Tv-Digitaal.info
Telenet en Fluvius onderhandelen over open FTTH-netwerk in heel Vlaanderen - Afdrukversie

+- Tv-Digitaal.info (https://tv-digitaal.info)
+-- Forum: Digitale Aanbieders (https://tv-digitaal.info/Forum-Digitale-Aanbieders)
+--- Forum: Telenet (https://tv-digitaal.info/Forum-Telenet)
+---- Forum: nieuwsberichten (https://tv-digitaal.info/Forum-nieuwsberichten--91)
+---- Topic: Telenet en Fluvius onderhandelen over open FTTH-netwerk in heel Vlaanderen (/Thread-Telenet-en-Fluvius-onderhandelen-over-open-FTTH-netwerk-in-heel-Vlaanderen)Telenet en Fluvius onderhandelen over open FTTH-netwerk in heel Vlaanderen - master-magic - 29-06-2020

Fluvius en Telenet zijn gesprekken begonnen over de aanleg van een open FTTH-netwerk in Vlaanderen. Dat melden beide bedrijven in een gezamenlijk statement. Naar verwachting zullen de gesprekken tussen Fluvius en Telenet tot begin 2021 duren. Tot dan worden door beide partijen geen verdere verklaringen over het project afgelegd.
Fluvius is al enige tijd bezorgd dat op termijn een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij bepaalde regio's en klanten wel snel internet krijgen en andere niet. Het netbedrijf toetst al enkele jaren bij actuele marktspelers om samen te werken en dat scenario te vermijden.

Fluvius doet proeven met FTTH

Fluvius heeft begin 2019 een pilootproject op waarbij in 15.000 woningen in vijf steden en gemeenten (Antwerpen, Diksmuide, Gent, Genk en Poperinge) een open FTTH-netwerk krijgen. Daarbij legt Fluvius alleen de open glasvezelinfrastructuur, zonder zelf diensten aan te bieden. Alle telecomspelers die dat wensen kunnen van hetzelfde technische netwerk gebruik maken om potentiƫle klanten een aanbod te doen. Klanten kunnen dan weer makkelijker van telecomleverancier veranderen, zonder dat technische werken in hun woning nodig zijn.

De belangrijkste pijlers die Fluvius nastreeft voor de realisatie van het datanetwerk van de toekomst zijn:

Het datanetwerk van de toekomst is voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven beschikbaar, zowel in stedelijk als landelijk gebied.

Het gaat om de realisatie van een open netwerk. Het netwerk heeft een open structuur met niet-discriminerende voorwaarden die voluit de vrije concurrentie tussen dienstenbedrijven toelaat.

Het nieuwe datanetwerk laat op termijn nog hogere datasnelheden dan vandaag toe.

De uitrol kan tegen de laagst maatschappelijke kost gebeuren, op een duurzame manier. Bij Fluvius wordt deze activiteit volledig los van de gereguleerde activiteiten rond energiedistributie gevoerd.

Telenet: combinatie van HFC en FTTH

Telenet deelt de ambitie van Fluvius om verder te bouwen aan het netwerk van de toekomst. Door upgrades in het HFC-netwerk (Hybrid Fiber-Coax) kan Telenet op dit moment al aan iedereen in Vlaanderen internetsnelheden van 1 Gbps aanbieden.

De gesprekken die Fluvius zal opstarten met Telenet zijn het startpunt van een proces om te bekijken of beide partijen elkaar kunnen vinden om ook FTTH-technologie uit te rollen. Dat is in lijn met de strategie die Telenet de afgelopen jaren heeft uitgetekend en waarbij het bedrijf maximaal inzet op een combinatie van HFC technologie en glasvezeltechnologie.


RE: Telenet en Fluvius onderhandelen over open FTTH-netwerk in heel Vlaanderen - master-magic - 29-06-2020

Fluvius en Telenet starten gesprekken op over datanetwerk van de toekomst

Netbeheerder Fluvius en telecomspeler Telenet zullen gesprekken opstarten over de realisatie van het 'datanetwerk van de toekomst' in Vlaanderen: een vast netwerk voor supersnel internet.
Fluvius is al een tijd bezig met een proefproject, waarbij het in vijf steden en gemeenten een glasvezelnetwerk aanlegt. Het bedrijf wil garanderen dat overal in Vlaanderen gezinnen toegang hebben tot een supersnel vast netwerk, ook in landelijke en dunbevolkte gebieden.

Licht op groen

Fluvius is daarvoor op zoek naar een parter, en start daarover gesprekken met Telenet. De raad van bestuur van de netbeheerder heeft daar vrijdag het licht voor op groen gezet. De keuze voor Telenet komt er na een marktbevraging. Bedoeling van de gesprekken is na te gaan of beide partijen elkaar kunnen vinden om zo'n netwerk aan te leggen, en hoe het eruit zal gaan zien.
https://press.telenet.be/fluvius-en-telenet-starten-gesprekken-over-de-realisatie-van-het-datanetwer...

Fluvius is netwerkpartner van Telenet.
http://static.telenet.be/assets/netaanleg/pdf/Werfbrochure_NL.pdf