Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Belgische overheid komt met nationaal plan breedband
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De Belgische regering heeft de start van een nieuw nationaal breedbandplan goedgekeurd. Telecomminister Petra De Sutter zegt dat er naar schatting 138.000 huishoudens zijn zonder voldoende internettoegang en dat het nationale breedbandplan zal werken aan manieren om hen beter van dienst te zijn.

Een nieuwe 'Broadband unit' bij de afdeling Telecom van het ministerie van Economische Zaken gaat het plan uitvoeren. De dienst zal een inventaris maken van plaatsen zonder snel breedband en een beroep doen op de 'toolbox' voor connectiviteit van de EU om beleidsinstrumenten te ontwikkelen om de zogenaamde 'witte zones' beter te bedienen. De Sutter zegt dat de regering zal kijken naar manieren om de telecomoperatoren aan te moedigen deze gebieden te voorzien en hun investeringen te ondersteunen.

Connectiviteitsdoelen EU halen

Het plan zal België naar verwachting helpen de connectiviteitsdoelstellingen van de EU te halen, waarbij elk huishouden toegang moet hebben tot ten minste 100 Mbps in 2025 en ten minste 1 Gbps in 2030.

Daarnaast moet het nationale breedbandplan de verdere uitrol van glasvezel- en 5G-netwerken ondersteunen, aldus de minister. Als onderdeel van het plan zal in samenwerking met de regio's een wetenschappelijk adviesorgaan over 5G worden opgericht om de ontwikkeling van de nieuwe mobiele netwerken te volgen en te helpen bij het opbouwen van draagvlak voor hun uitbreiding.