Tv Vlaanderen start binnenkort met DVB-T2
#41
(02-09-2018, 18:24)natte schreef:
(02-09-2018, 02:18)master-magic schreef:
(02-09-2018, 00:31)boulder schreef: TV Vlaanderen heeft toch nooit veel tijd nodig om de gebruikers bij hun pietje te hebben.
Ze zijn nog maar net gelanceerd of NED1, NED2 en NED3 verdwijnen dus al.
En in typische TVV stijl, één groot HOERA bericht over de 3 VRT zenders, en dan helemaal op het einde snel nog één zinnetje, dat er 3 andere zenders (NED1/2/3) verdwijnen.

idd, capaciteit probleem weer, geen plaats voor de vorige zenders te behouden,
want het zou te kostelijk zijn om de plek van de VRT over te nemen en daar een DVB-T2 versie van te maken (moet aangepast worden op de masten van DVB-T naar DVB-T2) en dan die 3 zenders daar te behouden voor die goedkope prijs van net geen 10 euro.
dan maar 3 zenders verwijderen en de VRT terug plaatsen als vervanging.

zal rap gedaan zijn als 5g komt

ja binnen enkele jaren, de nieuwste smartphone's zijn nog niet klaar voor 5G, de nieuwste iPhone's die uitkomen zijn een halve soort 5G nog niet echt 5G, samsung heeft ook nog maar amper ene.
en wacht nog maar wat, de prijs zal er ook naar zijn vrees ik, zowel voor 5G abbo als de smartphone's die het aankunnen.
snap niet dat mensen op zo kleine schermpjes kunnen kijken naar tv, eerst kon het niet groot genoeg zijn en nu moet alsmaar kleiner zijn en overal willen ze kunnen tv zien, en er is er amper nog iets interessants te zien.
de zoveelste keer FC Kampioenen bv Tongue
Antwoord
#42
(02-09-2018, 18:25)natte schreef:
(02-09-2018, 11:13)boulder schreef:
(02-09-2018, 02:18)master-magic schreef: idd, capaciteit probleem weer, geen plaats voor de vorige zenders te behouden,
want het zou te kostelijk zijn om de plek van de VRT over te nemen en daar een DVB-T2 versie van te maken (moet aangepast worden op de masten van DVB-T naar DVB-T2) en dan die 3 zenders daar te behouden voor die goedkope prijs van net geen 10 euro.
dan maar 3 zenders verwijderen en de VRT terug plaatsen als vervanging.
Dan nog is het maar de vraag of je net die 3 zenders weg moet halen.
Hadden ze niet beter wat Franstalige zenders weggehaald?

Ze zeggen zelf dat ze een "compleet" aanbod hebben nu de VRT erbij is.
Ik vind dat verre van compleet, maar ja...

en toch nemen sommigen dat

voor de goedkoop ja, er zijn nog mensen die geen kabel of IPTV willen en genoeg hebben met zoveel zenders voor eens nieuws te kijken of een film.
je betaald enkel je CI module en als het nodig is je ontvanger samen aan 99 euro en daarna elke maand rond de 10 euro, kost je dan 120 euro per jaar.
reken eens uit, voor kabel tv betaal je zelf meer per jaar, maar je hebt dan wel meer analoog.
heb ook al gedacht om dat te doen, maar in de winter dan zit je wat meer voor de tv en zap je al eens wat meer of je moet bij vrienden gaan Tongue
Antwoord
#43
November is de laatste maand dat de VRT free to air via de ether in de DVB-T norm is te ontvangen. TV Vlaanderen zet het aanbod gecodeerd in DVB-T2 voort. Protesten hebben niet geholpen.

Sinds 1 november is op de VRT kanalen die nu nog in de DVB-T norm in Brussel en Vlaanderen ongecodeerd in de ether uitzenden een tekst te zien over het stoppen daarvan. Op 1 december trekt de VRT namelijk definitief de stekker uit de etherdistributie. Diverse protestgroepen hebben bij de Vlaamse verantwoordelijk minister Gatz hun bezwaren geuit. Ze vinden dat de VRT dit niet wettelijk gezien niet kan maken. De minister denkt daar heel anders over, zoals in een antwoord op schriftelijke vragen bij het Vlaams Parlement is te lezen. Vlaanderen is vanaf december dan de enige EU-regio waar dan de publieke omroep niet meer free to air via de ether is te ontvangen. De VRT vond na onderzoek het aantal gebruikers dermate laag dat de omroep liever koos voor geheel wegbezuinigen dan een verplichte investering en ombouw naar DVB-T2 techniek.

TV Vlaanderen neemt etherdistributie VRT over

Toch komen Vlaanderen en Brussel niet zonder VRT-ontvangst via de ether te zitten. De Luxemburgse M7 Group S.A. gaat namelijk de VRT-zenders in MPEG-4 via de DVB-T2 techniek aan haar eigen recent in de lucht gebrachte aanbod toevoegen. In dat pakket zitten nu al diverse Belgische commerciële zenders.
Antwoord
#44
Het Vlaamse actieplatform Red de Antennekijker vindt het onaanvaardbaar dat de VRT op 1 december stopt met gratis tv-uitzendingen via de ether. Volgens de organisatie, die een petitie startte voor het behoud van dvb-t, loopt het distributiecontract met Norkring nog tot maart 2019.

De Vlaamse publieke omroep VRT heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het per 1 december een punt zou zetten achter haar gratis televisieuitzendingen via dvb-t. De beslissing werd zes maanden op voorhand aangekondigd en sinds 6 november verschijnt er bij antennekijkers regelmatig een boodschap in beeld die de stopzetting bevestigt. Volgens actieplatform Red de Antennekijker valt het doek voor dvb-t echter drie maanden te vroeg.

Uit documenten zou namelijk blijken dat het contract met zendmastoperator Norkring voor de distributie van radio en tv via de ether nog loopt tot 4 maart 2019. "De radiouitzendingen via fm en dab+ blijven wél via de Norkring-zendmasten in de lucht tot het einde van het contract, maar de tv-uitzendingen worden vroeger uitgeschakeld", klinkt het bij het platform. Red de Antennekijker roept de VRT daarom op om te handelen als een goede huisvader en het dvb-t-signaal minstens drie maanden langer in de lucht te houden. Een petitie heeft intussen de steun van meer dan 2900 antennekijkers opgeleverd.

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem bevestigde dat het contract met Norkring inderdaad pas begin maart verloopt. Volgens hem kan er echter niet tot de laatste dag worden gewacht om te stoppen met uitzenden, omdat bij de afschakeling een hele technische procedure komt kijken. Volgens de VRT maakt overigens nog maar één procent van de Vlamingen, minder dan 45.000 mensen, gebruik van dvb-t. Als alternatief verwijst de publieke omroep de antennekijker door naar zijn online aanbod VRT NU.

Laurens Dierick van Red de Antennekijker stelt dat het om veel meer gedupeerden gaat, ongeveer honderdduizend. "De boodschap op het scherm kwam voor heel wat antennekijkers als een donderslag bij heldere hemel. Amper drie weken voor de afschakeling moeten zij nu op zoek naar een evenwaardig en werkbaar alternatief dat er eigenlijk niet is. Het videoplatform VRT NU is volgens ons geen volwaardige vervanger. De belofte om de kijkers via VRT NU van een optimale kijkerservaring te voorzien kan de VRT hoegenaamd niet waarmaken."
Antwoord
#45
Geen gratis tv meer: VRT stopt op 1 december met uitzendingen via antenne

De VRT biedt vanaf 1 december niet langer zelf haar aanbod aan via de digitale ether, de zogenaamde DVB-T. De omroep nam die beslissing “omdat het mediagebruik volop evolueert”. “Mensen willen niet alleen lineair kijken, maar ook waar en wanneer ze willen. Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet”, zo klinkt het.
De omroep wees er destijds op dat met DVT-T verdergaan “een grote, niet te verantwoorden investering” zou vergen. Het bereik van DVB-T is in Vlaanderen zeer laag. Minder dan 45.000 mensen, of nauwelijks 1 procent van de Vlamingen, maakt hiervan gebruik. Dat bleek uit een bevraging van onderzoeksbureau Ipsos bij 3.000 Vlaamse gezinnen. Norkring, dat de uitzendingen van de VRT via DVB-T doorgeeft via zijn antennes, schat het aantal kijkers hoger in: 80 tot 100.000.

Protest

Niet iedereen volgt de redenering van de VRT. “Video’s via VRT NU verbruiken zo’n 1,5 gigabyte data per uur”, zegt Laurens Dierick, initiatiefnemer van de protestgroep Antennekijker.be, aan De Morgen. “Basisinternet is dan ontoereikend, dus moet je een duurder abonnement nemen. Onaanvaardbaar, aangezien de VRT met belastinggeld wordt betaald. Vanaf zaterdag bestaat er geen enkele manier meer om nog gratis te kijken. De openbare omroep wordt dus een betaalomroep.”
Het platform krijgt vooral reacties van mensen die wonen in gebieden waar een kabelaansluiting moeilijk of onmogelijk is, zoals campingbewoners of schippers. Je kan wel online kijken via VRT NU, maar dan moet je een app installeren, een wachtwoord instellen en het beeld doorsturen via een ander toestel naar je tv. Veel gedoe, en de technologie hapert ook vaak. Bij de VRT begrijpt men de bekommernis. “Steeds meer Vlamingen kijken online en we rekenen erop dat de technologie zich verder ontwikkelt”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Daarnaast beveelt de Vlaamse Ombudsman aan om internet te zien als een basisgoed, iets waartoe iedereen toegang moet kunnen hebben, net als water of elektriciteit. En via dat internet bieden wij onze content gratis aan.”

Alternatieven

De beslissing werd in mei aangekondigd. De VRT hoopte zo DVB-T-gebruikers de tijd geven naar alternatieven op zoek te gaan. De middelen die door het stopzetten van DVB-T vrijkomen, zal de VRT naar eigen zeggen efficiënt en toekomstgericht aanwenden.
TV Vlaanderen zendt wel nog altijd uit via de digitale ether, maar dat aanbod is betalend.
Antwoord
#46
VRT is rond middernacht gestopt met ethertelevisie in eigen beheer. De tv-zenders van de VRT kunnen nog wel via de abonnementsdienst Antenne TV van TV Vlaanderen via de ether bekeken worden.

Om naar de VRT tv-zenders te kijken via Antenne TV is niet alleen een abonnement van tien euro per maand nodig. In tegenstelling tot de ongecodeerde uitzendingen van de VRT gebruikt Antenne TV de DVB-T2 uitzendnorm. Voor ontvangst is een andere tuner of decoder nodig. Niet alle televisies met ingebouwde tuner voor digitale ethertelevisie beschikken over de DVB-T2 variant waardoor ontvangst van Antenne TV zonder aanschaf van een geschikte losse decoder mogelijk is. Tevens moet voor ontvangst van Antenne TV een CI+ module worden gekocht. Het voordeel van Antenne TV is wel dat niet alleen de zenders van de Vlaamse publieke omroep maar ook de belangrijkste commerciële tv-zenders ontvangen kunnen worden.

Kijkers

VRT stopt met digitale ethertelevisie in de DVB-T norm omdat het aantal Vlamingen dat van deze dienst gebruik maakt in de afgelopen periode fors is gedaald. Uit een recent onderzoek van de publieke omroep blijkt dat in 2018 slechts 45.000 Vlamingen naar de ongecodeerde digitale etheruitzendingen keken. Het onderzoek dat VRT liet uitvoeren wordt echter door de voorstanders van ongecodeerde digitale ethertelevisie in twijfel getrokken. Zij beroepen zich tevens op politieke uitspraken van meer dan tien jaar geleden waarin werd gesteld dat VRT ongecodeerd en dus kosteloos in de ether beschikbaar zou blijven. Ook wordt naar de Nederlandse situatie verwezen. NPO is op dit moment bezig met de overstap naar DVB-T2 en blijft ook de komende jaren ongecodeerd in de ether uitzenden.

VRTNU

VRT bewandelt een andere weg De omroep stelt dat het opwaarderen van de techniek naar DVB-T2 kostbaar is. Als vervanging van digitale ethertelevisie wordt de online tv-dienst VRTNU naar voren geschoven. Via deze dienst kan niet alleen live naar de tv-zenders van VRT gekeken worden. Ook zijn eerder uitgezonden programma’s – vaak binnen een bepaalde tijd – nogmaals te bekijken.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)