Tv-Digitaal.info
bvn blijft Op satelliet - Afdrukversie

+- Tv-Digitaal.info (https://tv-digitaal.info)
+-- Forum: Digitale Aanbieders (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Satelliet Algemeen (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=50)
+---- Forum: Satelliet Nieuws (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=63)
+---- Topic: bvn blijft Op satelliet (/showthread.php?tid=1818)



bvn blijft Op satelliet - natte - 30-08-2016

BVN ziet de komende jaren satelliet als belangrijkste manier om Nederlandstaligen buiten België en Nederland van tv-programma’s te voorzien.

Sinds enige tijd kan ook naar BVN online via internetsite, tablet en smartphone bekeken worden. Dat  wil niet zeggen dat een snelle overstap naar alleen internet aanstaande is. Dat heeft volgens Van Baaren verschillende redenen. Zo is er niet overal in de wereld een goede internetdekking aanwezig waarbij voldoende snelheid voor het bekijken van videocontent geleverd kan worden. Bij uitschakeling van satellietdistributie vervalt tevens het aanvoersignaal van BVN dat op dit moment wereldwijd voor doorgifte op kabelnetwerken van kabelbedrijven, hotels, resorts en zorginstellingen voor Nederlandstaligen gebruikt word.

ONLINE DUURDER DAN SATELLIET

Het kostenplaatje is ook een knelpunt. De kijkers van BVN verwachten bij uitschakeling van het satellietsignaal minimaal dezelfde beeldkwaliteit dan de huidige satellietdistributie. BVN moet hiervoor dan extra bandbreedte bij internetproviders inkopen. Dat zorgt ervoor dat online distributie hogere variabele kosten dan het verspreiden van het signaal via de satelliet kent. BVN is vrijwel wereldwijd via diverse satelliet ongecodeerd – dus zonder abonnement en smartcard – te ontvangen. In België en Nederland is dat via de Astra1- en Hotbird -satelliet mogelijk.


RE: bvn blijft Op satelliet - master-magic - 29-09-2017

BVN-kijkers die via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost kijken, hoeven toch niets te wijzigen om na dit weekend naar de zender te kunnen blijven kijken. De aangekondigde frequentiewissel gaat namelijk niet door.

BVN is sinds enkele dagen op 11.200 GHz V – 27500 – 5/6 op de Hotbird-satelliet te ontvangen. Zendermanager René van Baaren bevestigde eerder vandaag dat de zender onverwacht van frequentie moest wijzigen. De frequentie wijziging gaat echter niet door meldt de zendermanager. BVN liet eerder al weten niet gelukkig met de situatie te zijn.

Overleg

Overleg met de Israëlische serviceaanbieder MX1 waarbij BVN bandbreedte voor de distributie op deze satelliet huurt, heeft ervoor gezorgd dat de frequentiewissel nu definitief is afgeblazen. BVN blijft dus ook na dit weekend op de uitzendfrequentie 10.815 GHz H – 27500 – 5/6  te bekijken. Vanaf maandag verdwijnt BVN dan ook weer op de uitzendfrequentie 11.200 GHz V waar het de afgelopen dagen ook op uitzond.


RE: bvn blijft Op satelliet - natte - 29-09-2017

dat is goed maar heb geen hotbird meer helaas dikke boelen allemaal


RE: bvn blijft Op satelliet - master-magic - 29-09-2017

(29-09-2017, 22:04)natte schreef: dat is goed maar heb geen hotbird meer helaas dikke boelen allemaal

jij niet maar andere wel die bv Telesat kunnen ontvangen in belgie Wink


Blijft BVN op Satelliet of niet???? - natte - 31-08-2018

Het was te verwachten. Nu er gepraat wordt over nieuwe bezuinigingen bij de publieke omroep komt de discussie over de noodzaak van de wereldwijde satellietverspreiding van BVN ook weer naar boven borrelen.

Discussie over voortgang satellietverspreiding BVN

BVN kost de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks iets minder dan twee miljoen euro. Dit geld gaat hoofdzakelijk op aan de kosten van satellietverspreiding van de zender. BVN is namelijk vrijwel wereldwijd via diverse satellieten te bekijken. Overigens betaalt de Vlaamse publieke omroep VRT ook mee aan de zender. Op BVN zijn de belangtijkste eigen programma’s van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep te bekijken. De zender wordt veel door expats en vakantiegangers bekeken.

Online

De criticasters van BVN stellen dat de dure satellietverspreiding van BVN niet meer nodig is omdat de zender ook online te bekijken is. Daar hebben zij slechts gedeeltelijk gelijk in. In veel West-Europese landen zijn de internetfaciliteiten voldoende goed om online naar BVN te kunnen kijken. Maar buiten Europa laat dit te wensen over en wordt het online bekijken moeilijker. Daarnaast speelt mee dat op diverse vakantieresorten de draadloze internetverbinding al snelle langzamer en onstabieler wordt als meerdere gasten gelijktijdig van internet gebruikmaken. En andere drempel voor het online kijken is dat internetdata buiten de Europese Unie (EU) in veel gevallen vrij kostbaar is als van een mobiele verbinding gebruik wordt gemaakt.


RE: bvn blijft Op satelliet - master-magic - 03-09-2018

BVN stopt per 20 september 2018 met de uitzendingen via de Astra 1.
Op de HotBird blijft BVN wel te ontvangen.


RE: bvn blijft Op satelliet - master-magic - 03-09-2018

BVN gaat stoppen op de Astra 1L maar blijft op de Hotbird 13B

Datum: 3 september 2018

BVN verlaat Astra 1L-satelliet in september

BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, stopt met uitzenden via de Astra 1L-satelliet vanaf 20 september. Door bezuinigingen en stijgende kosten is BVN genoodzaakt om de Astra 1L satelliet te verlaten. De BVN-zender blijft via de Eutelsat Hotbird te ontvangen. Het ontvangstgebied van de Hotbird overlapt die van de Astra – namelijk Europa en Noord-Afrika – en is zelfs groter.

Voor kijkers elders in de wereld en kijkers die via een andere satelliet kijken, verandert niets.

Kijk u via Satelliet

Om te zorgen dat u probleemloos kunt blijven genieten van BVN dient u te controleren of u BVN ontvangt via de Astra 1L of via de Hotbird. Dit kunt u herkennen aan de naam van BVN in uw satellietontvanger: “BVN TV” bij de Astra 1L en de naam “BVN” bij de Hotbird. Als dit via de Astra 1L is dient u de satellietschotel te laten uitrichten op de Hotbird 13° oost satelliet en uw satellietontvanger opnieuw in te stellen. Na 19 september zal BVN niet meer te ontvangen zijn via de Astra 1L. Wacht dus niet langer en zorg dat uw schotel geschikt wordt voor de ontvangst via de Hotbird 13° satelliet.
Wij adviseren u om hiervoor een lokale satellietinstallateur in te schakelen.

De ontvangstgegevens van de Hotbird:

Satelliet: Hotbird 13B
Positie: 13 graden Oost
Transponder: 115
Frequentie: 10815 MHz
Polarisatie: Horizontaal
Modulatie: DVB-S
Symbolrate: 27500
FEC: 5/6
V-Pid: 2011
A-Pid 3011

Indien u regelmatig een tekst bovenin beeld ziet met de aankondiging dat BVN stopt op de Astra 1L satelliet, ontvangt u BVN nog via de Astra 1L.

Hulp nodig?

Heeft u nog vragen wat u in uw situatie precies moet doen raadpleeg dan de Stroomdiagram en de FAQ’s. Voor het aanpassen van uw apparatuur (uitrichten van de schotel en instellen van de ontvanger), adviseren wij u om een lokale installateur in te schakelen.

Mocht u alsnog hulp nodig hebben, dan kunt u contact opnemen met het call center dat BVN hiervoor tijdelijk heeft ingehuurd.
Het call center is bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 (Nederlandse tijd).
Telefoonnummer: +31 20 204 0289 (Nederlands gesproken).


RE: bvn blijft Op satelliet - master-magic - 04-09-2018

BVN TV stopt met de uitzendingen op de Astra-1 satelliet. Dit komt niet geheel verrassend want bezuinigingen hingen al in de lucht. BVN stopt met uitzenden via de Astra 1L-satelliet vanaf 20 september. Door bezuinigingen en stijgende kosten is BVN genoodzaakt om de Astra 1L satelliet te verlaten. De BVN-zender blijft via de Eutelsat Hotbird te ontvangen. Het ontvangstgebied van de Hotbird overlapt die van de Astra – namelijk Europa en Noord-Afrika – en is zelfs groter.

Verhuizing BVN al spoedig

Om te zorgen dat u probleemloos kunt blijven genieten van BVN dient u te controleren of u BVN ontvangt via de Astra 1L of via de Hotbird. Dit kunt u herkennen aan de naam van BVN in uw satellietontvanger:  “BVN TV” bij de Astra 1L en de naam “BVN” bij de Hotbird. Als dit via de Astra 1L is dient u de satellietschotel te laten uitrichten op de Hotbird 13° oost satelliet en uw satellietontvanger opnieuw in te stellen. Na 19 september zal BVN niet meer te ontvangen zijn via de Astra 1L. Wacht dus niet langer en zorg dat uw schotel geschikt wordt voor de ontvangst via de Hotbird 13° satelliet.

BVN niet via Canal Digitaal, wel in Fastscan zaplijst

Kijkers bij Canal Digitaal kunnen de zender blijven ontvangen in de fastscan zaplijst. Daarin zijn alle belangrijke Hotbird-zenders opgenomen. Voorwaarde is dan wel een ontvangstinstallatie waar ook een extra LNB-kop voor Hotbird bij zit.

De ontvangstgegevens van BVN via Eutelsat Hotbird:

Satelliet:             Hotbird 13B
Positie:               13 graden Oost
Transponder:     115
Frequentie:        10815 MHz
Polarisatie:         Horizontaal
Modulatie:          DVB-S
Symbolrate:        27500
FEC:                     5/6
V-Pid:                  2011
A-Pid                   3011


RE: bvn blijft Op satelliet - master-magic - 01-04-2020

BVN komt terug op de Astra 19.2° satelliet en verlaat Hotbird 13B

Op veler verzoek komt BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, terug op de Astra 19.2° satelliet!
Het ontvangstgebied van de Astra 1M Wide Beam overlapt die van de Hotbird, namelijk Europa, Noord-Afrika en het midden Oosten.
Eind mei stopt BVN daarom met uitzenden via de Hotbird-satelliet.

Kijkt u via Satelliet?

Om te zorgen dat u probleemloos kunt blijven genieten van BVN dient u te controleren of uw schotel waarmee u nu BVN ontvangt via Hotbird op 13° oost ook de Astra satellieten op 19.2°oost kan ontvangen. Dit is het geval als u een zogenaamde Monoblock Astra 19.2 / Hotbird 13° LNB in uw satellietschotel heeft.
Met deze kop in de schotel kunt u beide satellietposities met uw schotel ontvangen.
Als uw schotel alleen gericht is op de Hotbird 13° satelliet moet deze opnieuw worden uitgericht op de Astra 19.2°oost satellietpositie.
Na 28 mei zal BVN niet meer te ontvangen zijn via de Hotbird 13B satelliet. Wacht dus niet langer en zorg dat uw schotel geschikt wordt voor de ontvangst via de Astra 1M satelliet.
Wij adviseren u om hiervoor een lokale satellietinstallateur in te schakelen.

De ontvangstgegevens van de Astra 1M:

Satelliet: Astra 1M
Positie: 19.2° Oost
Transponder: 1.068
Frequentie: 11778 MHz
Polarisatie: V
Modulatie: DVB S2 /QPSK
Symbolrate: 29.500 Mbaud
FEC: 9/10
Service ID: 5701
Video-Pid: 525
Audio-Pid: 122

VRT Radio1
Service ID 5702
Audio-Pid 101

Let op:

Voor de ontvangst van BVN via de Astra 1M satelliet is een satellietontvanger nodig die geschikt is voor DVB S2 MPEG4 ontvangstmogelijkheid. Alle ontvangers waar HD of Full HD opstaat zijn hiervoor geschikt.


RE: bvn blijft Op satelliet - master-magic - 01-04-2020

BVN stopt eind mei met het uitzenden op de Hotbird-satelliet. Dit heeft zendermanager René van Baaren bevestigd.

BVN is een tv-zender waarin de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen NPO en VRT samenwerken. De zender is wereldwijd online en in grote delen van de wereld ook via de satelliet te bekijken. De programmering bestaat uit eigen programma’s die in opdracht van NPO en VRT zijn gemaakt. Ook zijn nationale nieuwsevenementen vaak live te volgen. BVN wordt hoofdzakelijk door expats en vakantiegangers in het buitenland bekeken.

Bandbreedte

René van Baaren – zendermanager van BVN – stelt dat BVN op veler verzoek terugkeert op Astra1-satelliet. “BVN heeft met de Astra 1M Wide Beam qua dekking - Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika - een alternatief gevonden voor de Hotbird, waarvan het contract binnenkort afloopt. Doordat we een andere encoder-techniek gaan gebruiken op de Astra is het mogelijk om met minder bandbreedte uit te zenden zonder kwaliteitsverlies.”

Distributievergoeding

Financiën speelde volgens de zendermanager een belangrijke rol bij het besluit van twee jaar geleden de Astra1-satelliet te verlaten. “De nieuwe encoder-techniek heeft de terugkeer op de Astra-satelliet financieel weer mogelijk gemaakt. Twee jaar geleden was dit helaas niet mogelijk en werden we door bezuinigingen gedwongen te stoppen met de Astra 1L.-satelliet.” Omdat de aflopende distributieovereenkomst voor Hotbird-satelliet niet wordt verlengd, wordt satellietverspreiding via deze satelliet eind mei gestaakt.

HD-ontvanger

Ondanks dat BVN in SD blijf uitzenden, is voor ontvangst van de tv-zender via Astra1-satelliet wel een HD-satellietontvanger nodig. Dit heeft te maken met het gebruik van DVB-S2 uitzendtechniek. In praktijk zorgt dit niet voor veel problemen omdat de meeste satellietkijkers al langere tijd een HD-ontvanger gebruiken. De Astra1-satelliet is door Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers meer gebruikt dan Hotbird. Dit heeft vooral te maken met de duo- en triple LNB die door Canal Digitaal en TV Vlaanderen ondersteund worden. Ook het grote aanbod aan Duitse publieke en commerciële tv- en radiozenders en de vele internationale nieuwskanalen maakt Astra1 een interessantere satelliet dan Hotbird.