Tv-Digitaal.info

Volledige versie: wat veranderd er voor ziggo nu UPC/Liberty global hen overnam
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Als het ene bedrijf het andere overneemt, is dat soms een totale verrassing, maar af en toe is het niet meer dan een bevestiging van een vermoeden dat iedereen al had. De overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC kwam in ieder geval niet onverwacht. Liberty Global had al een belang in de kabelaar en in 2011 gingen al geruchten over een overname door het moederbedrijf van UPC. Uiteindelijk duurde het langer dan verwacht; de investeerders die Ziggo in handen hadden, verkochten de kabelaar niet rechtstreeks aan Liberty Global, maar brachten het bedrijf eerst naar de beurs.

Hoe het ook zij, de overname is groot nieuws voor de miljoenen klanten van de kabelaars. Vooral de klanten van UPC gaan er wat van merken. Hoewel het UPC is die Ziggo overneemt, verdwijnt de merknaam 'UPC', oorspronkelijk United Philips Cable. Klanten van die kabelaar gaan dus, als de overname wordt voltooid, een andere naam op de factuur zien.

Maar op de langere termijn verandert er waarschijnlijk nog veel meer voor klanten, evenals voor de markt voor tv en internet in het algemeen. Ineens krijgen we in Nederland een megakabelaar die bijna het hele land als afzetmarkt heeft, en die groter is dan KPN. Dat is een unieke situatie op de kabelmarkt en het is de vraag hoe dat zal uitpakken.
Het eerste gevolg van een overname van Ziggo door UPC is heel zichtbaar; de merknaam 'UPC' verdwijnt. Dat kun je opvallend noemen; het is immers het moederbedrijf van UPC dat Ziggo overneemt. Waarschijnlijk denkt Liberty Global dat Ziggo een betere reputatie heeft dan UPC en daar is wat voor te zeggen. Aan UPC kleeft bij sommigen nog steeds het slechte imago van begin deze eeuw, toen vooral de klantenservice van het bedrijf te wensen overliet.

De naamswijziging zal niet enkel op papier zijn. Liberty Global is van plan om een nationwide kabelprovider op te zetten. De hoofdkantoren van de twee providers worden samengevoegd, waarbij het bestaande kantoor van Ziggo in Utrecht het nieuwe hoofdkantoor van de provider zal zijn. Het hoofdkantoor van UPC in Amsterdam verdwijnt dus.

De naamswijziging heeft op termijn dan ook gevolgen voor klanten, maar voor bestaande klanten valt dat voorlopig mee. UPC en Ziggo gaan als één provider dezelfde abonnementsvormen hanteren, waardoor de bestaande pakketten verdwijnen. Het is echter nog veel te vroeg om te speculeren wat de nieuwe abonnementsvormen worden. Op dit moment is Ziggo iets goedkoper dan UPC, maar biedt UPC hogere snelheden.

Voor bestaande klanten maakt dat niet veel uit. De abonnementen die zij nu hebben, mogen ze waarschijnlijk behouden. Een internetprovider kan daar niet zomaar wijzigingen in doorvoeren. Doen ze dat wel, dan mogen abonnees hun abonnement vrij opzeggen, zelfs al hebben ze nog een opzegtermijn.
Medewerkers

ZiggoVoor mensen die bij Ziggo of UPC werken, verandert er waarschijnlijk meer, omdat sommige banen na de overname niet meer nodig zijn. Tijdens een persconferentie heeft Liberty Global bekendgemaakt dat er waarschijnlijk gedwongen ontslagen zullen vallen. Welke banen zullen verdwijnen, is niet te zeggen. Vooral op afdelingen als financiën en personeelszaken vallen bij reorganisaties vaak klappen. Totdat er een reorganisatie wordt aangekondigd, blijven alle Ziggo-medewerkers echter in dienst na een overname, zo belooft Liberty Global.
Patriot act

Liberty Global is een Amerikaans bedrijf en valt daarmee onder een omstreden Amerikaanse wet die het mogelijk maakt om gegevens van klanten te vorderen, ook als die niet in de Verenigde Staten zijn opgeslagen. Dat gold al voor UPC, maar gaat straks dus ook voor Ziggo gelden. Liberty Global meldt daar in het persbericht over de overname niets over, behalve dat het zich zal inzetten voor de privacy van klanten en zich zal houden aan regelgeving.
ACM: beoordeling fusie Liberty Global en Ziggo in Nederland

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de fusie tussen kabelmaatschappijen UPC en Ziggo in Nederland moet worden behandeld. ACM heeft de Europese Commissie gevraagd de fusieaanvraag door te sturen.

Liberty Global, eigenaar van UPC, en Ziggo zijn ondernemingen met een hoge omzet. Daarom moest de aanvraag voor de beoordeling van de fusie bij de Europese Commissie worden ingediend. Die kan de beoordeling laten verzorgen door de lidstaat waar de fusie het meest speelt en het grootste effect heeft op de nationale markt, in dit geval Nederland.

Ook heeft ACM op dit moment een aantal onderzoeken lopen, zoals de marktanalyse telecom, die direct op deze markten betrekking hebben.

Ziggo en UPC zijn verreweg de grootste aanbieders van kabelaansluitingen in Nederland. Ze hebben in Nederland een gezamenlijke omzet van 2,5 miljard euro. Via de kabel kan een huishouden zowel televisie, internet als telefoon ontvangen. Op al die markten zijn er waarschijnlijk effecten van de fusie merkbaar. In de fusietoets moet worden vastgesteld of de fusie negatieve effecten heeft op de concurrentie en daarmee slecht is voor de consument.

De Europese Commissie heeft tot begin mei de tijd om een besluit te nemen wie de fusie tussen UPC en Ziggo mag beoordelen
(26-03-2014, 17:50)natte schreef: [ -> ]wat ne zever dat europa eerst zorgt dat we overal alle providers kunnen nemen

Euro Commissie neemt de tijd om Liberty Global Ziggo overname bestuderen

Liberty Global 's bod voor Nederlandse Ziggo zal waarschijnlijk langdurig toezicht van de Europese Unie antitrust toezichthouders vanwege de complexe problematiek worden geconfronteerd , meldt Reuters.

In een exclusief verslag , Reuters citeert twee mensen bekend met de materie . " De Europese Commissie zal naar verwachting een tweede fase onderzoek in te stellen , " zei een van de mensen die weigerde te worden genoemd , omdat het besluit van de mededingingsautoriteit van de EU is nog niet openbaar .

De Commissie is bezig met een voorlopige evaluatie van de zaak tot 8 mei . Daarna zal het dieper onderzoek aangekondigd . Een fase twee sonde kan tot 105 werkdagen .

Afgelopen januari , Liberty Global en Ziggo aangekondigd dat LG is het aanbieden van € 34,53 per aandeel om Ziggo te verwerven. Eenmaal voltooid, zal de gecombineerde voetafdruk van Ziggo en UPC Nederland bereiken zeven miljoen , of meer dan 90 % van de Nederlandse woningen , en een ( bijna ) landelijke challenger in de mobiele en enterprise bedrijven om te concurreren met de gevestigde KPN .

Het plan is om de activiteiten van UPC Nederland en Ziggo in een enkele onderneming , die zal opereren onder de merknaam Ziggo en zal worden gevestigd op de huidige Ziggo HQ in Utrecht samen te voegen .