Tv-Digitaal.info

Volledige versie: Zondagavond is deze zomer serie-avond bij 2BE
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Gruwelijke moorden en manipulatieve dialogen, dat zijn de zomeringrediënten bij 2BE in een zomer die serieus spannend wordt met de gloednieuwe reeksen 'Jo' en 'Hannibal'.

Vanaf zondag 6 juli wordt zondagavond serie-avond bij 2BE. De kijker krijgt eerst een dubbele portie van de Franse misdaadreeks 'Jo' voorgeschoteld vanaf 21.00 uur. De dubbelaflevering wordt om 22.50 uur opgevolgd door nog meer gruwelijke moorden in de horrorreeks 'Hannibal'.

Vanaf 22.50 is de crime scene niet langer Parijs en de moorden worden er niet opgelost door de Franse, onorthodoxe rechercheur Jo Saint-Clair (Jean Reno). De moordzucht verplaatst zich immers naar Amerika en het onderzoek gebeurt door FBI-onderzoeker Will Graham (Hugh Dancy) en zijn uiterst manipulatieve psychiater Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), zo manipulatief dat niemand door heeft dat hij zélf een gevaarlijke seriemoordenaar is...

'Jo'
Jo Saint-Clair heeft een moeilijke jeugd gehad, waarom zou hij dan een gemakkelijke rechercheur zijn? Samen met zijn partner Bayard onderzoekt de roekeloze detective de meest complexe moorden in Parijs in de hoop om de wraaklustige moordenaars te vatten voor het te laat is. Een ware uitdaging, al kampt Jo met nog een groter probleem: zijn dochter en enig kind Adele die hem niet wil kennen.

Na de succesreeksen 'Borgia' en 'Transporter' gaat Atlantique Productions met 'Jo' voor een spannende misdaadreeks die zich afspeelt in het hartje van Frankrijk van Emmy award winnende schrijver en producer René Balcer. Iedere aflevering onderzoeken Jo en zijn collega-detectives een andere moord, gepleegd door een crimineel die de moordlocatie met oog voor detail en precisie uitkoos. Geen enkel bekend monument in de Franse hoofdstad lijken de moordenaars onbenut te laten.

Het verhaal
Jo Saint-Clair (Jean Reno) is een roekeloze flik met attitude en een man met een zwaar verleden. Nu mag hij dan wel aan de slag zijn als gerenommeerd detective in Parijs, vroeger heeft hij zwarte sneeuw gezien. Zo werd zijn moeder vermoord toen hij 16 was, leefde hij jaren lang op de straat en verdiende hij geld als gauwdief en car jacker. Gelukkig nam toenmalig commissaris Saint-Roch hem onder zijn hoede. De man vormde Jo tot de detective die hij nu is, gepromoveerd naar de prestigieuze moordbrigade Criminal Brigade La Crim.

Vanaf de dag dat Saint-Roch geviseerd wordt door de politie en wat later ook dood wordt aangetroffen, is Jo zichzelf niet meer. Vol wantrouwen tegenover het politiesysteem stort hij zich terug in de wereld van drugs en drank. Hij vergooit zijn zorgvuldig opgebouwde reputatie bij de politie compleet, tot hij zijn dochter Adele (Heida Reed) ontmoet op de begrafenis van haar moeder.

Destijds liet Jo Adele ongeboren achter toen zijn vrouw zwanger was. Het intense geluk dat Jo voelt nu hij zijn dochter voor het eerst ontmoet, is echter niet wederzijds. Adele moet niets van haar biologische vader weten.

Vanaf de ontmoeting heeft Jo opnieuw een reden gevonden om zich te herpakken. Hij ontdoet zich van alle drank en drugs en doneert al zijn gestolen waren aan Karyn (Jill Hennessy), een non die opvang biedt aan prostituees én de vertrouwenspersoon van Adele is. Ook zijn werk bij de moordbrigade neemt hij weer serieus op. Samen met zijn baas Dormont (Orla Brady) en partner Marc Bayard (Tom Austen) staat hij voor een reeks zware moordonderzoeken in de schaduw van de meest bekende culturele monumenten van Parijs. De grootste uitdaging ligt voor Jo echter elders: het respect van zijn dochter winnen.

Aflevering 1
In het portaal van de Notre Dame wordt het geslagen en gewurgde lichaam teruggevonden van de bekende, Belgische orgelman Peter Van Vliet. De oren zijn doorboord en zijn hoofd is zodanig neergelegd dat de ogen staren in de richting van het standbeeld van een engel die trompet speelt. Volgens de legende speelt de engel muziek om de doden te ontwaken voor het laatste oordeel. Uit deze bizarre plaats delict en akelige moordsetting leidt Jo af dat de moordenaar wou symboliseren dat het slachtoffer doof was voor het muziekspel van de engel en Gods barmhartigheid niet verdiende. Deze gruwelijke wraakmoord is de eerste in een reeks die Jo samen met zijn baas Dormont en zijn partner Austen moet zien op te lossen voor er meer doden vallen…

Hannibal
Wat gaat er om in het hoofd van een seriemoordenaar terwijl hij een moord begaat? Iets wat niemand ooit zal vatten, behalve dan misschien professor Will Graham (Hugh Dancy) in de Amerikaanse psychologische horrorreeks 'Hannibal'.

Graham heeft de onmiskenbare gave om zich te kunnen vereenzelvigen met seriemoordenaars. Zijn persoonlijke psychiater bij het FBI-team is Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen). Hannibal schept er plezier in om de grenzen van Wills gave af te tasten. Wat niemand echter door heeft, is dat Graham nu zelf psychologisch begeleid wordt door de meest gevaarlijke en manipulatieve seriemoordenaar die er bestaat…

De zeer positief onthaalde reeks is gebaseerd op personages en onderdelen uit de roman Red Dragon van Thomas Harris, een boek dat al menig filmregisseur inspireerde. De meest bekende verfilming is 'Silence of the Lambs', waarin Anthony Hopkins een legendarische vertolking van Hannibal neerzette. In de allereerste tv-reeks is het dus Mads Mikkelsen die in de voetsporen treedt van Hopkins. Regisseur Bryan Fuller – tot twee maal toe genomineerd voor een Emmy award voor zijn reeksen 'Heroes' en 'Pushing Daisies' – waagde zich aan de fictiereeks over de seriemoordenaar. Samen met David Slade – regisseur van 'The Twilight Saga: Eclipse'; 'Hard Candy' en '30 Days of Night' – liet hij zijn verbeelding de vrije loop in het verhaal van de beruchte Hannibal, lang voor hij de duistere figuur uit het boek werd.

Het verhaal
Psychoanalist Will Graham (Hugh Dancy) heeft de gave om zich te kunnen verplaatsen in het denkpatroon van seriemoordenaars. Net daarom doet FBI-hoofd van de dienst Behavioral Sciences Jack Crawford (Laurence Fishburne) een beroep op Graham voor het onderzoek naar acht gruwelijke moorden op jonge, gelijkende vrouwen in Minnesota.

Graham krijgt het echter steeds moeilijker met de moorden van de beruchte seriemoordenaar, bijgenaamd Minnesota Shrike. Om de psychische toestand van zijn toponderzoeker Graham in de gaten te houden, voegt Crawford ook psychiater Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) bij het team. Hoewel Hannibal enkel en alleen een psychologisch profiel dient te maken van zijn collega, maakt hij van zijn positie aardig gebruik om Graham en bij uitbreiding het hele FBI-team te beïnvloeden. Wat volgt, is een staaltje meesterlijke manipulatie van een man die zelf seriemoordenaar is en zijn ware aard op wonderbaarlijke wijze geheim weet te houden.

De focus ligt op de manipulatieve relatie van psychiater Hannibal Lecter en FBI-onderzoeker Will Graham. In een uiterst gevaarlijk kat- en muisspel ontstaat er stilaan maar zeker een mysterieuze band tussen twee mannen die veel meer gemeen hebben dan iemand ooit zou vermoeden…

Aflevering 1
FBI-agent Jack Crawford vraagt de medewerking van crimineel gedragsdeskundige Will Graham voor het onderzoek naar een seriemoordenaar. De man, bijgenaamd Minnesota Shrike, pleegde een reeks gruwelijke moorden in Minnesota. Crawford wil niemand anders dan Graham in zijn team omdat hij beschikt over een buitengewoon inlevingsvermogen. Hij verplaatst zich zonder enige moeite in de hoofden van moordlustige psychopaten. Wanneer de moorden van Minnesota Shrike plots worden nagebootst door een andere crimineel en Graham het noorden helemaal dreigt te verliezen, krijgt het team van Jack ook de assistentie van psychiater Hannibal Lecter. Zijn taak bestaat erin om Graham psychologisch te begeleiden en te waken over zijn mentale gezondheid. Hannibal zelf ziet deze opdracht echter vooral als een kans om de werking van de FBI van binnenuit te observeren én te beïnvloeden…

'Jo', zondag 6 juli om 21.00 en 21.55 uur op 2BE.
'Hannibal', zondag 6 juli om 22.50 uur op 2BE.

Dimira

in ieder geval beter dan steeds herhalingen van crimical minds/csa/ncis en bones