Tv-Digitaal.info

Volledige versie: zenders die verdwijnen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
bbc three door bezuinigingen uit de lucht ?

Het derde landelijke kanaal van de Britse publieke omroep BBC Three wordt door bezuinigingen uit de lucht gehaald en is in de toekomst alleen nog via internet te bekijken.
Volgens BBC News maakt BBC-directeur Tony Hall dit nieuws morgen officieel bekend. Toezichthouder BBC Trust moet nog wel toestemming voor de omvorming van het lineaire kanaal BBC Three naar een onlinekanaal geven. Mocht dit het geval zijn dan kunnen Nederlandse en Vlaamse kijkers vrijwel zeker niet meer kijken naar programma’s die nu op BBC Three worden uitgezonden. BBC Three wordt als onlinekanaal onderdeel van het BBC-internetplatform iPlayer. De Britse variant is alleen met een IP-adres uit het Verenigd Koninkrijk bruikbaar. Op dit moment is BBC Three in Nederland en België bij tv-aanbieders via kabel, glasvezel en DSL te bekijken. Via satelliet kan men gratis naar de ongecodeerde satellietverspreiding van BBC Three kijken.
Eentje die op punt stond of staat binnen xx tijd te verdwijnen :

Opheffen NPO 3 mislukt
DEN HAAG -
NPO 3 zal de komende jaren blijven bestaan. Een poging van staatssecretaris Dekker (Media) om het tv-net af te schaffen is mislukt, melden bronnen aan De Telegraaf. Ook hoeven de omroepen geen zendtijd af te staan aan de overkoepelende NPO.
Naar verwachting bespreekt de ministerraad zeer binnenkort de toekomstplannen voor de publieke omroep.
Bij de onderhandelingen daarover in de coalitie zou Dekker met steun van zijn VVD hebben geprobeerd om het derde net de nek om te draaien, zodat de uitgaven voor Hilversum verder naar beneden kunnen.
Het schrappen van de zender zou op een hard ’nee’ van de PvdA zijn gestuit, aldus bronnen in Hilversum. Omroepen zouden er ook in zijn geslaagd te voorkomen dat de NPO het grootste deel van de zendtijd op radio en tv gaat vullen. De Raad voor Cultuur, adviseur van de regering, wilde juist dat de NPO zendtijd zou krijgen. Die had gebruikt moeten worden om meer programma’s van partijen buiten het bestel uitgezonden te krijgen.
het rommelt in nederland : NPO 1, 2 en 3 ofwel nederland 1, 2 en 3 met veel minder ??

'Monopolie omroepen is niet meer van deze tijd'
Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil dat de publieke omroep "onderscheidender" wordt. Bovendien wil hij het bestel openstellen voor private partijen.
Eerder werden de omroepen al gedwongen om te bezuinigen en te fuseren. Nu wil Dekker af van programma's zonder enig publiek doel, zoals Bananasplit en Ranking the Stars.
"Bij sommige programma's heb ik zelfs na een uur nadenken werkelijk geen flauw idee waarom er belastinggeld heen moet", aldus de staatssecretaris. "De publieke omroep is te weinig onderscheidend en dat tast de legitimiteit aan."
Alleen programma's met een informatief, educatief en cultureel karakter kunnen straks nog op financiering rekenen.

Monopolie
Ook verliezen de omroepen hun zendtijdgarantie en komt 50 procent van het budget beschikbaar voor private partijen, zoals creatieve en maatschappelijke organisaties. Dit gaat om een bedrag van honderden miljoenen.
"Het is niet meer van deze tijd dat er in Hilversum een monopolie bestaat waardoor het maken van programma's voorbehouden is aan acht omroeporganisaties."
Ook wil hij dat de omroeporganisaties "uit hun ivoren toren komen" en het publiek gaan betrekken bij de plannen en transparanter worden over alle uitgaven.
Volgens de staatssecretaris wordt in Hilversum bovendien onvoldoende de vraag gesteld of de belastingcenten wel nuttig worden besteed.