Tv-Digitaal.info
Adobe flash stopt ermee in 2020 - Afdrukversie

+- Tv-Digitaal.info (https://tv-digitaal.info)
+-- Forum: Toogpraat (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Toogpraat (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Topic: Adobe flash stopt ermee in 2020 (/showthread.php?tid=2331)



Adobe flash stopt ermee in 2020 - natte - 26-07-2017

Adobe stopt eind 2020 met de ontwikkeling van zijn browserplugin Flash. Die beslissing nam het softwarebedrijf in overleg met Google, Apple, Microsoft, Facebook en Mozilla. Door ontwikkelingen zoals HTML5 is Flash immers geheel overbodig gemaakt,
De aankondiging liet al een tijdje op zich wachten, aangezien smartphones de plugin niet ondersteunen, vooral door het hoge energiegebruik en zijn beveiligingsproblemen.

Beveiligingslekken

Het internet is volwassen(er) geworden: websites worden steeds soberder en doen afstand van flashy banners en andere geanimeerde objecten. Dat niet alleen, maar Flash is zo lek als een zeef. Vaak werden beveiligingsproblemen aangekaart en misbruikt door cybercriminelen om computers te kapen. Daarom raadde het softwarebedrijf in 2015 zelf het gebruik van zijn plugin af. Inmiddels wordt Flash in de meeste browsers standaard geblokkeerd.

De ondergang van de flitssoftware begon in 2007 toen bleek dat iPhone de plugin niet ondersteunde. Steve Jobs, geestesvader van Apple, was immers fel tegen het gebruik van Flash op mobiel. Het zou immers een immense slokop zijn van stroom en te onveilig zijn. In Adobe besloot de Photoshop-fabrikant om de ondersteuning van Flash Player voor mobiele apparaten volledig stop te zetten. Ook in Chrome was de plugin niet meer standaard ingeschakeld. Daarnaast konden de video’s, animaties en onlinespelletjes enkel afgespeeld worden met een apart programma van Adobe. Voor de meeste browsers moest die apart worden geïnstalleerd. Vele software-ontwikkelaars bedankten vriendelijk en lieten de plugin links liggen.

Videorevolutie

In de beginjaren van het internet waren sites met bewegende beelden tergend traag. In 1996 bracht Adobe soelaas met Flash, waardoor het plaatsen van bijvoorbeeld een video veel gemakkelijker werd. Jarenlang was deze plugin de standaard voor animaties en browsergames. Nu pakt de plugin zijn biezen en wil het concern softwareontwikkelaars aanmoedigen om nieuwe, open technologieën te gaan ondersteunen. Flitsende websites zijn dus nog niet helemaal verdwenen: nieuwe technieken zoals HTML5 zijn niet alleen beter en veiliger, maar bovendien open source. Er is dus geen bedrijf meer die alleen de touwtjes in handen heeft, zoals bij Flash.

Browserondersteuning stopt

Volgens Google werd Flash steeds minder gebruikt in zijn browser. In 2014 bezocht vier op vijf Chrome-gebruikers nog dagelijks een website met Flash-elementen. Inmiddels is dat percentage gezakt naar 17 procent. De zoekgigant besloot dus na Adobe’s beslissing om de ondersteuning van de plugin tegen 2020 te stoppen. Ook mist de boot niet en zegt vaarwel aan de virtuele kermisattracties.


RE: Adobe flash stopt ermee in 2020 - master-magic - 26-07-2017

Adobe, Apple, Mozilla, Microsoft, Facebook en Google kondigen aan dat vanaf 1 januari 2021 Flash officieel totaal niet meer ondersteund wordt. De technologie zal niet meer werken in Edge, Internet Explorer, Chrome en Firefox en krijgt ook geen updates meer.

Hoewel Apple het niet expliciet zegt, is het aannemelijk dat het dezelfde stappen zet als Google, Microsoft en Mozilla en Flash met ingang van 2021 totaal niet meer ondersteunt in zijn Safari-browser. Tussen nu en 2021 zullen de browsers van de internetgiganten ook nog kleinere stappen zetten richting het einde van Flash: steeds vaker zal de voorkeur gegeven worden aan html5, Flash zal standaard uitgeschakeld zijn in de browsers en moet er expliciet toestemming gegeven worden voor het draaien van Flash-content.

Vanaf 2021 gaat Adobe de software ook niet meer updaten en distribueren. Facebook belooft ondertussen de game-uitgevers op zijn sociale netwerk te ondersteunen bij de migratie van Flash naar andere technologieën, zoals Unity, html5, Unreal en WebGL.

Adobe Flash Player logoVolgens cijfers van Google, wiens Chrome-browser verreweg het grootste marktaandeel heeft, zou drie jaar geleden 80 procent van de Chrome-gebruikers nog dagelijks een webpagina met Flash bezoeken. Nu zou dat nog maar 17 procent zijn.

De technologiewereld is zich er al langer van bewust dat Flash goed en wel aan het einde van zijn levensloop zit. De software, die al jarenlang wordt gebruikt voor filmpjes, games en andere elementen op het web, heeft meermaals te maken gehad met grote kwetsbaarheden. Inmiddels tot wasdom gekomen technologieën zoals html5 zijn tegenwoordig krachtiger en veiliger dan flash en genieten dan ook veelal de voorkeur van internetgebruikers.

Versie 1.0 van wat toen nog Macromedia Flash heette, kwam in november van 1996 uit. Daarmee is de software op het eol-moment iets meer dan 24 jaar oud. Tweakers heeft ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Flash vorig jaar een achtergrondverhaal over de geschiedenis ervan gepubliceerd.


RE: Adobe flash stopt ermee in 2020 - natte - 26-07-2017

dank voor de aanvulling master Heart


RE: Adobe flash stopt ermee in 2020 - jr212 - 27-07-2017

5 jaar te laat dus Smile


RE: Adobe flash stopt ermee in 2020 - natte - 27-07-2017

ja chrome gebruikt al niet meer


RE: Adobe flash stopt ermee in 2020 - master-magic - 27-07-2017

(27-07-2017, 19:17)natte schreef: ja chrome gebruikt al niet meer

is allemaal nu html5 als standaard geworden (bijna allemaal)


RE: Adobe flash stopt ermee in 2020 - natte - 28-07-2017

inderdaad niets blijft hetzelfde zi ons bomma altijd