Tv-Digitaal.info

Volledige versie: privatisering Belgacom in de maak ??
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
"Post bedelen of voor gsm-operator spelen, is niet onze kerntaak", zegt N-VA-specialist Peter Dedecker. N-VA zou in het komende regeerakkoord gerust een afbouw van de overheidsparticipaties willen. Bij Open Vld is eenzelfde geluid te horen: "Overheidsbedrijven, dat wordt de komende jaren een heel interessante discussie." De combinatie van mindere verwachtingen over de toekomstige dividenden en de drang om de schuld af te bouwen, maakt het moment misschien rijp op de aandelen van Belgacom, BNP Paribas en Bpost te verkopen. volledig artikel

of het zover komt is de vraag, want dan wordt belgacom iets zoals telenet,
en wie gaat dit allemaal betalen, de klanten
‘Privatisering Proximus zou sociale onrust veroorzaken’
21/04/2015

CEO Dominique Leroy wil het overheidsbelang in Proximus op korte termijn niet zien dalen onder de vijftig procent. Dat heeft ze dinsdag meermaals benadrukt in de Kamercommissie Infrastructuur. ‘Het is moeilijk in te zien welk voordeel dat zou opleveren’, zei ook voorzitter Stefaan De Clerck.
Het federaal regeerakkoord voorziet een herziening van de ‘wet van 1991’ die Proximus en de andere grote overheidsbedrijven specifieke regels oplegt. Proximus is vragende partij voor een modernisering van bepaalde punten, zoals de al jaren omzeilde verplichting tot statutaire aanwervingen of de bevoegdheden van het paritair comité.
Maar ook het vereiste meerderheidsbelang van de overheid zit gebetonneerd in de wet. Op korte termijn wil de Proximus-top dat duidelijk behouden, al sloot Dominique Leroy niet uit dat een blokkeringsminderheid op langere termijn ook zou kunnen werken. Op dit moment wil Leroy vooral een ’stabiele aandeelhouder’ voor investeringen op lange termijn en om haar groeiplan voor Proximus te kunnen doorvoeren. Ze vreest de sociale onrust die een privatisering zou creëren. Dat zou enorm veel tijd en energie opslorpen, waardoor het overheidsbedrijf zich niet zou kunnen focussen op de voortdurende veranderingen en snelle ontwikkelingen in de internetsector, argumenteerde ze.

Personeelskosten naar omlaag
Voorzitter Stefaan De Clerck zit helemaal op dezelfde lijn. Hij wees op de 1,7 miljard euro inkomsten die de staat jaarlijks binnenrijft via Proximus, op de strategische rol voor de Belgische economie en op de 14.200 jobs die het bedrijf vandaag oplevert. ‘De regering heeft uiteraard het recht om een andere beslissing te nemen, maar onze mening is duidelijk’, aldus De Clerck.
’De aandeelhouder moet weten wat hij wil’, waarschuwde Leroy nog. Ze wees daarbij op de strategische rol van een goed uitgebouwde digitale infrastructuur voor de economie, maar haalde ook het voorbeeld aan van de multinational Altice, die her en der operatoren opkoopt en personeel ontslaat, volgens haar louter om snel winst te maken.

Ook Leroy wil de personeelskosten naar omlaag, maar niet door massaal mensen op straat te zetten. Vorig jaar waren de personeelskosten bij Proximus nog goed voor 33 procent van het totaal, terwijl dat bij andere Europese spelers gemiddeld 24 procent is. De helft van die kloof wil Leroy dichten tegen 2018. De geplande indexsprong helpt alvast om de kost op jaarbasis met 25 miljoen euro te drukken, merkte ze op.
Of privatisering misschien niet meer kansen zou bieden om de personeelskosten te drukken? Op basis van de ervaringen van luchthavenexploitant BIAC toonde Leroy zich allerminst overtuigd. ’Ik zie op korte termijn geen kostenvoordeel’, klonk het. Privatiseren is evenmin nodig om beter te kunnen inspelen op een Europese overname- en consolidatiegolf in de telecomsector, want die is er volgens haar simpelweg niet. ’Er is veel beweging in Europa, maar het gaat vooral om bedrijven die zich terugplooien op hun eigen land’, besloot ze.

Dimira

Wat leroy ook meent te denken waar ze nu goed mee bezig is,denk ik ik dat dat volgens mij wijnig kans op slagen heeft.Door die halvering van kiosken of toch bijna,minder waardig personeel er in te steken.Mensen die nog niet eens weten dat er een forum van proximus bestaat?Zielig als je dan al zelf voor die firma werkt.En je bent klant,en vraag je uitleg.Spreek je nog maar het woord telenet uit word de hoorn opgegooid.Je moeit 7 maal bellen voor één probleem,dit geeft gewoon aan dat er nu al te weinig personeel is.En mevrouw Leroy wil besparen.In plaats dat men van dat besparen eens gaat denken aan investeren.proximus loopt achter op telenet.Binnen 10 15 jaar zal proximus helemaal uit beeld zijn als zij zo blijven voortduren.En zullen er anderen het heft in handen nemen.

Dimira

bedoel,je dan wat proximus nu al jaren doet wel?Zij hangen gewoon achterop op de koploper telenet,zodat ik nog anderen inde toekomst waaronder mobistar hen kunnen bijhalen.Eens zij met hun diensten in vlaanderen moesten komen,want dan zou het wel eens kunnen gedaan zijn met een deel van proximus.Die decoders werken maar half zelfs de v5 als men dit dan nog niet in orde kan brengen,ik heb het abonnement van netflix al vlug stopgezet,want die decoders kunnen het soms niet aan.Al goed heb ik 2 maal gratis kunnen zien.
Verkoop overheidsbelang Proximus en Bpost wordt mogelijk

Minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo heeft een wetsontwerp klaar dat mogelijk maakt dat de overheid haar belangen in bedrijven zoals Proximus en Bpost kan verkleinen of verkopen. Die bedrijven zouden ook meer bevrijd worden van overheidsinmenging.
Het voorstel van minister De Croo (Open VLD) zal vrijdag worden voorgelegd aan de ministerraad, schrijft de krant De Tijd. Echt nieuw is het idee niet, maar de Croo heeft het nu wel uitgewerkt om Proximus en Bpost los te maken van de meeste overheidsinmenging.

Concreet wordt de bepaling geschrapt dat de federale overheid een belang van 50% plus één aandeel in het kapitaal van de twee bedrijven moet behouden. Ook wordt een kapitaalsverhoging mogelijk waardoor het belang van de overheid zou verkleinen.
Ook zou de invloed van de regering op het bestuur van Proximus en Bpost gevoelig verminderd worden. Zo kan de overheid voortaan niet meer bepalen wie er in de raden van bestuur zit en zou het enkel als gewone aandeelhouder nog mee beslissen over de strategische objectieven van Proximus en Bpost.
Dat moet de carrousel van politieke benoemingen verminderen en toelaten om de bedrijven echt commercieel te gaan runnen. Volgens De Tijd zou de overheid ook niet meer tussenbeide kunnen komen in de verloning van toplui, zoals vorig jaar gebeurde.
Er zijn wel twee uitzonderingen: zo zal de overheid nog altijd mee de CEO kunnen aanstellen en moet de taalkundige pariteit in de raden van bestuur behouden blijven.

Mogelijkheid, nog geen verkoop

Minister De Croo wil dus een wettelijk kader scheppen voor de mogelijke verkoop van belangen in Proximus en Bpost. Echte plannen voor een verkoop van aandelen zijn er nog niet.
Dat is dan weer een politieke keuze. Enerzijds zou de verkoop van belangen in Proximus en Bpost de overheid tot negen miljard euro kunnen opbrengen. Leuk om de schuldenlast te verlagen.
Anderzijds zijn bedrijven ook "melkkoeien" voor de federale overheid, dankzij het jaarlijks uitgekeerde dividend van honderden miljoenen euro.
Tenslotte opent het ontwerp ook de deuren voor internationale samenwerking. Zou zou de Nederlandse telecomgroep KPN lonken naar Proximus (het vroegere Belgacom) en dat na de verkoop van gsm-operator BASE aan Telenet.
De Redactie
Weg vrij voor privatisering Proximus en Bpost
17/11/15

De Kamercommissie Infrastructuur heeft - meerderheid tegen oppositie - ingestemd met het wetsontwerp dat een privatisering van de beursgenoteerde overheidsbedrijven Proximus en Bpost mogelijk maakt. Concrete plannen zijn er echter niet, herhaalt bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld).
De tekst schrapt de wettelijke verplichting voor de overheid om een meerderheid van de aandelen van Proximus en Bpost in handen te houden. In principe is zelfs een volledige privatisering mogelijk, aangezien de tekst helemaal geen ondergrens meer voorziet. Dat neemt echter niet weg dat bijvoorbeeld een blokkeringsminderheid van 25 procent plus één aandeel zou kunnen worden aangehouden om de overheid van een vetorecht te verzekeren bij strategische beslissingen, aldus De Croo.

Concrete verkoopsplannen zijn er voorlopig niet. Niettemin toonde de oppositie zich tijdens de bespreking ongerust over de dienstverlening en waarschuwden verschillende partijen dat het ook budgettair gezien helemaal niet slim zou zijn om aandelen te verkopen en zo minder uitzicht te hebben op dividenden.

Versoepeling van regels
Naast de schrapping van het verplichte overheidsbelang bevat het wetsontwerp ook een versoepeling van de regels voor Proximus en Bpost, wat hen beter moet wapenen in de concurrentiestrijd met private bedrijven. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meer vrijheid om participaties te nemen in een ander bedrijf en vervalt de wettelijke verplichting om met statutair personeel te werken.

Tot slot wordt ook de werking van de raad van bestuur gelijkgetrokken met normale beursgenoteerde bedrijven, inclusief de benoeming en het eventuele ontslag van de ceo.
Orange zou vergaande interesse hebben in KPN en Proximus

Orange is al een van de grotere telecomproviders in de wereld, maar het kan zich nog niet meten aan de echte reuzen, aangezien er de komende jaren een grote consolidatieslag wordt verwacht in de telecommarkt wil Orange ervoor zorgen dat zij degene zijn die overnemen en niet degene zijn die worden overgenomen. Het bedrijf wil daarom uitbreiden en de adviseurs van het bedrijf hebben hun voorkeur uitgesproken voor KPN en/of Proximus.

Eerder deze week werd duidelijk dat Orange interesse zou hebben om in Frankrijk Bouygues Telecom over te nemen. Deze provider ontkent echter in onderhandeling te zijn met Orange en de provider zou ook helemaal niet te koop staan. The Wall Street Journal meldt nu dat Orange echt op overnamejacht is en er intern goed wordt gekeken met welke provider Orange zich het beste kan versterken. De meest potentiële kandidaten zouden KPN en Proximus zijn. De kans dat Orange toestemming krijgt om Proximus over te nemen is echter niet zo groot, aangezien het ook al eigenaar is van Mobistar. KPN kan echter zonder problemen worden overgenomen, omdat er dan geen provider verdwijnt in Nederland. Wel is KPN een zeer grote provider om over te nemen omdat het bedrijf niet alleen telecomprovider is, maar ook een koper- en glasvezelnetwerk bezit voor vast internet. Of Orange daar ook interesse in heeft of dat het die divisie dan zal afsplitsen van KPN en verkopen is onduidelijk.

Op de beurs werd positief gereageerd en het aandeel KPN ging omhoog.

Orange wil verder doorgroeien zodat ze te groot worden om ten prooi te vallen aan een andere grote telecomprovider. Zo heeft de Mexiaanse telecomprovider América Móvil die eerder zijn zinnen had gezet op KPN zijn oog niet van Europa afgehaald. Hetzelfde kan gezegd worden van grote Amerikaanse telecomproviders als AT&T en Verizon, zij zijn ontzettend groot en hebben voldoende kapitaal voor grote overnames. AT&T is het afgelopen jaar al druk bezig geweest om ook de Mexicaanse markt te veroveren, de Europese lijkt een kwestie van tijd. Zeker als er in Europa eindelijk een wet komt om één telecommarkt te creëren.