Tv-Digitaal.info

Volledige versie: BIPT publiceert eerste rapport over kwaliteit en dekking vast en mobiel internet
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het BIPT publiceert vandaag zijn eerste editie van een kwalitatieve studie naar de kwaliteit en dekking van het vaste en mobiele breedband in België, maakt de organisatie bekend. De toezichthouder concludeert dat het goed tot zeer goed gesteld is met zowel de vaste als mobiele netwerkdekking in België, maar dat het land op het gebied van 5G achterloopt.

De studie vormt een aanvulling op bestaande rapporten door te focussen op de technische aspecten van de telecomnetwerken in België, en dan in het bijzonder hun dekking en hun kwaliteit. Het BIPT concludeert bijvoorbeeld dat bepaalde gemeenten in het Waalse Gewest minder goede dekking hebben. Dat is te verklaren door de lagere bevolkingsdichtheid, die het voor operatoren minder rendabel maakt om in deze zones volop te investeren.

Witte zones

Ook de zogenoemde 'witte zones' worden behandeld, gebieden waar de connectiviteit onvoldoende is. Er zijn nu ongeveer 47.000 huishoudens die geen toegang hebben tot snelheden van 30 Mbps, en 138 000 huishoudens zonder toegang tot 100 Mbps, concludeert de organisatie. Het rapport gaat dieper in op hoe witte zones gedefinieerd worden en welke maatregelen al zijn genomen om deze situatie te verbeteren. Eerder dit jaar keurde de Belgische regering een nieuw nationaal breedbandplan goed. Dit plan heeft tot doel mensen in witte zones betere connectiviteit te bieden.

Het rapport vergelijkt de connectiviteit in België ook met die in andere landen. België eindigde op een zestiende plaats op het vlak van connectiviteit in de zogenaamde 'Digital Economy and Society Index' die door de Europese Commissie in 2021 gepubliceerd werd, daar waar het land vorig jaar op plaats dertien kwam. Het BIPT verklaart dat die achteruitgang te wijten is aan de achterstand in de uitrol van 5G. De veiling moet in de tweede helft van 2022 plaats gaan vinden. Ook de hogere breedbandprijzen ten opzichte van het Europese gemiddelde drukken de score, aldus het BIPT.

https://www.bipt.be/file/cc73d96153bbd54...-12-23.pdf