Tv-Digitaal.info

Volledige versie: DVB keurt UHDTV specificaties
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het bestuur van het DVB heeft zijn goedkeuring gehecht aan de fase 1-specificatie opgesteld voor Ultra High Definition-tv-diensten gegeven.

Op de 77e vergadering van de raad was er ook goedkeuring voor technische protocollen voor metgezel schermen en MPEG-DASH.

DVB-UHDTV bevat een HEVC Profiel voor DVB-omroepdiensten die put, uit de opties beschikbaar HEVC, die zal voldoen aan de eisen voor de levering van UHDTV Fase 1 en andere formaten. De specificatie updates ETSI TS 101 154 (specificatie voor het gebruik van Video en Audio Coding in Broadcasting toepassingen gebaseerd op de MPEG-2 Transport Stream).

Het systeem zorgt voor beelden vier keer de statische resolutie van de 1080p HDTV-formaat, op frame rates van maximaal 60 beelden per seconde. Contrast drastisch worden verbeterd door het aantal bits per pixel 10 bits. Uit het brede scala aan opties die in de HEVC Main 10-profiel, wordt Level 5.1 opgegeven voor UHD inhoud voor resoluties tot 2160p. Voor HD-inhoud, wordt HEVC Main Profile level 4.1 opgegeven voor het ondersteunen resoluties tot 1080p.

Dit verklaart tevens de mogelijkheid dat een tweede fase later hogere frame rates kan gebruiken.

"HEVC is de meest recent ontwikkelde compressietechnologie en, onder andere toepassingen, het is de sleutel die UHDTV omroep zal openen," zei DVB Steering Board voorzitter, Phil Laven. "Deze nieuwe DVB-UHDTV Fase 1 specificatie opent niet alleen de deur naar de leeftijd van UHDTV levering maar ook potentieel wordt het podium voor Fase 2, het volgende niveau van UHDTV kwaliteit, die beschouwd worden in de komende DVB werk," vervolgde hij.

De raad keurde ook de specificatie voor Companion schermen en Streams, deel 2: Content Identification en Media Synchronisatie. Deze specificatie richt zich op de identificatie en de synchronisatie van een omroepdienst over een tv-toestel, een normaal scherm of set-top box en het scherm, en een metgezel apparaat. Dat laatste zou dan in staat zijn om gerelateerde content lopen door een getriggerde gebeurtenis.

De goedkeuring van een MPEG-DASH profiel maakt het mogelijk de transportstroom uitgevoerd in een DVB omgeving.

Standaardisatie op alle drie wordt verzonden naar ETSI voor formele goedkeuring.