Proximus CEO Leroy in gesprek met Belgische regering over herstructureringsplannen
#1
Het Belgische telecombedrijf Proximus werkt aan een herstructureringsplan, waarbij volgens vakbond ACOD circa 2.000 arbeidsplaatsen, oftewel een zesde van het totale personeelsbestand van Proximus, op de tocht staan. Aangezien de Belgische staat groot aandeelhouder in Proximus is, wordt Proximus CEO Dominique Leroy vandaag verwacht bij premier Charles Michel en de minister van Telecom Philippe De Backer om tekst- en uitleg te geven over de plannen.

Dinsdag heeft de raad van bestuur van Proximus zich gebogen over de toekomst van het bedrijf en de herstructureringsplannen. Proximus wil tot op heden enkel kwijt dat in de raad van bestuur is besproken hoe de kosten verder kunnen worden geoptimaliseerd en de efficiëntie kan worden verbeterd om aan te sluiten bij de steeds moeilijker wordende marktomstandigheden. In de interne communicatie heeft Leroy volgens de Tijd daaraan toegevoegd dat "Proximus in alle gevallen steeds de sociale dialoog zal respecteren en prioriteit zal geven."

Vervelende timing

De Belgische premier Michel is naar verluidt niet te spreken over de gang van zaken bij Proximus. Michel is volgens de Tijd dinsdag pas in de loop van de dag geïnformeerd over de herstructureringsplannen en hekelt het feit dat de Belgische regering niet betrokken is bij het opstellen van de plannen. Michel staat juist voor de uitdaging om de werkgelegenheid in België te verbeteren en hamert bij veel bedrijven op het creëren van banen. Met de verkiezingen in mei voor de deur zou een grote reorganisatie bij Proximus gezichtsverlies betekenen voor premier Michel.

In de afgelopen tien jaar is het personeelsbestand van Proximus al met 4.000 arbeidsplaatsen gekrompen van ruim 17.000 naar ruim 13.000. Deze inkrimping is nagenoeg geheel middels natuurlijk verloop gerealiseerd. In de nieuwe herstructureringsronde zouden gedwongen ontslagen niet uitgesloten kunnen worden.
Antwoord
#2
In het ‘transformatieplan’ van Proximus zou sprake zijn van 1.900 ontslagen, maar ook van 1.250 aanwervingen. Dat zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vandaag na overleg tussen premier Charles Michel, de ministers van Werk en Telecom en de top van het telecombedrijf.
Antwoord
#3
De regering is razend op ­telecombedrijf Proximus over het afslankingsplan dat het vanochtend voorlegt aan de vakbonden. Daarbij zouden de komende drie jaar 1.900 banen verdwijnen. Tegelijk komen er 1.250 aanwervingen.

Ze moeten hun huiswerk opnieuw maken”, valt te horen bij bronnen dicht bij premier Charles Michel (MR). Hij riep gisteren Proximus-topvrouw Dominique Leroy op het matje. Tijdens dat gesprek kon Leroy “lang niet alle vragen van de premier beantwoorden”, valt te horen.

De regering voelt zich met de rug tegen de muur gezet ­omdat ze tot op het laatste moment op geen enkele manier werd ingelicht. De overheid is meerderheidsaandeelhouder bij Proximus en voor de regering zijn naakte ontslagen onaanvaardbaar. Proximus maakte de afgelopen jaren 500 miljoen euro winst per jaar.

“Delicate situatie”

Minister Peeters liet woensdag weten dat de cijfers nog niet vaststaan. “Men heeft gezegd: we gaan langs de ene kant mensen aanwerven, men spreekt in die filialen van meer dan 1.250, en langs de andere kant kijken we hoe we mogelijks 1.900 mensen moeten of kunnen laten afvloeien”, zei Peeters. “Men heeft ook gezegd dat die 1.900 nog niet vaststaan. Het is een delicate situatie. Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat we zeer bezorgd zijn over het mogelijk banenverlies.”

“Ontslagen tot minimum te beperken”

“Er zullen nieuwe profielen nodig zijn bij Proximus om zich voor te bereiden op die veranderende markt. Men zal in elk geval moeten aanwerven om nieuwe profielen te hebben. Aan de andere kant zal ook sociaal overleg nodig zijn”, zei minister van Telecom Philippe De Backer.

“Er zijn een aantal cijfers besproken geweest. We hebben daar nu verduidelijking over gevraagd. Het is een beursgenoteerd bedrijf, dus ik hou de gesprekken daarover confidentieel. Maar we zijn aan het kijken hoe we Proximus competitief kunnen houden en kunnen laten groeien en dat we sociaal overleg verwachten om te kijken hoe dat kan gebeuren”, aldus De Backer. Volgens hem is het belangrijk dat “men kijkt naar het personeel en sociaal overleg opstart om de harde ontslagen tot een minimum te beperken of af te wenden”.

Donderdag staat een bijzondere ondernemingsraad op het programma. Proximus zal dan ook meer duidelijkheid scheppen over de plannen is de verwachting.
Antwoord
#4
De Belgische telecomoperator Proximus zou een versnelde herstructurering voorbereiden waarbij volgens vakbond ACOD misschien tweeduizend banen zullen verdwijnen. Premier Charles Michel heeft Proximus-ceo Dominique Leroy op het matje geroepen om toelichting te verschaffen.

Volgens de krant De Tijd kwamen de geplande herstructureringsplannen dinsdag aan het licht na een vergadering van de raad van bestuur van Proximus, een bedrijf dat voor meer dan de helft in handen is van de Belgische overheid. De socialistische vakbond ACOD ving in de wandelgangen op dat daarbij tweeduizend voltijdse banen op de helling komen te staan, een zesde van het totale personeelsbestand.

Proximus wil de herstructureringsplannen bevestigen noch ontkennen, maar daar neemt premier Charles Michel geen genoegen mee. Hij wil naar verluidt 'niet voor voldongen feiten geplaatst worden'. Proximus-ceo Dominique Leroy wordt daarom woensdag bij de ontslagnemende premier en minister van Telecom Philippe De Backer verwacht om opheldering te geven.

Na het gerucht over het verdwijnen van wellicht duizenden jobs is het aandeel Proximus woensdagochtend geschorst tot er meer duidelijkheid komt over de plannen. Proximus wil in een reactie alleen kwijt dat in de vergadering van de raad van bestuur werd besproken hoe de kosten verder kunnen worden geoptimaliseerd 'om de efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijkere marktomgeving', zo meldt VRT NWS.
Antwoord
#5
Proximus bevestigt donderdag dat de komende drie jaar 1.900 banen bedreigd zijn. Daarnaast zijn er wel 1.250 aanwervingen gepland, zo luidt het in een persbericht. Het telecombedrijf wil 240 miljoen euro besparen tegen 2020.

De beslissing kadert in een nieuwe strategie, #shifttodigital genaamd. “Proximus moet zijn manier van werken veranderen, flexibeler worden, de competenties van zijn medewerkers op digitaal vlak versterken en zijn kostenstructuur aanpassen om meer marktconform te zijn”, klinkt het.

Het aantal geschrapte banen kan nog veranderen onder invloed van het sociaal overleg. “Medewerkers die het bedrijf zouden verlaten, zullen vanzelfsprekend met de nodige zorg worden omkaderd en begeleid”, aldus het bedrijf.

Wat de aanwervingen betreft, zijn er 750 gepland “voor de verdere uitbreiding van de ICT-activiteiten in de diverse filialen” en 500 binnen Proximus N.V. “in de nieuwe digitale domeinen”. “Proximus wil volledig meegaan in deze digitale versnelling en zijn klanten nieuwe, toekomstgerichte oplossingen bieden.”

“Geen andere keuze”

“We begrijpen dat al deze veranderingen voor enige onzekerheid in onze teams zullen zorgen”, aldus CEO Dominique Leroy. “Maar het tempo van de digitalisering en de disruptieve marktomstandigheden laten ons geen andere keuze. Met onze traditie van sociale dialoog rekenen we op onze sociale partners om snel constructieve discussies aan te gaan.”

Proximus moet zich “fundamenteel heruitvinden”, luidt het nog. “En nieuwe digitale oplossingen aanbieden die beantwoorden aan de behoeften en wensen van de klant, zowel in de business- als in de consumentenmarkt. Om dat te bereiken, bevestigen we de verdere uitrol van ons glasvezelnetwerk en de verdere voorbereiding in ons 5G -netwerk. Daarnaast breiden we verder onze ICT-activiteiten uit om bedrijven te helpen in hun digitale transformatie.” Die uitrol van het glasvezelnetwerk moet voor 1.600 jobs zorgen bij de externe partners van het telecombedrijf.

“De Belgische telecommarkt stagneert en de zware regelgeving zet de prijzen verder onder druk”, staat nog te lezen in het persbericht. “Het is een hele uitdaging om dit streven naar meer connectiviteit en meer diensten aan competitieve prijzen te verzoenen met de belangrijke investeringsbehoeften. Zeker in een context waarin Proximus geconfronteerd wordt met operationele en personeelskosten die hoger liggen dan die van zijn concurrenten.”

Zo wil Proximus 240 miljoen euro besparen tegen 2022:

“Proximus zal de mogelijkheden tot kostenbesparing blijven benutten door rationalisering van zijn productportfolio, netwerken, platformen, gebouwen en IT-systemen en door verdere vereenvoudiging, automatisering en digitalisering.”
“Proximus zal samen met zijn leveranciers gesprekken aangaan om de verschillende mogelijkheden te bekijken om kosten te besparen en de efficiëntie te verhogen.”
“Proximus streeft naar lagere kosten bij zijn externe partners en zal onder meer vragen aan zijn externe callcenters om over te schakelen op meer kostefficiënte werkmodellen via near-shoring en off-shoring.”
“Proximus zal een belangrijke investering doen in de opleiding van zijn medewerkers en zal hun competenties op digitaal vlak versterken.”
“Naast de 1.250 aanwervingen in de Proximus Groep zal Proximus ook de mogelijkheid overwegen om het aantal werknemers in de komende drie jaar met ongeveer 1.900 personen verder te verminderen en dat in lijn met de geplande vermindering van de werklast.”
De vakbonden lieten al verstaan dat ze niet opgezet zijn met de manier van communiceren van het bedrijf. Ze zullen zich verzetten - ook met acties - tegen eventuele gedwongen ontslagen, omdat Proximus “geen bedrijf in moeilijkheden is”. Ook premier Charles Michel (MR) wil naakte ontslagen vermijden. Hij riep de bedrijfstop op om het huiswerk opnieuw te maken. De staat is de hoofdaandeelhouder van Proximus.

Aandeel herstelt snel

De handel in het aandeel Proximus hervat donderdag bij de opening van de beurs. Dat laat de beurswaakhond FSMA weten. De handel was woensdag de hele dag opgeschort in afwachting van een persbericht van Proximus over de toekomstplannen van het bedrijf. Het aandeel was dinsdag gesloten op 23,79 euro. Het opende donderdagochtend 3,5 procent lager, maar dat verlies was al na enkele minuten handel weer uitgewist. Het aandeel schommelt rond 9.10 uur op het niveau waarop het dinsdag was geëindigd, voordat de handel werd geschorst in afwachting van duidelijkheid over de toekomstplannen.
Antwoord
#6
De Belgische minister van telecom, Philippe de Backer, heeft zondag in het tv-programma 'De Zevende Dag' aangegeven dat hij van mening is dat de Belgische staat haar belang in Proximus zou moeten verkopen. De Belgische staat heeft een meerderheidsaandeel van ruim 53 procent in Proximus. Volgens de de Backer leidt een regering een land, niet een bedrijf. Om die reden vindt de Backer dat het niet de taak van de overheid is om aandeelhouder te zijn van een bedrijf.

Proximus maakte vorige week bekend dat het bedrijf circa 1.900 medewerkers wil gaan ontslaan. Via een nieuwe werveringscampagne zou tijdens deze herstructurering 1.250 nieuwe mensen aangetrokken moeten worden, vooral in de ICT-hoek. De herstructurering zou een kostenbesparing van EUR 240 miljoen moeten opleveren. Omdat de Belgische overheid de grootste aandeelhouder van Proximus is, moest Proximus CEO vorige week tekst- en uitleg geven aan de Belgische premier en minsters.

Belgische regering wil vierde speler

In het tv-programma De Zevende Dag sprak minister de Backer opnieuw de wens uit dat er in 2020 een vierde mobiele aanbieder op de Belgische markt komen. Later dit jaar wil België frequenties gaan veilen voor toekomstige 5g-netwerken, waarin ruime en gunstigere condities zijn opgenomen voor een nieuwkomer.

Vakbonden: Proximus anticipeert op komst meer concurrentie

Vakbonden menen dat Proximus de herstructurering heeft aangekondigd vooruitlopend op een situatie waarin het bedrijf mogelijk met meer concurrentie wordt geconfronteerd. Vanwege de herstructureringsplannen roepen vakbonden personeel van Proximus op om dinsdag te gaan staken. Vandaag zal er een gesprek plaatsvinden tussen de Belgische premier Charles Michel en vertegenwoordigers van het personeel van Proximus. Ook de Backer onderstreepte in het tv-programma De Zevende Dag dat de sociale dialoog zo snel mogelijk moet beginnen.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)