Tv-Digitaal.info
Belgische overheid wil in 2021 veilen voor 5G, weert Huawei niet - Afdrukversie

+- Tv-Digitaal.info (https://tv-digitaal.info)
+-- Forum: Toogpraat (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Toogpraat (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Topic: Belgische overheid wil in 2021 veilen voor 5G, weert Huawei niet (/showthread.php?tid=3688)



Belgische overheid wil in 2021 veilen voor 5G, weert Huawei niet - master-magic - 23-07-2020

De Belgische overheid houdt vast aan de risicoanalyse voor 5G-netwerken, die de Veiligheidsraad enkele weken geleden heeft afgerond. Dat vertelt verantwoordelijk minister Philippe De Backer in een interview met L ’Echo. De regering wil deze zomer een besluit nemen over de mobiele licenties, met als streven om in 2021 een frequentieveiling te houden. De komst van een vierde operator zou goed zijn voor de consument, zegt De Backer.

De mobiele operators in België moeten apparatuur van niet-vertrouwde leveranciers verwijderen uit de kritieke delen van hun netwerken. Daar krijgen ze vijf tot zeven jaar de tijd voor. Een afzonderlijke ‘hoog risico-leverancier’ mag niet meer dan 35 procent van een netwerk verzorgen. Daarbij komen geografische beperkingen. Bepaalde leveranciers mogen niet te vinden zijn rond de kantoren van de regering, de EU en de NAVO, ook niet in de havens van Antwerpen.

“Het veiligheidsaspect had de prioriteit, maar er moest ook rekening worden gehouden met de economische gevolgen en het Europese kader. Op basis van deze drie dimensies heeft de Nationale Veiligheidsraad een besluit genomen en dat is vrij duidelijk. We sluiten operators met een hoog risico uit”, zegt hij. Dit past binnen de beleidskaders van de EU en de ‘5G toolkit’.

De recente aanpassingen van het Verenigd Koninkrijk neemt België niet over, omdat die niet nodig worden gevonden. Daaruit valt af te leiden dat de operators nog enkele jaren de tijd krijgen om niet-vertrouwde apparatuur te verwijderen uit het core-netwerk, ook voor 2G, 3G en 4G. Ze kunnen de levenscyclus van de apparatuur als uitgangspunt nemen, maar De Backer houdt rekening met een vertraagde uitrol. Ook al is de apparatuur van Ericsson en Nokia ook goed.

"De introductie van een vierde operator kan de prijzen verlagen."

Minister De Backer steunt het besluit van het BIPT om voorlopige licenties voor 5G toe te kennen in het beschikbare deel van de 3,5 GHz-band. “Hierdoor kunnen operators aan de slag, maar ook nieuwe spelers om de markt te testen. Er zijn veel belangen in de BtoB-markt. Het netwerk is goed in België, maar we weten dat Belgen veel betalen. Concurrentie is de beste manier om prijzen te verlagen.”

Op de zakelijke markt zijn er kansen voor nieuwkomers, op de consumentenmarkt niet. Daar blijven Proximus, Telenet en Orange de drie aanbieders. De regering wil deze zomer een besluit nemen over de mobiele licenties, met als streven om in 2021 een frequentieveiling te houden. Als wetenschapper zegt De Backer niet te begrijpen waar de maatschappelijke weerstand tegen 5G vandaan komt. Het BIPT heeft meer dan 5.000 reacties gehad op de openbare raadpleging voor de tijdelijke 5G-licenties en het merendeel daarvan was negatief. De overheid moet haar communicatie verbeteren in reactie daarop.