.

De autoriteit heeft nog niet vastgesteld dat Amazon marktdominantie heeft. Er is een onderzoek ingesteld op basis van klachten dat Amazon handelaren heeft geblokkeerd vanwege hoge prijzen tijdens de coronacrisis. Van meerdere producten stegen de prijzen snel aan het begin van de crisis, vanwege hoge vraag en verminderd aanbod, dan wel de verwachting dat het aanbod zou verminderen omdat de productie in Azië en de aanvoer te lijden hadden onder de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Amazon meldt in een reactie tegen Handelsblatt dat de verkooppartners van Amazon hun eigen productprijzen vaststellen, maar dat Amazons systemen wel zijn ontworpen om actie te ondernemen bij het opdrijven van prijzen. Het Bundeskartellamt stelt echter dat Amazon geen prijsregulator mag zijn.