Tv-Digitaal.info
Met sat op de eerste rij - Afdrukversie

+- Tv-Digitaal.info (https://tv-digitaal.info)
+-- Forum: Digitale Aanbieders (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Satelliet Algemeen (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=50)
+---- Forum: Satelliet Nieuws (https://tv-digitaal.info/forumdisplay.php?fid=63)
+---- Topic: Met sat op de eerste rij (/showthread.php?tid=564)



Met sat op de eerste rij - natte - 07-02-2014

Satellietkijker met feeds op eerste rij tijdens Olympische Spelen

De satellietkijker zit tijdens de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji op de eerste rij bij vrijwel alle Olympische evenementen. Op de drie voor Nederland belangrijkste satellieten – Astra1 (19,2 oost), Astra 2 (28,2 oost) en Astra3 (23,5 oost) – zijn de Olympische Spelen onder andere bij de zenders van de publieke omroepen NPO, BBC, ARD en ZDF van 7 tot en met 23 februari vrijwel de gehele dag te volgen. Een kleine tegenvaller is echter dat de BBC vanwege een fors lager budget nog maar slechts één aanvullend Olympisch kanaal in de lucht brengt. Tijdens de Olympische Zomerspelen 2012 in de eigen hoofdstad Londen bracht de BBC maar liefst 24 extra tv-kanalen op de satelliet.

Dat gemis kan de satellietkijker met een iets uitgebreidere draaibare en vaste multisat schotelantenne opvangen door het zoeken naar feeds. Dit zijn incidentele verbindingen die vanuit Sotsji richting de tv-studio van de betreffende omroep elders in de wereld tot stand worden gebracht. In de periode waarin de Olympische Spelen plaatsvinden, zullen er veel feeds op diverse satellieten te vinden zijn. Het aanvoersignaal van Olympische wedstrijden voor Europese tv-zenders is in vrijwel alle gevallen gecodeerd. Maar de overige feeds zijn vaak ongecodeerd te ontvangen. Dat betekent overigens niet dat de satellietkijker al deze feeds kan bekijken. De satellietontvanger kan alleen in het beeldformaat 4:2:0 uitgezonden tv-kanalen ontvangen. Feeds worden echter steeds vaker in 4:2:2 uitgezonden. Slechts enkele satellietontvangers kunnen deze beeldverhouding in een zichtbaar beeld omtoveren. In alle andere gevallen blijft het beeld zwart maar is wel het geluid hoorbaar. Door tussenkomst van een computer kan men bij gebruik van een Linux-satellietontvanger, werkend met Enigma2-firmware, in veel gevallen via de computer wel beeld krijgen. Ook bij gebruik van een satelliettunerkaart voor de computer is dit vaak mogelijk.

Het nadeel van feeds is dat deze tijdelijk en niet altijd in de lucht zijn. Ook wordt bandbreedte voor feeds bij het satellietbedrijf per gebeurtenis ingehuurd. Hierdoor zijn ze steeds op andere frequenties en soms ook weer via andere satellieten te ontvangen. Op internet zijn feedhunters echter zeer actief. Op internetforums als Satellietforum.com, Sat4all.com, Feedhuntplaza.nl en Sat-benelux.nl kan men actuele informatie over feeds vinden. Makkelijker is echter als de gebruikte satellietontvanger over een blindscan-functie beschikt. Hiermee kan men zelf met de eigen satellietontvanger een bepaalde satelliet naar feeds afzoeken. Bij blindscan wordt het totale frequentiespectrum in kleine stukjes gehakt. In elk stukje wordt naar beschikbaar signaal gezocht. Omdat feeds in SD-kwaliteit vaak smalbandig zijn, kan men het beste het frequentiespectrum in zo klein mogelijke stukjes hakken. Bij Sommige satellietontvangers is dit mogelijk door zelf de bandbreedte bij blindscan te bepalen. Aan te bevelen is de laagste stand in MHz. Let wel op dat hoe kleiner het stukje bandbreedte is, hoe groter de kans op het vinden van alle feeds, maar hoe meer kleine stukjes bandbreedte men gaat afzoeken, des te langer dat een blindscan-zoekopdracht duurt. Soms kan een zoekopdracht hierdoor wel langer dan een half uur duren. Naar verwachting worden de Eutelsat-satellietposities op 10 graden oost, 7 graden oost en drie graden oost het meest voor Olympische feeds gebruikt. De Nederlandse NOS heeft met Eutelsat een overeenkomst voor het gebruik van incidentele verbindingen via de satellietpositie 12,5 graden west. Al deze satellieten zijn in Nederland met een (draaibare) schotelantenne van minimaal tachtig centimeter zonder problemen te ontvangen en dit kan ook (mits voldoende LNB’s erop gemonteerd) met de multi-sat installaties zoals Bigsat en Wavefrontier.

Voor wie dat allemaal teveel technische abracadabra is, nog de volgende tip. De NOS zendt tijdens de Olympische Spelen zeven extra livestreams via internet uit. Deze zijn via internet op computer, tablet en smartphone te bekijken. Wie over een internettelevisie beschikt kan onder andere bij de merken LG, Sony, Philips en Samsung de NOS Sport-app downloaden. Hiermee kan men direct via de televisie naar deze streams kijken. In het geval van internettelevisie kan de bandbreedte tot 3Mbps oplopen. Dat zorgt voor een goede SD-beeldkwaliteit. Wie over Linux-satellietontvangers als VU+ en Xtrend beschikt kan de internetlinks zelf in de ontvanger plaatsen waardoor men direct via de satellietontvanger naar de NOS internetstreams kan kijken. Er is echter wel één nadeel: Er kan alleen met een Nederlands IP-adres naar de streams gekeken worden. Wie dus in het buitenland is moet via een VPN-verbinding kijken.


RE: Met sat op de eerste rij - natte - 09-02-2014

op een paar satzenders olimpie in hd gezien jongens wat een beeld chapeau russische tv