Tv-Digitaal.info
voor diegenen die teveel playt of flixt - Afdrukversie

+- Tv-Digitaal.info (https://tv-digitaal.info)
+-- Forum: Toogpraat (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Toogpraat (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Topic: voor diegenen die teveel playt of flixt (/showthread.php?tid=1044)



voor diegenen die teveel playt of flixt - zorro123 - 01-02-2015

Binge watching kan wijzen op eenzaamheid of depressie

Nieuwe technische mogelijkheden maken het vandaag gemakkelijk om je favoriete series versneld te bekijken. Dit kan echter overmatig televisiekijken of 'binge watching' in de hand werken. Vooral mensen die zich eenzaam of depressief voelen zijn ontvankelijk, stellen wetenschappers.

Een avondje in de zetel hangen en de ene na de andere aflevering bekijken van je favoriete serie, het lijkt op het eerste gezicht onschuldig. Wetenschappers van de universiteit van Texas hebben echter ontdekt dat je eerder geneigd bent om aan binge watching - het achter elkaar bekijken van afleveringen van tv-series - te doen als je depressief of eenzaam bent. Hoe meer gevoelens van eenzaamheid of depressiviteit je hebt, hoe eerder je je zult overgeven aan een avondje marathonkijken.

Nieuw soort gedrag
Het team van wetenschappers onderzocht 316 volwassenen tussen 18 en 29 jaar op hun kijkgedrag en bevroeg hen daarbij over hun mentale toestand. Het resultaat wijst erop dat hoe meer gevoelens van depressie of eenzaamheid de proefpersonen hebben, hoe vaker ze een nachtje doorkijken om hun negatieve gevoelens te vergeten.
Tot nu toe werd er weinig onderzoek verricht naar het fenomeen binge watching, omdat het gaat om een vrij nieuw soort gedrag. Psychologische factoren zoals depressie, eenzaamheid of het onvermogen om je eigen gedrag in de hand te houden, staan bekend als indicatoren voor binge-gedrag in het algemeen. Zo was al langer bekend dat mensen vaak in verslavingsgedrag belanden om de realiteit van eenzaamheid te ontvluchten.

Niet zo onschuldig
'Binge watching wordt door velen als een vrij onschuldige verslaving gezien', zegt onderzoeker Yoon Hi Sung. 'Onze studie toont aan dat het niet meer zo onschuldig is. Het kan de aanleiding zijn voor mensen om hun werk, relaties en gezondheid te verwaarlozen. Onze studie is een belangrijke stap om binge watching te introduceren als een niet te verwaarlozen sociaal- en mediafenomeen.'
De onderzoekers zullen de resultaten van hun studie presenteren op de 65e conferentie van de International Communication Association die in mei 2015 wordt gehouden in Puerto Rico.